Ticaret savaşları borsalarda satışları körükledi, Fed kademeli faiz artırımı beklentilerini koruyor. Fed Başkanı Powell etkisi olmayabileceğini vurguladı.
Ticaret Savaşları Borsalarda Satışları Körükledi
Euro Bölgesi başta olmak üzere bazı ülkelerdeki yavaşlamaya rağmen, küresel imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi Mart’ta ABD ve İngiltere öncülüğünde beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Küresel hizmet sektörü endeksi ise genele yayılan zayıflık sonucunda Şubat’taki 54,8’den Mart’ta 53,2 ile son 17 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Beklentilere kıyasla son dönemde Euro Bölgesi’nde ekonomik aktiviteye dair verilerin zayıflaması Euro’nun önümüzdeki dönemde hız keseceği yönündeki beklentileri destekliyor. Euro Bölgesi’nden ilk çeyrekte gelen zayıf veriler büyük ölçüde beklentilerin aşırı iyimserliğinin bir düzeltmesini yansıtırken, mevcut görece yüksek seviyeler büyümede aşağı yönlü bir trend başlangıcından ziyade daha ılımlı bir hızda Bölge ekonomilerinin büyüdüğünü gösteriyor.
“Küresel ticaret savaşları”na dair önlemler açıklanmaya devam ederken, ilk defa müzakere edilebileceği söylemleri üst düzeyde dillendirilse de henüz somut bir iyileşme gözlenemediği gibi Fed Başkanı Powell da şimdilik önemli bir etkisi olmayabileceğini vurgulayarak gelişmelerin para politikasında etkisinin sınırlı kaldığını belirtti.
Geçen hafta ABD Çin’e yönelik 50 milyar dolara yakın değeri olan yüksek teknoloji ürünlerine odaklanan yeni gümrük tarifelerini açıklarken, Çin eşit oran, ölçek ve yoğunlukla yanıt vereceğini duyurdu. Fed’in temkinli söylemlerine rağmen, finansal piyasalarda özellikle ABD borsalarında ilave gümrük vergileri kaygıların artmasına yol açarak belirgin değer kayıplarına neden oluyor. ABD hisse senetleri geçen hafta gün içinde %4’e varan düşüşler kaydederek Büyük Buhran’dan beri en kötü ikinci çeyrek başlangıcını yaptı. Son bir aydır gerileyemeyen VIX ise hafta içinde 24’ü aşarken, ABD’de CDS spreadleri de Aralık 2016’dan beri en yüksek seviyesine çıktı.
Yeni haftada küresel çapta enflasyon verileri ve siyasi haber akışı izlenecek.
ABD’de Mart ayında tarım dışı istihdam mevsimsel faktörlerin de bir düzeltmesi sonucu 185 bin kişilik beklentilerin oldukça altında. 103 bin kişi artarken, işsizlik oranı da %4,0’e ineceği yönündeki beklentilerin aksine %4,1’de kaldı.
Fed’in politika duruşu açısından daha önem atfedilen yıllık ücret enflasyonu ise %2,7’ye ulaşarak, enflasyonist baskıların arttığını teyit etti. Öte yandan ülkede dış ticaret dengesi Şubat’ta 56,8 milyar dolarlık tahminlerin üzerinde 57,6 milyar dolar dış ticaret açığı verdi. Gümrük vergisi ayarlamaları konusundaki kararları desteklemiş oldu.
Öncü hesaplamalara göre, Euro Bölgesi’nde yıllık tüketici enflasyonu tahminler dahilinde Şubat’taki %1,1’den Mart’ta %1,4’e yükseldi. Yıllık çekirdek enflasyon %1,0’den %1,1’e yükseleceği yönündeki beklentilere karşın yatay kaldı. Bölge’de işsizlik oranı ise Ocak’taki %8,6’dan Şubat’ta beklentilerle uyumlu bir şekilde %8,5’e geriledi. İşgücü piyasasına yönelik veriler ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte gücünü koruduğunu teyit etti. Son aylarda hem büyüme hem enflasyon verileri, özellikle de beklentilere kıyasla, ABD’den gelen verilere kıyasla belirgin bir şekilde daha zayıf seyrediyor.
Yeni haftada küresel çapta enflasyon rakamları, Fed’in son toplantı tutanakları ve siyasi haber akışı finansal piyasaları şekillendirecek. Özellikle ABD’de açıklanacak Mart ayı enflasyon rakamlarının beklendi. Yıllık bazda kayda değer bir yükselişe işaret etmesi durumunda küresel çapta dolardaki yükseliş de belirginleşecektir.
Ticaret Savaşları Borsalarda Satışları Körükledi
2 Yorumlar