Ripple Nedir? Küresel bir ödeme ağı olmakta ve herhangi bir yerdeki herhangi bir para biriminin sadece saniyeler içerisinde ucuz bir şekilde gönderilmesine olanak tanımaktadır. Ripple; SWIFT, Western Union gibi geleneksel uluslararası para gönderme sistemlerine rakip olması amacı ile geliştirilmiştir. İlerleyen dönemlerde Ripple standart haline gelebilecek bir teknolojidir. Teknoloji çağında hem hızlı hem de uygun işlem ücretleri ile gönderim sağlayan Ripple platformunu kullanmak bir banka için oldukça avantajlı olmaktadır. Akbank, Santander, Axis Bank, Yes Bank, Westpac, Union Credir, NBAD, UBS gibi dev bankalar günümüzde Riple platformunu kullanmaktadırlar. Aynı zamanda altcoin olarak XRP birimi ile kripto para borsasında alım satımı yapılmaktadır.
Ripple Nedir ve Ne Zaman Piyasaya Sürülmüştür?
Ripple’ın çıkış yılı 2012’dir. İlk etapta Ripple adı ile piyasaya sürülmüştür ve birimi de XRP’dir. Ancak daha sonrasında 2018 senesinde Ripple ismi XRP olarak değiştirilmiştir ve kripto para biriminin logosu da yenilenmiştir. XRP ile 4 saniye gibi kısa süre içerisinde oldukça düşük bir ücret ile gönderim yapmak mümkün olmaktadır. Ripple ağı ile işlem yapan banka ve ödeme kuruluşlarının XRP kripto para birimi ile işlem yapmalarına izin verilmemektedir. Diğer kripto para birimlerinin merkezi olmamasına rağmen, Ripple’ın merkezi bulunmaktadır. Kripto para işlemleri blockchain sisteminden olsa da işlem gören defterleri şirket yönetmektedir.
Riple ağı maliyet ve hız avantajı sunmaktadır. Bitcoin ile kıyaslandığında transfer hızı çok daha fazla ve maliyeti de daha azdır. Dağıtık defter ve Blockchain teknolojilerinden güç alan Ripple; 1970li yıllarda uygulanmaya başlanan SWIFT sistemin yerini alabilecek bir protokole sahiptir. XRP protokolü ile geleneksel bankacılık sisteminin eskimiş altyapısı karşısında para transferleri daha avantajlı şekilde yapılabilmektedir.
Ripple Madenciliği Yapılabilir Mi?
XRP mining, madencilik yapılabilen diğer kripto para birimlerine göre daha farklı bir sisteme sahip olmaktadır. Ripple protokolü kapsamında madencilik yapılamamaktadır. Madencilik yaparak kazanç sağlamak isteyenlerin Bitcoin gibi madencilik yapabilmenin mümkün olduğu kripto para birimleri ile işlem yapmaları gerekmektedir. Ayrıca madencilikten diğer kripto para birimleri ile kazanç elde ettikten sonra kazanılan kripto paralar Ripple ile takas edilebilmektedir.
Ripple İçin Cüzdan Alternatifleri Nelerdir?
Ripple cüzdanı için seçenekler, diğer kripto para birimlerine göre daha az olmaktadır. Masaüstü XRP cüzdanı tercih eden yatırımcılar açık kaynaklı Toastwallet, Exodus ve Atomic Wallet gibi platformları tercih edebilmektedirler. Ayrıca bu cüzdanların mobil cihazlar için uygun uygulamaları da bulunmaktadır. Bu sayede nerede olunursa olsun, internetin olduğu her yede XRP alım satım işlemlerini yapmak mümkün olmaktadır. Mobil cüzdan alternatiflerine göz atmak isteyenler ise Coinomi, TrustWallet ve Abra’yı deneyebilmektedirler.
Birden fazla XRP cüzdanını denemeyi tercih edenler, cüzdanlarını aktifleştirmek için 20 XRP ödemelidirler. XRP cüzdanına ilk kez transfer yapacak olanların transfer ettikleri miktar içerisinden 20 XRP aktifleştirme için düşmektedir. XRP yatırımı yapacak olanların da donanım cüzdanı seçenekleri bulunmaktadır. USB depolama aygıtına benzeyen donanım cüzdanlar ile kripto para çevrimdışı olarak saklanabilmektedir. Yüksek güvenlik vaat eden ve saldırılara karşı da koruyan bir cüzdan çeşididir.
Ripple Cüzdanlarında Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Ripple cüzdanı; alımı yapmış olan XRP değerini değil, bu değerin kullanması için istenen özel ve genel anahtarı bulunduran bir yazılımdır. XRP bakiyesinin öğrenilebileceği blokzincir ile bakiyenin diğer XRP cüzdanlarına transfer edilebileceği sistem Ripple’nin cüzdanını oluşturmaktadır.
