Litecoin Nedir? LTC Nasıl Alınır ve Satılır?

Litecoin; dünyanın herhangi bir yerinden başka bir yerine anlık olarak sıfıra yakın maliyet ile ödeme yapılabilmesini sağlayan kripto para birimine verilen isimdir. Birimi LTC olmaktadır. Litecoin, matematik ağı ile güvence altına alınmış olan, hızlı işlem onaylama süresine ve gelişmiş depolama verimliliğine sahip olan bir kripto para birimidir. Kripto para borsası üzerinden LTC alım satım işlemleri yapılmaktadır. Bitcoin’in yaratıcısının aksine Litecoin’in yaratıcısı sosyal medyada aktiftir ve ulaşılabilirdir. Bitcoin Core’un çatallanması ile Litecoin oluşmuştur. Gün içerisinde çok sayıda mini işlem yapması gereken yatırımcıların 5 dakikada iki işleme onay alabilmelerini sağlayan bir işlem hızı bulunduğu için LTC avantajlı bir dijital para birimidir.

Litecoin ve Tarihçesi Nedir?

Litecoin’in geçmişine bakıldığında; 7 Ekim 2011 tarihinde piyasaya sürüldüğü görülmüştür. Geliştiricisi ise eski Google yazılımcısı Charlie Lee olmaktadır. Eşten eşe kripto para olan LTC, açık kaynaklı bir yazılıma sahiptir. Altyapı ve teknik özellikler bakımından değerlendirildiğinde; Bitcoin’e oldukça fazla benzemektedir. Bu nedenle yatırımcıların birçoğu Litecoin için Gümüş Bitcoin ismini kullanmaktadırlar. Merkezi otoriteye bağlı olmayan LTC; sıfıra yakın maliyet ile anında eşler arası ödeme yapılabilen küresel bir ödeme ağı olarak tanımlanmadır. Hesaplaması daha kolay, iş yükü daha hafif, hızlı ve hız avantajı güvenlik dezavantajına dönüşmeyen bir kripto paradır.

Litecoin’in Geliştirilme Amacı Nedir?

Litecoin’in kullanım amacına bakıldığında; geleneksel para birimlerine alternatif olarak kullanılabilecek bir altcoin olarak piyasaya sürülmüştür. Anında ödeme yapabilmek isteyen kripto para yatırımcılarının işlemlerinin doğrulanma süresinin çok daha kısa olduğu bir kripto para birimidir. Litecoin, Bitcoin’in eksikliklerinin düzeltilerek piyasaya sürüldüğü bir coin olarak şekillenmektedir.

Litecoin Güvenli Bir Yatırım Mıdır?

Litecoin’in güvenilirliği değerlendirildiğinde; toplumun güvenilir bularak kullanmaya başlaması için diğer kripto para birimlerinin de yaptığı gibi şirket ortaklığı kurmuştur. Örnek vermek gerekir ise; Litecoin şirket ortaklıklarını yatırımcıların çevrimiçi alışveriş yaparak LTC kazanmalarına yönelik bir mantık ile yapmaktadır. Bu sebeple BitcoinRewards ile Güney Kore’deki LTC sahiplerinin para çekme işlemlerinin daha kolay olabilmesi için Meconcash ile ortaklık gerçekleştirilmiştir.

Litecoin’in güvenilirliğine yönelik bilinmesi gereken bir diğer durum da; SegWit teknolojisinin kullanılıyor olmasıdır. Şekillendirilebilirlik saldırıları bu teknoloji sayesinde engellenebilmektedir. Hackerların güvenlik ihlaline yönelik erişimlerin engellenebilmesi için imza verileri işlem kaydından kaldırılmaktadır. Geliştirildiği günden bu yana etkin güvenlik önlemlerinin uygulandığı bir kripto para birimidir. Bunun en büyük kanıtı ise; bu zamana kadar LTC ağının herhangi bir saldırıya uğramamış olmasıdır.

Litecoin’in güvenli bir yatırım olarak görülmesinin sebeplerinden biri de proof of work algoritmasında şifreleniyor olmasıdır. Bitcoin’in SHA-256 protokolü ile kıyaslandığında şifreleme yöntemi daha güvenli olmaktadır. İşlemlerin daha kolay ve güvenli olabilmesi için ise; 2018 senesinde Litecoin Vakfı tarafından WEG Bank AG’den %10 oranında hisse alınmıştır. Alınan bu hisse kapsamında WEG Bankası LTC kullanmaya başlamış ve işleri daha kolay hale getirmiştir.

Litecoin Üretimi Nasıl Yapılır?

LTC üretimi; madencilik ile yapılmaktadır. LTC madenciliğinde karmaşık matematik problemleri çözüldüğünde ödül kazanılmaktadır. Ancak Üstün donanım özelliklerine sahip olan cihazlar kullanılarak LTC madenciliğinde avantaj elde edilebilmektedir.

Litecoin altyapısında Scrypt algoritması kullanılmaktadır. Bu da Litecoin ve Bitcoin’in madencilik rekabetlerinin olmadığı anlamına gelmektedir. Dolayısı ile aynı anda hem Litecoin hem de Bitcoin madenciliğinin yapılmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Aynı anda Litecoin ve Bitcoin madenciliğini yapmış olanlar içerisinde Charlie Lee olduğu da bilinmektedir.

Litecoin Madenciliği Yapmak İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Litecoin madenciliği için madencilerin farklı alternatifleri bulunmaktadır. Çoğunlukla yapılan madencilik; güçlü işlemcileri bulunan bilgisayarlar aracılığı ile yapılan donanım madenciliğidir. LTC madenciliği ile kar elde edilebilmesi için özel ekipmanların kullanılması gerekmektedir.

