Senet Devredilir Mi? Ciro Nedir? Nasıl Yapılır?

Senet Devredilir Mi? Ciro Nedir? Nasıl Olur? Senet ciro ile devreder. Senedin devri ciro ile mümkündür. Nasıl devredilir, senet ciro etmek ve ciro çeşitleri nelerdir sorularına cevap yazımızda.

Senet Devredilir Mi? Senedin Devri-Ciro

Bono (senet), diğer emre yazılı senetler gibi ciro ve senedin teslimi yoluyla devreder.

Ciro Nedir?

Ciro, emre yazılı kıymetli evraktan doğan hakları, bir başkasına devretmek, rehnetmek veya bu hakların tahsilini sağlamak amacıyla senet hamilinin yazıp imzaladığı bir irade beyanıdır. Ancak senedin devri için cirodan başka senedin teslim edilmesi de gerekir. Ciroyu yapan kişiye de ciranta denilmektedir.

Senet Ciro Etmek

Ciro çeşitlerini incelemeden önce senet nedir, nasıl doldurulur? konumuzu inceleyebilirsiniz.

Ciro Çeşitleri: (Senet Devredilir mi? – Ciro ile mümkündür)

1- Şekil Bakımından Ciro

a) Tam Ciro: Ödeme emri ile birlikte lehine ciro yapılan kişiyi de gösteren cirodur. Örneğin, “Ahmet Yılmaz ya da emrine ödeyiniz”, “Mehmet Yılmaz’a ödeyiniz” gibi. Senedi tam ciro ile devralan hamil bunu izleyen ilk ciroyu kendi imzasıyla yapmak zorundadır. Böylece tam ciro ile devralan kişi senedi tekrar devrederse senetteki sorumlular arasına katar. Tam ciro, genelde senedin arka yüzüne atar.

b) Beyaz Ciro: Beyaz ciro, devredilen kişinin belirtilmediği cirodur. Sadece imza atılarak olabileceği gibi, imza ile birlikte lehdarı belirtilmemiş bir ödeme emri ya da hamiline bir ödeme emri olur. “Hamiline Ödeyiniz” “Ödeyiniz” gibi. Beyaz ciro, senedin ancak arka yüzüne veya alonj üzerine yapar.

2- Amaç Bakımından Ciro

a) Temlik Cirosu: Emre yazılı senetten doğan hakların mülkiyetinin devri için yapılan cirodur. Cironun hangi amaçla yapıldığı belirtilmemişse, temlik cirosu olarak kabul eder. Temlik cirosu ile senedi devralan hamil, temlik, tahsil ya da rehin cirosu ile senedi devre. Temlik cirosu ile senetteki bütün haklar lehine ciro yapılana geçer.

b) Tahsil Cirosu: Senet bedelinin bir başka kimse tarafından tahsil edilmesini sağlamak amacıyla yapılan ciroya tahsil cirosu denir. Tahsil cirosu, senetten doğan hakların ciro eden adına ve hesabına tahsilini sağlamak için gerekli vekalet ve yetkiyi veren bir işlemdir. Tahsil cirosu ile senedi devralan kişi borçluya karşı gerekli işlemleri yapmak yetkisine sahip olduğu gibi, cirantaya karşı da bu işlemleri tam zamanında ve usulüne uygun olarak yapmakla yükümlüdür.

Cironun tahsil cirosu olduğu “Tahsil içindir” gibi bir açıklama ile belirtir.

Tahsil cirosu ile senedi devralan kişi, senedi temlik ya da rehin amacıyla başkalarına devredemez.

c) Rehin Cirosu: “Bedeli teminattır”, “Bedeli rehindir” ibarelerini ya da güvence vermeyi amaçlayan herhangi bir kaydı içeren cirodur.

Rehin cirosu ile senedi devir alan kişi senedi ancak tahsil için bir başkasına devredebilirsiniz, temlik ya da rehin amacıyla devredemez.

İlgili Yazılar

Ticari Kredilerde ‘Risk Ağırlığı’ Avantajlı Şekilde İndirildi!

ICBC Turkey’nin Yeni Genel Müdürü: Dr. Shoujiang Wang Dönemi Başladı!

Garanti BBVA’dan Tüzel ve Bireysel Firmalara Anında Mali Veri Paylaşımı İmkanı

5 Yorumlar

Mehmet Koray Ekim 5, 2023 - 12:19 pm
Senedin devri ve ciro hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Ciro ile ilgili farklı senet çeşitleri hakkında da bilgi alabilir miyim? Teşekkürler.
Emel Ağustos 22, 2023 - 1:25 pm
Merhaba, makalenizde senet devriyle ilgili çok güzel bilgiler yer alıyor. Ancak ciro çeşitleri hakkında daha fazla detay öğrenmek istiyorum. Hangi amaçlarla senet ciro edilebilir? Teşekkürler.
Kezban Ağustos 8, 2023 - 12:26 pm
Bu makalede senet devriyle ilgili birçok bilgi bulunuyor. Ancak senetin devredilmesiyle ilgili risklerin de anlatılması gerekiyor. Senet devrinde karşı tarafın ödeme sorunları veya ihtilaflı durumlar olabilir mi? Buna ilişkin bir açıklama yapılabilir mi?
Rami Haziran 1, 2019 - 4:40 pm
Senet in günü cumartesi ye geliyor çarşamba gunude bayram oluyor acaba bayramdan sonraki gun odense sıkıntı olurmu tesekkurler sımdıden
sasa Haziran 2, 2020 - 8:45 pm
senet üzerindeki ödeme tarihinden sonraki iki iş günü içinde ödenmesi gereklidir. senet üzerindeki ödeme tarihi tatil gününe denk geliyorsa takip eden ilk iş günü ödeme günü sayılır
Yorum yaz