Marmaris gezilecek yerler, dillere destan tarihi ve doğal güzellikleriyle öne plana çıkan 13 ilçesinden bir tanesidir. Ege ile Akdeniz Bölgesinin kesişmiş olduğu noktasında yer alan ve her yıl yüz binlerce yabancı ve yerli turistlere ev sahipliği yapan Marmaris, palmiye ağaçları veya doğal limanı ile süslenmiş bir kıyı şerididir.
Doğa, eğlence, spor, deniz, huzur , güneş, kum, kültür, tarih, hareketli veya canlı gece hayatı ile yöresel yerel mutfak anlamında tüm beklentilerinizi karşılayacak şirin bir tatil beldesi olan Marmaris’te birbirinden muazzam koyları tekne turları ile keşfe çıkabilirsiniz. Köyleri, piknik alanları, antik kentleri, muhteşem doğası veya milli parkları vardır. Bunlar ile Marmaris veya çevresinde çok fazla yer bulunmaktadır.
Marmaris, Ege bölgesinin o büyülü dünyasında bulunan güzide bir tatil beldesidir. Tarihin derin izlerini barındıran bölgeleri, masmavi denizi veya birbirinden güzel plajları ile ülkemizin en güzel kıyıları arasında yer almaktadır. Palmiye ağaçlarının gölgeleri arasından tebessüm eden sahil veya limanı şeridiyle, yaz aylarının önde gelen tatil merkezlerinden bir tanesidir.
Marmaris’in Muhteşem Doğası
Marmaris, deniz-kum-güneş üçlüsünün keyfinin sürebileceğiniz en iyi tatil merkezlerinden bir tanesidir. Şöyle güzelce bir güneşlemeli, arada sırada kendinizi kızgın kumlardan Ege’nin serin sularına da bırakmalısınız. İngiliz The Guardian gazetesinin belirlemiş olduğu Türkiye’nin ‘en iyi 10 plajı’ arasında Marmaris plajları da yer almıştır.
Uzun ve ince yarımda ile Akdeniz ve Ege’yi birbirinden ayıran Marmaris kıyıları üzerinde birçok enfes plaj veya koy bulunmaktadır. Karadan ve denizden çoğuna kolaylıkla ulaşım sağlanabilen Marmaris koyları, yeşil ve mavinin birbiri ile kaynaştığı berrak suları veya temiz sahilleri ile göz kamaştırıyor.
Marmaris’e bağlı Turunç, Bozburun, Selimiye, Bördübet bölgeleri günümüzde her biri adeta Marmaris ile yarışırcasına marka tatil merkezi haline dönüştü bile. İçmeler, Sedir Adası ve Kumlubük bölgelerini ise bilmeyen kalmadı diyebiliriz.
Dünyanın her bir bölgesinden insanları Marmaris’e çeken şey yalnızca doğası ve denizinin güzelliği değil. Bu kıyıları yuva olarak benimsemiş çok sayıda uygarlığın izleri de coğrafyanın her bölgesine yaymış durumda. Akdeniz’in sularına yelken açan eski ticaret gemilerine sığınaklık yapan çok sayıda irili ufaklı antik liman kenti kalıntılarına Marmaris’te rastlayabilirsiniz.
Marmaris Gezilecek Yerler
Marmaris Kaleiçi
Hisarönü’nden 3 km’lik orman alanında giriş yapılan Erine, Söğüt’ün yamaçlarında bulunan Castabus, Orhaniye çevresinde Bybassios, Karya kenti Phoinix, İyonyalılar tarafından inşa edilmiş olan Marmaris Kalesi, Loryma, Physkos ve Amos Antik Kentleri bunlardan bazılarıdır. İyilik Kayalıkları Arkeolojik Parkında MO 4. yüzyıla ait olan arkeolojik kalıntılar sergilenmektedir.
Marmaris’te tatilinizi renklendirebileceğiniz çok sayıda aktivite yer almaktadır. Parasailing, jet ski, yelken, banana, flyboard, kano gibi su sporları aktivitelerine katılabilirsiniz. Bunların haricinde jeep safari, bisiklet, trekking gibi alternatif aktivitelere de düzenlenmektedir. İsterseniz dalış yapabilirsiniz ve Ege’nin derinlerde saklı hazineleri keşfedebilirsiniz.
Marmaris Arkeoloji Müzesi
1991 yılından beri Marmaris Kalesinin içerisinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müzenin yedi kapalı bölgesinden ikisi Etnografya Salonu, biri de Arkeoloji Salonu olarak; kalan alan bölümleri de Sanat Galerisi olarak kullanılmaktadır.
Müzede Helen, Bizans ve Roma dönemlerine ait Knidos, Burgaz ve Hisarönü bölgelerinde yapılan kazılardan çıkartılmış olan pişmiş topraktan yapılmış şişeler, kandiller, figürinler cam eserler ve çeşitli kaplar, sikkeler, ok uçları ve süs eşyaları, Etnografya bölümünde ise Osmanlı zamanına ait dokuma işleri,mobilya, kilim, bakır mutfak aletleri, süs eşyaları ve silahlar sergilenmektedir.
