Transit Ticaret Nedir?

Transit Ticaret: Yurt dışında yerleşik bir firmadan (serbest bölge + antrepo) satın alınan malın ülkemiz üzerinden transit olarak veya doğrudan doğruya yurt dışında yerleşik bir firmaya (serbest bölge + antrepo) satılmasıdır.

Transit ticarette alış ve satış bedelleri arasında lehte fark olması esastır.

TRANSİT TACİRİ: Transit ticaret faaliyetinde bulunan, vergi numarası sahibi Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişi tacirler, esnaf ve sanatkâr odalarına kayıtlı olup üretim faaliyetiyle iştigal eden esnaf.

TRANSİT TİCARET NEDİR?

  • Transit Ticaret ödeme şekli değil, bir ticaret şeklidir.
  • Gerçek anlamda ithalat ve ihracat işlemi olmadığından gümrük beyannamesi düzenlenmez.
  • Transit Ticaret işlemlerinde vergi, resim ve harç istisnası uygulanır.
  • Tüm ödeme şekillerine göre Transit Ticaret yapılabilir.

TRANSİT TİCARET / MAL HAREKETİ

Transit Ticaret konusu malların Türk gümrük hattını aşarak işçilik görmek (etiketleme / ambalajlama / markalama v.b.) üzere geçici depolama yeri veya antrepolara alınması “ithalat” hükmünde değildir.

Bu durumda mallar “Transit Rejimi’ne” tabi tutulur. (Giriş –Çıkış işlemleri)

TRANSİT TİCARET / VERGİ İSTİSNASI

1. 5 Aralık 2008 tarih 27075 sayılı Resmi Gazete’de Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yayımlanan; (İHRACAT, TRANSİT TİCARET, İHRACAT SAYILAN SATIŞ VE TESLİMLER İLE DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET VE FAALİYETLERDE VERGİ, RESİM VE HARÇ İSTİSNASI HAKKINDA 2008/6 SAYILI TEBLİĞ)

2. İKİNCİ BÖLÜM
3. MADDE-4
4. Vergi, Resim ve Harç İstisnasının kapsamı.

a) İhracat, ihracat sayılan satış ve teslimler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler ile transit ticaretin finansmanında kullanılmak kaydıyla bankalarca kullandırılan her türlü sevk öncesi ve sevk sonrası krediler.

b) İhracat karşılığı yapılacak her türlü ödemeler, ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler ile transit ticaretle ilgili işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlar.

TRANSİT TİCARET / VERGİ İSTİSNASI

  1. 6802 sayılı Gider Vergisi Kanunu ile ihdas edilen Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden (BSMV)
  2. 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu ile ihdas edilen Damga vergisinden,
  3. 492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınan harçlardan müstesnadır.

TRANSİT TİCARET / UYGULAMA

  • D.İ.R. kapsamında yapılan faaliyetlerin vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılabilmesi için Müsteşarlıktan belge alınması zorunludur. Bu çerçevede kullandırılan krediler ve uygulanan istisnalar belgeye kaydedilir.
  • Bunun dışındaki hususlarda vergi, resim ve harç istisnası, ilgili kurum ve kuruluşlarca resen uygulanır ve herhangi bir belge ile irtibatlandırılmaz.
  • Vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılan transit ticaret işlemleri ile transit ticaretin finansmanında kullandırılan kredilerin ihracat taahhütleri transit ticaret faaliyetinden elde edilen gelirlerle kapatılır.

İlgili Yazılar

Ticari Kredilerde ‘Risk Ağırlığı’ Avantajlı Şekilde İndirildi!

ICBC Turkey’nin Yeni Genel Müdürü: Dr. Shoujiang Wang Dönemi Başladı!

Garanti BBVA’dan Tüzel ve Bireysel Firmalara Anında Mali Veri Paylaşımı İmkanı