Her Ripple cüzdanında özel bir adres bulunmaktadır. 26-35 karakterlik harf ve rakamlardan oluşan bu kod; yatırımcının kendi Ripple cüzdanından bir başkasının Ripple cüzdanına transfer yapılabilmesini sağlamaktadır. Başka cüzdanlardan kendi cüzdanına yatırır. Böylece özel anahtar kodu ile mümkün olmaktadır. Ripple cüzdanında bulunan bakiyenin Türk Lirası, Dolar ve Euro gibi gerçek para birimlerine dönüştürülmesi mümkün olmamaktadır. Kripto para değişim borsaları aracılığı ile Ripple cüzdanındaki bakiye gerçek para birimine dönüştürülebilmektedir.
Ripple XRP Alım İşlemi Nasıl Olur?
Ripple XRP almak için güvenilir bir kripto para borsası bulunmalı ve bu borsanın sitesinde hesap açılmalıdır. Türkiye’de Türk Lirası üzerinden Ripple alımı yapılmaktadır. Hesap açıldıktan ve kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra hesaba Ripple alım emri verilecek olan miktar aktarmalıdır. Ardından alım emri verilmelidir ve bu alım emri ile eşleşen bir satış emri olduğunda alım gerçekleşmektedir. Ripple alma işlemini gerçekleştirmek için yatırımcının herhangi bir teknik bilgisinin olmasına gerek olmamaktadır. Güvenilir kripto para borsaları yatırımcılar için alım satım yapılan sayfalarını kullanışlı olacak şekilde hazırlamışlardır.
Bankadan Ripple Alabilmek Mümkün Müdür?
Bankadan XRP almak Türkiye’deki bütün bankalardan yapacak bir işlemdir. Ripple alımı yapılabilen bir borsada hesap açtıktan sonra havale veya EFT aracılığı ile banka hesabından borsa hesabına para aktarımı yapıp Ripple alınabilmektedir. Ancak direkt olarak bankadan alım yapmak mümkün değildir.
Ripple XRP Nasıl Satılır?
XRP satmak için öncelikle Rippleların saklandığı dijital cüzdandan kripto para borsasına coinler aktarılmalıdır. Bunun için dijital cüzdan üzerinden satışı yapacak XRP miktarının ilgili adrese gönderilmesi için emir oluşturur. Emir oluşturulduktan sonra XRPler hemen borsa hesabında görünemeyebilmektedir. Beklendikten sonra kripto para borsası üzerinden Ripple gerçek para birimine dönüştürmeli ve ardından çekmek istenir ise para çeker. XRP satışı yapılırken XRP/BTC, XRP/TL, XRP/USD, XRP/EUR pariteleri kullanılabilmektedir.
Ripple Nedir? XRP İle Bitcoin’in Farkları Nelerdir?
XRP nedir? Bitcoin ayrımı yapmak için bilinmesi gerekenler aşağıda verilmiştir:
- Bitcoin’in bağlı olduğu herhangi bir merkez bulunmamaktadır. Ancak Ripplede bir şirket bünyesinde işlem gördüğü için merkezi vardır ve denetime tabidir.
- Bitcoin’de de Ripple’da da transferlerde komisyon ücreti kesilmektedir. Fakat Ripple’da kesilen komisyon ücreti çok daha düşük olmaktadır.
- İşlem hızları kıyaslandığında, Ripple’ın işlem hızı Bitcoin’e göre çok daha fazladır. Bitcoin’de her saniyede 4 işlem yapıldığı farz edilsin, aynı esnada Ripple’da her saniyede 1.500 işlem yapılabilmektedir.
Ripple Uzun Vadede Geleceği Olan Bir Kripto Para Birimi Midir?
Ripple’ın geleceğine bakıldığında; günümüzde uluslararası anlaşmalarda sıklıkla tercih edilen bir kripto para birimi olarak gelecekte de sıklıkla tercih edileceği ve çok daha geniş bir işlem hacmine sahip olacağı öngörülmektedir. Ripple’ın ilkesi ve vizonu dolayısı ile iş birliği yaptığı kuruluşlardır. Bunlar önemli ödeme kuruluşları ile bankalar olmaktadır.
Uzun vadede yatırımcıların Ripple’a olan güvenini zedeleyecek durumlardan biri ise; projenin mantalitesi olmaktadır. Ripple’nin şirketi arzın bir kısmını elinde bulundurmaktadır. Diğer kripto para birimlerinden farklı olarak merkezsizlik olmamaktadır. Ripple şirketi her ay 1 milyar XRP’nin emanet cüzdanından piyasaya sürülmesini sağlamaktadır. Ayrıca arz talep dengesi de sağlanamamaktadır. Kontrolsüz yönetim hamleleri dolayısı ile XRP’nin fiyatı düşünülen seviyelere gelememiştir. Yatırımcılar ise bu durum için arz talep dengesini bozar. Dolayısı ile fiyatların yükselmesini sağlayamayan Ripple şirketini suçlamaktadırlar.
Ripple protokolü incelendiğinde, gelecek vaat eden kripto paralardan biridir. Bitcoin ve Ethereum gibi Riple da gelecekte yatırımcıların dikkatini çeker. Böylece yüksek miktarda kar getirecek bir kripto para birimi olacaktır. Üstün teknolojisi, ana akım kullanımı ve merkezilik eleştirileri vardır. Dolayısı ile Ripple’ın geleceği için çok sayıda tahmin bulunmaktadır. Bu tahminlerin birçoğu da olumludur.