Marmaris Arkeoloji Müzesi’nin ziyaret saatleri 08.30-12.00, 13.00-17.30 ve Müze, pazartesi günleri ziyaretçi kabulüne kapalıdır.
İçmeler
İçmeler, Marmaris’e 8 km mesafede bulunan bir tatil köyüdür. İsmini şifalı içme suyu kaynaklarından alan köydür. Zamanında Marmaris’in en fazla konaklama tesisinin yer aldığı devasa bir tatil köyüdür. Özellikle İngiliz turistlere hizmet sunan ve çoğu erken rezervasyon sistemidir. Bunun ile çalışan oteller, uzun kumsala paralel uzanmaktadır.
Kasabanın içinden geçen derenin iki tarafına da uzayan dükkanları oldukça canlıdır. Sokaklarda gezince kendinizi bir Avrupa kasabasında hissedeceksiniz. Serin esen rüzgârıyla en sıcak yaz günlerinde bile bunalmayı engelleyen, huzurludur. Ayrıca sakin bir tatil yapmak istiyorsanız otelinizi buradan seçebilirsiniz. Akşamları da eğlenebileceğiniz çok sayıda cafe ve bar bulunmaktadır.
Marmaris Milli Parkı
Günnücek ya da yaygın bilinen ismiyle Marmaris Milli Parkı, Marmaris’e 2 km uzaklıkta yer alır. Hatta dünyada eşine az rastlanan ormanlık alanlara sahiptir. Hem denize girebileceğiniz hem de piknik yapabileceğiniz bir yerdir. Marmaris Netsel Marinanın arka bölümünden uzayan yol ilk olarak Günnücek’e uğrar. Daha sonra ise Yalancı Boğaz ve Cennet Adasına uzanmaktadır.
Marmaris şehir merkezinden ulaşımı oldukça kolaydır. Macera Parkını geçtikten sonra sağda kalıyor. Marmaris Milli Parkı suyun ve kızılçam ormanlarının bol olduğu kesimlerde yer alan sığla ağaçları ile ünlüdür. 1996 yılında milli park olarak ilan edilen ve 29 bin 206 hektar genişliğe sahip milli parktır. Burada yaban domuzu, yaban keçisi, tavşan, sansar, kirpi, sincap gibi hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır.
Cennet Adası
Cennet Adası, halk arasında Yalancı Boğaz ismi verilen ince bir boğaz geçişi ile ana karaya bağlıdır. Asıl adı Nimara olan ve ormanlarla çevrili bir yarımadadır. Fırtınalı bir akşamda, Cennet ile Güllücek Adası arasında uzayan ince yolu vardır. Bunu boğaz zannederek rotasını bu bölgeye süren bir geminin karaya oturması hikayesine dayanır. İnsanlar buraya Yalancı Boğaz ismi vermiş.
Marmaris merkezden Yalancı Boğaz’a dolmuş seferleri ile ulaşım sağlanabiliyor. Boğazın Marmaris tarafında Marmaris Yacht Marina vardır. Yalancı Boğaz’dan yürüyerek, Cennet Adasına geçiş yapabilirsiniz. Ada üzerindeki patikalara şahane muazzam manzaralar boyunca uzanmaktadır. Patikalardan biri de dikitleri ve sarkıtlarıyla ilgi çekici Nimara Mağarasına kadar uzanıyor.
Turunç Marmaris’te Gezilecek Yerler Arasındadır
Turunç, Marmaris’e 21 km mesafede bulunan berrak denizi vardır. Temiz plajı ile ünlü Marmaris’in şirin bir beldesidir. Mavi bayraklı bir plaj olarak bilinen Turunç Plajı ise, kayalık bölgeleridir. Sualtı mağaralarıyla dalış tutkunlarının tercihi haline gelmiştir. Yeşil dağların eteklerinde güzel bir koyda daha sakin bir tatil yapmak isteyenler içindir. Bunlar güzel bir seçim olan Turunç’ta da çok fazla aktivite veya gezecek yerler vardır.
Hisarönü
Hisarönü, farklı bölgelerden bir Yörük göçü yerleşimidir. Havası ve suyu ile kalp ve astım gibi çeşitli hastalıkların şifa bulduğu Hisarönü’dür. Eşsiz gün batımı ile nam salmıştır. Renkli ve iri taneli kumlara sahip olan Hisarönü, 300 metrelik plajında denize girer. Güneşlenebileceğiniz muhteşem bir koya sahiptir. Huzurlu ve sakin bir yerleşim olan Hisarönü’nden kalkan tekne turlarıyla Kartal Koyu’dur. İnbükü, Bencik Limanı veya Tavşan Adası’nı ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca Muğla’nın Ula ilçesine bağlı olan Sedir Adası Marmaris’e çok yakın ve görülmesi gereken yerlerdendir. Sedir Adası gezisi için tıklayın…
marmaris’te gezilecek yerler
4 Yorumlar