Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Tarihi Zirvesiyle Enflasyon Rakamları

tarihi zirvesiyle enflasyon rakamlari 1

Tarihi zirvesiyle enflasyon rakamları Eylül ayında beklentilerin üstünde gerçekleşirken, yükseliş ivmesini sürdürdü. Buna göre Eylül ayında TÜFE aylık bazda %6,30 artış gösterirken yıllık bazdaki artış miktarı %24,52’ye yükseldi. Tarihi zirvesini yenileyen Çekirdek TÜFE %24,05 olurken; Yi – ÜFE’de aylık artış %10,88, yıllık bazda artış ise %46,15 seviyesine ulaştı.

Ana harcama grupları itibariyle aylık bazda en yüksek artış %11,41 ile ev eşyası grubunda olurken, bunu %9,15 ulaştırma ve %7,42 ile çeşitli mal ve hizmetler takip etti. Ağırlıklar itibariyle Aylık TÜFE’deki 630 puanlık artışın 159 puanı ulaştırma, 147 puanı gıda ve alkolsüz içecekler, 87 puanı ev eşyası katkısıyla gerçekleşmiş oldu.

Döviz kuru bazlı artışın etkileri enflasyon göstergelerine yansımayı bu ayda da sürdürdü. Bu rakamlarla birlikte yılın ilk 8 ayında en yüksek artış gösteren grup %30,55 ile ev eşyası olurken, onu %28,34 ile ulaştırma, %27,01 ile çeşitli mal ve hizmetler takip etti. Böylece tüm ana harcama gruplarında fiyatlar aylık bazda artış kaydederken TÜFE Nisan 2001’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Tarihi Zirvesiyle Enflasyon Rakamları

Eylül Ayı Enflasyon Rakamları Özet

  • Ağustos ayında TÜFE beklentilerin üstünde bir artışla yıllık %24,52 oldu.
  • Yi-ÜFE ise artış ivmesini sürdürerek yıllık %46,15 düzeyinde gerçekleşti.
  • Çekirdek TÜFE endeks tarihinin zirvesini yenileyerek yıllık %24,05 düzeyine ulaştı.
  • Eylül ayı enflasyon rakamlarında döviz hareketliliğinin fiyatlama davranışına olumsuz yansıması etkili oldu.

Ağustos ayında yıllık çekirdek enflasyon – C Endeksi – ise enflasyondaki katılığı daha da vurgular şekilde, tarihi zirvesini yenileyerek %24,05 seviyesinde gerçekleşti.

Ana Harcama Gruplarına Göre TÜFE

Ev eşyası kalemindeki yukarı yönlü baskıda en yüksek pay ev aletleri kaleminden gelirken, çeşitli mal ve hizmetler kalemindeki yukarı yönlü baskı döviz kurundaki artış sebebiyle mücevherler, saat ve kol saatleri alt kaleminden geldi. Ulaştırma kalemindeki artışta ise araç satın alımı kalemi etkili oldu.

Gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü baskıda süt, peynir ve yumurta alt kalemi etkili olurken düğün sezonunun katkısıyla yaşanan ev eşyası kalemindeki ciddi yükseliş sürdü. Bu bağlamda mobilyada yıllık fiyat artışı %43’ün üzerine çıktı.

Yurtiçi ÜFE, endeks tarihinin en yüksek seviyesinde olmayı sürdürdü ve yıllık artış %46,15 düzeyinde gerçekleşti. Aylık artış %10,88 seviyesi ile 2003 bazlı seride ilk defa çift haneli rakamlara ulaşırken, ÜFE’nin döviz kuruna daha duyarlı olması bu durumda etkili oldu.

Ana Harcama Gruplarına Göre ÜFE

Ekim ayında; devam eden ÜFE kaynaklı maliyet baskısı, bununla birlikte yaşanan yüksek kur hareketi gibi sebepler neticesinde bozulan fiyatlama davranışıyla beraber TÜFE için risk göstergeleri yukarı yönlü olmaya ediyor. Çekirdek enflasyon ve ÜFE Ekim-Kasım dönemi için temkinli olmaya işaret ediyor.

NEDİR?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir. Madencilik ve Taşocakçılığı, İmalat, Elektrik ve Gaz, Su Temini Yi-ÜFE hesaplamasına katılan sektörlerdir.

Tarihi Zirvesiyle Enflasyon Rakamları, enflasyon oranı, enflasyon kaç, enflasyon oranları

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00