Bitcoin madenciliği yapanlar CPU kullanımı ile yeterli karı sağlayamamıştırlar. Grafik işlemci birimlerinin tek başına yeterli olmaması nedeni ile ASIC donanımları ile madencilik yapılmaya başlanmıştır. ASIC donanımları da madencilere yeterli karı sağlamamıştır. Bu nedenli grafik kartı işlemlerinin olduğu donanımlar ile madencilik yapılması zorunluluk hale gelmiştir. Tek başına ya da havuza dahil olarak Litecoin madenciliği yapılabilmektedir. GPU ya da CPU kullanımı ile tek başına LTC madenciliğinin yapılabilmesi oldukça düşük ihtimallidir. Havuzlarda Litecoin madenciliği yapan çok sayıda madenci olduğu için yüksek hash gücü ile blok oluşturma ve ödül kazanma yapılabilmektedir.

Litecoin Satın Alma Yöntemleri Nelerdir?

Genelde Litecoin satın alma yolları aşağıdaki gibidir:

  • Ticaret platformlarından euro ve dolar gibi gerçek para birimleri cinsinden LTC alımı yapılabilmektedir.
  • İlk etapta Litecoin işlemi yapılması ve sonrasında ödenmesi ile LTC satın alınabilmektedir. Örneğin yatırımcı maaşının Litecoin ile ödenmesini talep edebilmekte veya LTC karşılığı iş yapabilmektedir.
  • Bitcoin gibi diğer kripto para birimleri ile takası yapılarak alım işlemi tamamlanabilmektedir.

Litecoin Alımı Nasıl Yapılır?

Litecoin almak isteyen yatırımcı bir blok onay süresi için 2.5 dakika beklemektedir. Bitcoin’de bu süre yaklaşık 10 dakika sürdüğü için LTC ile işlemler daha hızlı yapılabilmektedir. İşlem gerçekleştikten sonra zincirdeki bloklardan birine kaydedilmektedir. LTC alabilmek için LTC alım satımının yapıldığı bir kripto para borsasında hesap açılmalıdır. Açılan hesaba giriş yapıldıktan sonra kimlik doğrulaması yapılması gerekmektedir. Ardından havale veya EFT ile alım yapılacak olan tutara eşdeğer miktarda para banka hesabından kripto para borsasında açılan hesaba aktarılmalıdır. Satın alınacak LTC miktarı ve kur girildikten sonra alım işlemi onaylanmalıdır. Başka bir yatırımcının satış işlemi ile yatırımcının verdiği alım emri eşleştiğinde alım işlemi tamamlanmaktadır ve alınan Litecoinler kısa sürede cüzdana yansımaktadır.

Litecoin Satışı Nasıl Gerçekleştirilir?

LTC satmak isteyen yatırımcıların hesap oluşturdukları kripto para borsasına giriş yapmaları gerekmektedir. Cüzdanlarım kısmına giriş yaparak LTC bakiyelerini görüntüleyebilmektedirler. Satış yapmak istenen LTC miktarı ve kur fiyatı girildikten sonra sat butonuna tıklanarak satış emri oluşturulabilmektedir. Satış emri diğer kullanıcılardan birinin alış emri ile eşleştiğinde, satış tamamlanmaktadır ve yatırımcının hesabına satıştan elde edilecek olan tutar yansıtılmaktadır. Parça parça veya tek seferde gerçekleşen emirler sonucunda aktarılacak para cüzdana yansımaktadır.

Litecoin Cüzdanının İşlevi Nedir?

LTD cüzdanı; Litecoin işlemlerinin daha hızlı ve güvenli şekilde yapılabilmesini sağlamaktadır. Litecoinlerin saklandığı yerdir. Cüzdanda işlemlerin ve hesap bakiyesinin güvende olabilmesi için cüzdan şifreleme yapılmaktadır. LTC satış işlemi yapılmadan önce şifrenin girilmesi istenmektedir. LTC yatırımının güvende olabilmesi için güvenlik önlemi alınmaktadır. Cüzdanların virüslerden ve hırsızlıklardan korunmak isteyenlere yönelik güvenlik tedbirlerinin olduğu bir sistemi bulunmaktadır.

Litecoin’in Yatırımcıya Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Litecoin’in artıları aşağıda verilmiştir:

  • Popüler kripto para birimlerinden biridir. İşlem hacmi yüksek olmaktadır. Buna ek olarak geniş depolama sistemi ve hızlı işlem onay süresi avantajları da bulunmaktadır.
  • Bitcoin’deki açık kaynaklı yazılım göz önüne alınarak tasarlanan bir kripro para birimidir. Ancak Litecoin’in altyapısının Bitcoin’e göre daha avantajlı olmasının nedeni; işlemleri daha hızlı onaylanan bir altcoin olmasıdır.
  • İşlemlerin onaylanması ortalama 2.5 dakika sürmektedir.Scrypt algoritması ile standart bilgisayarkarın GPU işlemcileri beraber kullanılarak Litecoin madenciliği yapılabilmekte veya kazanç elde edilebilmektedir.

İlgili Yazılar

“Bitcoin’de Sakinleşme Dönemi”

BlackRock: Bitcoin’in Geleceği Hala Bir Muamma mı?

“2024’te Binance TR: Başarılar ve Gelişmelerin Değerlendirmesi”

1 Yorum

Kadi̇r Ağustos 28, 2023 - 2:47 pm
Litecoin hakkında merak ettiğim birçok konuyu bu makalede buldum. Özellikle Litecoin'in güvenli bir yatırım olup olmadığı ve nasıl alınıp satıldığı hakkındaki bilgiler ilgimi çekti. Eminim diğer okuyucular da bu konularda bilgi edinmek isteyeceklerdir. Başarılı bir makale olmuş, teşekkür ederim!
Yorum yaz