TCMB Faiz Kararı: TCMB PPK toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek sıkı duruşunu sürdürdü.
TCMB Faiz Kararı
- Beklentilerin bir miktar üstünde gelen enflasyon sonrası gözler TCMB toplantısına çevrilmişti. Beklentiler doğrultusunda TCMB faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi.
- Bilindiği gibi TCMB 2017’nin başından bu yana piyasayı ağırlıklı olarak GLP üzerinden fonlarken, geçtiğimiz Kasım ayında GLP faiz oranını 12.75’e yükseltmişti.
- Önceki metinlerde olduğu gibi sıkı duruşunu sürdüreceğini belirten TCMB, ek olarak enflasyon göstergelerindeki katılığa vurgu yaparken, bu söylem piyasalar nezdinde kayda değer biçimde şahin bir değişim olarak algılanmadı.
Yurtiçi Gelişmeler – TCMB Faiz Kararı
- Moody’s Türkiye Kredi Notu: Moody’s beklenmedik bir şekilde Türkiye’nin kredi notunu ba1 seviyesinden ba2 seviyesine çekerken görünümü negatiften durağana çevirdi. Not indiriminin gerekçesi olarak parasal politikanın etkinliğinde ilave bozulma, yüksek cari açık, dış borçlar, artan siyasi riskler ve küresel faiz oranları gösterildi. Bu açıklamasından sonraki günlerde Moody’s ek olarak değerlendirme yaptığı 17 Türk bankasının 14’ünün uzun vadeli kredi notunu düşürdü.
- TCMB Enflasyon Raporu: TCMB yayınladığı enflasyon raporunda enflasyondaki düşüşte temel sebebin petrol fiyatları ve döviz kurundaki gerileme olduğuna vurgu yaparken, düşüşün sınırlı kalmasında ana unsur olarak gıda grubu yıllık enflasyonun hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda fiyatlarına bağlı olarak yükselmesini gösterdi.
- Hazine Nakit Dengesi: Hazine, Şubat ayında 11,5 Milyar Lira açık verirken, Ocak-Şubat ayındaki açık 13,9 Milyar Lira seviyesinde oldu. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında hazine 20 Milyar seviyesinde bir açık vermişti. Faiz dışı denge ise Şubat ayında 4,7 Milyar TL açık verirken, Ocak-Şubat dönemindeki açık 916 Milyon TL oldu.
- Afrin Operasyonu: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, devam eden Zeytin Dalı Operasyonu’nu Mayıs ayına kadar sonlandırmayı hedeflediklerini ifade etti.
- Reel Efektif Döviz Kuru: TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) Ocak ayındaki 85.53’ten Şubat ayında 84.73 seviyesine geriledi. TCMB tarafından yayınlanan endeks Kasım 2017’de, yayımlanmaya başladığı Ocak 2003’ten beri en düşük seviye olan 84.24 değerini almıştı.
Küresel Gelişmeler
ABD
- ABD Ekonomik Veri: ABD’de Ocak ayında dış ticaret açığı son 9,5 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, %5 artışla 56,6 Milyar Dolar’a yükseldi. Diğer taraftan özel sektör istihdamı Şubat ayında 235 bin kişiyle 205 bin kişilik beklentilerin üzerinde açıklandı.
- ABD Gümrük Vergisi: Trump Meksika ve Kanada hariç tutulmak üzere çelik ve alüminyum ithalatına sırasıyla %25 ve %10 gümrük vergisi getiren düzenlemeyi imzaladı. Ülke bazında istisnalar için müzakere edilebileceğini söyleyen Trump’ın bu tavrına karşı başta AB olmak üzere çeşitli bölgelerden karşı hamle gelebileceği ihtimallerini gündeme getiriyor.
AVRUPA BİRLİĞİ
- ECB Para Politikası: Avrupa Birliği Merkez Bankası faiz oranlarında değişikliğe gitmezken açıklama metninde değişiklik yaptı. «Gerekmesi halinde varlık alım tutarının artırılabileceği» ifadesi metinden çıkarılırken yerine «Varlık alımlarının gerekmesi halinde daha uzun süre devam edebileceği» yönünde bir ibare konuldu. Bu durum parasal sıkılaşmaya yönelik 2018 Eylül’de adım atılma ihtimalini güçlendirdi.
KÜRESEL GELİŞMELER
- Kuzey Kore: Kuzey Kore’ye yönelik olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Nisan ayında Güney Kore ve Kuzey Kore liderlerini on yıldan uzun bir süredir ilk defa bir araya getirecek olan zirve planlamasının ardından, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore liderinin Mayıs ayında bir görüşme gerçekleştireceği açıklandı. Yaşanan gelişmeler küresel piyasalarda yatırımcıların risk iştahına olumlu yansıdı.
- Çin Başkanlık Süresi: Çin’de devlet başkanlığı için uygulanan 10 yıllık görev süresi sınırının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifi kabul edildi. Bu sayede başkan Xi’nin 2023’ten sonra da görevde kalabilmesinin önü açıldı.