Sosyal medyanın hesaplarını o platformların güncel kullanım şekliyle yöneten markalar var. Bunlar rakiplerinden her zaman bir adım önde olmayı başarıyor. Peki, sosyal medya platformları bu yıl hangi özelliklerle öne çıkıyor?
Facebook “playable ads” ile iddialı
Facebook 2019’da da orta yaş üstü tüketiciye ulaşmak için en güçlü sosyal mecralar arasında yer alıyor. Amerikalı araştırma merkezi Pew Research Center’ın yaptığı araştırmaya göre Facebook Amerika’da en çok kullanılan sosyal medya platformu veya yüzde 41 gibi çok iddialı bir oranla Facebook’u en çok kullananlar 60 yaş üstü bireyler. Facebook, Türkiye’de de özellikle orta yaş üstü tüketiciye hitap etmek için oldu. 2019’da da en etkili sosyal medya platform olarak karşımıza çıkıyor.
Facebook’un 2019’da markalara büyük avantajlar sunacağı özelliklerin başındadır. Bu artırılmış gerçeklik teknolojisiyle reklam alanı oluşturması geliyor. Facebook’un hikayeler özelliği bu sene daha da popüler bir hale geldi. Hatta markalara yaratıcı içerikler sunmaları için ortam hazırlıyor. Bir diğer önemli özellik ise oyun uygulamaları için… Playable Ads ile kullanıcılar oyunları indirmeden veya satın almadan Facebook üzerinde deneme imkanı oldu. Playable Ads, uygulama indirme ve satın alma oranlarında artış sağlamaya hızla devam ediyor.
Youtube “stories” ile dikkat çekiyor
YouTube Türkiye’de ve dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformu olaya devam ediyor. En yüksek kullanıcı oranı 16-29 yaş arasında olan platform 2019’da video içerikleri yer aldı. Hatta daha çok önem kazanacak olmasıyla pazarlamanın da en gözde alanı olmaya devam edecek.
Televizyon her zaman markaların reklamlarını en çok taşımak istediği alanken 2019. Sonrası için görünen YouTube’a verilen reklamların televizyonu geçeceği yönünde… Hem maliyet olarak daha hesaplı olan hem de daha çok tüketiciye ulaşılmasına imkan sağlayan bu mecra 2019 yılında reklam yatırımlarının bir numaralı adresi olacak gibi görünüyor.
YouTube’u 2019’da öne çıkaracak bir diğer özellik ise “Stories”. 2017’de Reels adını verdikleri hikaye formatını 2018’de “Stories”e çeviren YouTube, abone sayısı 10 binden fazla olan içerik üreticilerine bu özelliğini açtı. Snapchat veya Instagram’daki hikaye özelliğinin bir benzeri olan YouTube Stories içerik üreticilerine prodüksiyon olmadan da hayranlarına ulaşabilme fırsatı sunuyor ve hikayeler 24 saatte değil 7 gün sonra siliniyor.
Instagram IGTV ile yükseliyor
Sadece Türkiye’de 30 milyon, dünya genelinde ise 1 milyara yakın aktif kullanıcısı bulunan Instagram zamanımızın en güçlü ve en önemli mecralarından biri. Hem İçerik pazarlaması ve reklamda hem de müşteriyle iletişim ve müşteri servisi anlamında etkisini her geçen gün artıran Instagram bünyesine eklediği yeni özellikleriyle 2019 yılında sosyal medyanın en gözde pazarlama trendleri arasında yer alıyor. Bu özelliklerin belki de en önemlisi üzerinde bir hayli konuşulan IGTV platformu.
Dikey video izleme alışkanlığını daha da pekiştiren IGTV, “YouTube’un tahtını sallayacak mı?” Sorularıyla gündeme gelerek 2018’e damga vurdu. IGTV, önümüzdeki yıllarda 2019’un en potansiyel taşıyan pazarlama araçları arasına girmeye aday.
Twitter’a düzenleme butonu geliyor
Hiç şüphesiz Twitter 2018’de de popülerliğinden ödün vermedi. Kullanıcı sayısındaki artışta düşüşler yaşansa da Twitter 2018’in son çeyreğinde oldu. Bu hisselerinin değerini yüzde 20’ye çıkararak yılın en kazançlı platformlarından olmayı başardı. Facebook ve Twitter sosyal medya pazarlamasının fitilini ilk ateşleyen platformlardandır. Fakat Twitter markalar için endişe verici unsurları oldukça fazla olan bir platform.
Twitter CEO’su Jack Dorsey’nin çok büyük bir temizlik operasyonuna başladı. Bunu açıklaması Twitter’a olan güveni tekrar güçlendirdi. 2019’da gelecek olan Tweet düzenleme butonu gibi yeniliklerle Twitter’dır. Bu sene pazarlama alanında son yılların en verimli zamanını yaşayacak gibi görünüyor.