Vakıflar, zenginler, kuyumcular, borç vermeyi iş haline getirenler, telefon hattı üzerinden para veren kişiler senetle borç para vermektedir.
Senetle Borç Para Verilir mi?
Nakit İhtiyaçları
Günlük hayatta ihtiyaçlar için para gereksinimi duyulduğu anlarda bankalar veya tanıdık kişilere başvurularak bu ihtiyacın giderilmeye çalışılmaktadır. Pek çok kişi için bankalardan kredi çekmek için gerekli kredi sağlayacak gelirinin veya kredinin onaylanması için yeterli zamanın bulunmaması, tanıdık kişiler bulunmaması veya bu kişilerde yeterli paranın bulunmaması gibi nedenlerle farklı kaynaklardan para ihtiyacının giderilmesine çalışılmaktadır.
Bu gibi durumlarda kişiler senetle borç para veren şahıslara başvurarak bu ihtiyacını giderme yoluna gitmektedir. Senetle borç para veren kişiler paralarının geri ödenmesi garantiye almaya yönelik bazı tedbirler almaktadır.
Borç Para Veren Kişi veya Vakıflar
Senetle vakıflar, zenginler, bazı kuyumcular, tefeciler, borç verme konusunu iş haline getirmiş kişiler, telefon hattı üzerinden para veren kişiler borç vermektedir. Borç para veren kişi ve kuruluşlar genelde belirli bir miktar vade farkı uygulayarak senet düzenlemektedirler.
Para verecek kişi ve kuruluşlara belirli bilgiler verilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin kötü niyetli kişilerce kullanılabileceği akılda tutulmalıdır. Bu nedenle, borç para sağlarken bazı tehlikeli durumların oluşmaması için iyi araştırma yapmak gereklidir. Kişi veya kuruluşun gerçekte ne iş yaptığı, hangi amaçla para verdiği, ne kadar vade oranı uygulayacağı konular en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında gelmektedir.
Vakıflar senetle borç veren kuruluşlar arasında saymak mümkündür. Belirli ihtiyaçların karşılanmasında yardımlaşma amacıyla kurulan vakıflar eğitim, sağlık, ihtiyaç gibi amaçlarla gerekli şartları taşıyan kişilere senetle borç verebilmektedir. İhtiyaç duyulduğunda vakıfların kuruluş amaçlarına uygun olan alanlar araştırılarak istenen şartların taşınıp taşınmadığına bakılmalıdır. Bu şartların taşınması halinde başvurulmalıdır.
Zengin şahıslar belirli teminatlar veya kefiller gösterilerek belirli bir vade farkı uygulamak suretiyle senetle borç verebilmektedir. Borç almadan önce kişisel bilgilerin verileceğinden kötü niyet olup olmadığı hususu ve ne kadar vade farkı uygulandığı konusu üzerinde durulması gereken husustur.
Senetle Borç Para Veren Kuyumcular
Kuyumcular senetle kredi veren kişiler arasında sayılmasına rağmen her kuyumcu bu konuda faaliyet yürütmemektedir. Senetle borç veren kuyumcular ise bir kaç farklı şekilde borç verebilmektedir. Bunlardan birisi belirli bir gram altın veya döviz üzerinden borç belirlenmekte borcun ödeneceği gün geçerli olan fiyattan para tahsil edilerek para veren açısından anaparanın değeri korunmaya çalışılmaktadır. Diğer bir usul ise senet Türk Lirası üzerinden düzenlenerek belirli bir vade farkı uygulanmasıdır. Bu konudaki usullerden birisi de belirli bir eşyayı ipotek olarak bırakarak senet düzenlemesi yöntemidir.
Tefeciler tarafından da borç verilebilmektedir. Genelde bu kişilerden borç alındığında diğer senetle borç verenlerden daha yüksek bir vade farkı uygulanabilmektedir. Kimlik bilgilerinin verilmesi konusunda sakıncalar göz önünde tutularak hareket edilmesi uygun olacaktır. Bu konuda güven sağlandığına emin olunursa senetle borç alınabilir.
Senetle borç para vermeyi meslek haline getiren kişilerdir. Bunların aradaki vade farkını gelir kapısı haline getiren kişilerdir. Yeterli araştırma yapıldıktan sonra vade farkı uygulanarak düzenlenen senet karşılığı borç para alınabilmektedir. Bu kişilerin birçoğu kefil, ipotek veya paranın geri ödenmesi konusunda garanti almaya yönelik güvence istemektedir.
Faturalı hat cep telefonları üzerinden senetle borç para veren kişilerde bu hizmeti sunmaktadır. Her ay borcun vadesi mobil ödeme hizmeti ile tahsil eder. Buna dayanan bu sistemi uygulayan kişiler bulunmaktadır.
792 Yorumlar