ABD’de toparlanma süreci devam ederken, ticaret savaşları yeniden gündemde. ABD’de geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre kişisel harcamalar yükselişini sürdürerek ekonominin ilkbaharda toparlandığına işaret etti. Buna göre kişisel harcamalar %0,4’lük beklentilerin üzerinde aylık bazda %0,6 artarken; kişisel gelirler beklentilere paralel şekilde aylık %0,3’lük artış yaşadı. Enflasyon göstergelerinde FED’in en çok dikkat ettiği indikatörlerden bir olan PCE Nisan’da beklentiye paralel şekilde aylık %0,2 yıllık ise %2 arttı. Çekirdek PCE’deki yıllık artış ise %1,8 oldu.
Ticaret Savaşları
Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 228 bin beklentilerin altında 221 bin olarak gerçekleşti. Haftanın son günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi Mayıs ayında beklentileri aşarak 223 bin kişi arttı. İşsizlik oranı ise %3,9 olan beklentilerin altında tarihi düşük seviye olan %3,8 seviyesine geldi. Ortalama saatlik kazançlar ise yıllık %2,6 olan beklentilerin üstünde %2,7 seviyesinde geldi. Güçlenen istihdam piyasası ve FED beklentilerine paralel ilerleyen enflasyon, FED’in faiz artırım patikası için daha çok alan açmaya devam ediyor.
ABD’nin AB, Kanada ve Meksika’dan ithal edilen alüminyum ve çeliğe uygulanması kararlaştırılan ancak bir süreliğine ertelenen vergilerin 1 Haziran’dan itibaren hayata geçirileceğinin açıklanmasıyla ticaret savaşları gerilimi yeniden hareketlendi. Misilleme hareketlerinde Kanada aynı kararın ABD için de uygulanacağını belirtirken 12,8 Milyar $ değerinde ürüne ek tedbir uygulanacağını açıkladı. Meksika hükümeti de çeşitli gıda ürünleriyle birlikte bazı çelik ürünlerine ek gümrük vergisi konulacağını bildirdi. ABD’nin kararına bir çok AB ülkesinden tepkiler yükselirken önümüzdeki günlerde Avrupa tarafından da ek tedbirlerin yürürlüğe konulabileceği değerlendiriliyor.
Geçtiğimiz haftanın sürpriz verisi Euro Bölgesi Mayıs ayı enflasyonu oldu. Euro Bölgesi’nde enflasyon mayıs ayında enerji maliyetlerindeki artışın etkisi ile %1,6 seviyesindeki beklentilerin oldukça üzerine çıkarak %1,9 seviyesinde gerçekleşti. Enflasyon nisan ayında %1,2 olmuştu. Mayıs ayında çekirdek enflasyon da %1,1 seviyesine yükselirken; veriler son dönemde politik gidişatı tartışılan Avrupa Merkez Bankası’nın hedeflerine paralel gerçekleşti. Bununla birlikte bölgedeki işsizlik oranı Nisan ayında %8,5 seviyesine geriledi. Euro bölgesinde imalat sektöründeki büyüme, ihracat talebinin gücünü yitirmesiyle Mayıs ayında hızını kaybetti. Bölgede İmalat PMI, 55.5 ile 15 ayın en düşük değerini aldı.
Yeni haftada jeopolitik gelişmeler ile birlikte küresel PMI endeksleri takip edilecek.
Üç aydır hükümetin kurulamadığı İtalya’da derinleşerek devam eden siyasi kriz geçtiğimiz haftanın sonunda koalisyon ortaklarının yeni kabinede anlaşmasıyla bir miktar dengelendi. Cumhurbaşkanı Mattarella’nın kendisinden «teknik» hükümet kurmasını istediği IMF Türkiye Masası eski direktörü Carlo Cottarelli girişimi başarısız olmuştu. Bu gelişmenin ardından yeniden başlayan koalisyon görüşmelerinde en çok oyu alan Beş Yıldız Hareketi ve Lig Partisi yeni kabinede anlaşırken; problem yaratan Maliye Bakanlığı koltuğuna Giovanni Tria getirildi. Daha önce reddedilen Paolo Savona ise AB Bakanı olarak görev yapacak. Ayrıca daha önceki görüşmelerde ittifakta yer alan aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri ise koalisyondan çıkarıldı.
İtalya’nın yeni başbakanı iki partinin ortak adayı hukuk profesörü Giuseppe Conte olacak. İtalya’daki söz konusu siyasi kargaşa ile birlikte, %2,5 seviyesinin üstüne kadar çıkan 2 yıllık tahvil faizleri yeniden %1 seviyesinin altına geriledi. İtalya’daki bu belirsizlik dönemiyle birlikte İspanya’da da geçtiğimiz hafta içerisinde Rajoy hükümeti güvenoyu alamayarak düştü. Böylece Rajoy’un 6 yıllık iktidarı sona ererken 2011 seçimlerinde kaybetmelerinin ardından sosyalistler iktidara yeniden gelmiş oldu. Önerge sahibi sosyalist partinin lideri Pedro Sanchez yeni başbakan oldu.
Küresel piyasalarda Çin’de açıklanan imalat PMI endeksi Mayıs ayında 51.9 ile 8 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Beklentilerin üzerinde açıklanan endeks Çin ekonomisine ilişkin endişeleri hafifletti.
Yeni haftada küresel piyasalar AB ülkelerinin ABD gümrük vergisi kararına vereceği tepkiyi izleyecek. ABD’nin özellikle Alman otomotiv markalarına yönelik ek vergi getirme ihtimali de bu noktada belirsizliği artırıyor. Bununla birlikte küresel PMI endeksleri, cari denge verileri ile birlikte Euro Bölgesi 1. Çeyrek büyüme verisi de takip edilen göstergeler arasında yer alacak. Euro bölgesinde ilk çeyrek büyümesinin bir miktar yavaşlaması bekleniyor.
12 Yorumlar