Bir Finansçı – Türkiye’de her yıl ‘güneşte 3 GW kurulu güç’ hedefiyle yola çıkan düşünce kuruluşu Solar3GW’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, Tarım-Güneş Enerji Santralleri (GES) projelerinin hız kazanabilmesi için mevzuat değişikliklerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Turhan, “Mevcut mevzuat, tarım arazilerinde GES kurulmasına izin vermiyor. Sadece öztüketim amaçlı olarak ve arazinin en fazla yüzde 1’ini kapsayacak şekilde GES kurma izni alınabiliyor. Her tarım arazimizin yüzde 1’i bu amaçla tahsis ediliyor. Tarım arazilerindeki toplulaştırma faaliyetleri gibi TarımGES alanlarımızı da bir araya getirerek, buna özel alanlar belirlesek ve bu alanları TarımGES YEKA’ları (yenilenebilir kaynak alanı) şeklinde ihaleye çıkarsak, ölçek ekonomisinden büyük yarar sağlayabiliriz. Her arazinin yüzde 1’ine GES kurmak yerine, tüm arazilerimizin yalnızca binde 1’ini TarımGES YEKA olarak tanımladığımızda, gelişen teknolojilerle yaklaşık 15 bin MW’lık bir TarımGES potansiyelimiz ortaya çıkıyor. Bu rakam, mevcut GES kurulu gücümüzün yüzde 75’ine karşılık geliyor” açıklamasında bulundu.
“TARIMGES EK KORUMA SAĞLIYOR”
Turhan, güneş enerjisi ile tarım arazilerinin eş zamanlı olarak kullanılmasına olanak tanıyan entegre bir sistem olan TarımGES’in, temiz ve uygun maliyetli elektrik üretirken, artan ekstrem hava koşullarına karşı tarım ürünlerine ek koruma sağlanabileceğini ve bu sayede tarımsal verimliliğin artırılabileceğini dile getirdi.
Turhan, hibrit santrallere benzer şekilde TarımGES projelerinin de tanım ve kota açısından mevzuatta yer almasının, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı adına yeni bir kapı açacağını ve tarım ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
DENEME PROJELERİNE DESTEK
Türkiye’de şu an yürütülen deneme amaçlı projeler olduğuna ve Solar3GW’nin bunlara destek verdiğine dikkat çeken Turhan, “100 kW kapasiteli kontrollü saha kurulumları gerçekleştiriliyor. Son olarak Ankara Ayaş’ta, ODTÜ GÜNAM (Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi) tarafından bir TarımGES kurulmuştur. Ayrıca Solar3GW olarak, GÜNAM ve Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştireceğimiz 100 kW gücündeki bir başka TarımGES önümüzdeki yıl hayata geçirilecek ve akademik çalışmalara kaynaklık edecek” şeklinde konuştu.