Küresel PMI Endeksleri Gündemin Odak Noktasında

kuresel pmi endeksleri 1

Ekonomi veri akışında küresel PMI endeksleri ile birlikte bazı ülkelerin cari işlemler dengesi takip edilen göstergeler arasında yer aldı. Küresel piyasalarda yine ticaret savaşları gerilimi takip edildi. ABD’nin Çin’e karşı 200 Milyar Dolar ek gümrük vergisi oluşturma noktasındaki tasarıyı değerlendirme süresi bu hafta içi 6 Eylül’de erdi.

ABD’de ikinci çeyrek büyümesi %4,2 ile beklentilerin üstünde gerçekleşti.

Geçtiğimiz haftalar küresel gündeminde yine ticaret savaşları vardı. ABD ikinci çeyrek büyüme verisi ve Euro Bölgesi enflasyon istatistikleri yakından takip edildi.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre ABD ekonomisi 2018’in ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda %4,2 ile %4’lük beklentilerin de üzerinde büyüdü. Genişlemeci maliye politikalarının da desteğiyle 2018 genelinde ülkenin %2,7 büyüyeceği tahmin ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump göreve geldiği günden bugüne tek taraflı olarak çekildiği anlaşmalara bir yenisini ekleyerek 1994’ten bugüne yürürlükte olan NAFTA’yı yürürlükten kaldırdığını ve ABD-Meksika anlaşmasının yürürlüğe gireceğini duyurdu. Meksika anlaşmasının ardından Çin ile ticaret müzakeresi için doğru bir zaman olmadığını belirten Trump, ABD-Çin ticaret ilişkilerinde yakın bir zamanda varılacak anlaşma beklentilerini tersine çevirdi. Bloomberg’e verdiği mülakatta Dünya Ticaret Örgütü’nün ABD’ye daha iyi davranması gerektiğini vurgulayan Trump, gerekirse ülkesinin DTÖ’den çekilebileceğini belirtti. Anlaşma haberi başta ABD piyasalarında olmak üzere küresel piyasaların genelinde risk iştahını artırdı, Dow Jones, S&P ve Nasdaq endeksleri günü rekorla kapadı.

Altının cazibesi ticaret savaşları ve güçlenen dolar karşısında azalmaya devam etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ürünlerine 200 milyar dolar ek gümrük vergisi getirmeye çok yakın olduğu haberleri ve rekor kıran ABD hisseleri karşısında zayıflamasını sürdüren altın, Ağustos ayında %1,8 düşüş ile 2013’ten bu yana en uzun aylık kayıp serisine yöneldi.

ABD’de Tüketici Güven Endeksi 133.4 ile 126.6 olan beklentinin üzerinde gerçekleşti. Endeks geçen ay 127.9 seviyesinde gerçekleşmişti. Mevcut durum endeksi 166,1’den 172,2’ye yükselirken beklentiler endeksi 102,4’ten 107,6’ya yükseldi. Endeks böylece beklentilerin oldukça üzerine gelerek Ekim 2000’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Küresel PMI Endeksleri Gündemin Odak Noktasında

Eurostat verilerine göre Temmuz’da %2,1 olan Euro Bölgesi enflasyonu Ağustos ayında artan enerji ve gıda fiyatlarıyla beklentiye paralel olarak %2’ye düştü. Enflasyon böylece Avrupa Merkez Bankası’nın hedefine ulaştı. Çekirdek TÜFE de beklentiyi karşılayamayarak yıllık %1’e geriledi.

OECD bölgesinde 2018’in ikinci çeyreğinde GYSH Büyümesi %0,6 seviyesinde gerçekleşti. Almanya ekonomisi 2018’in ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre %0,5, yıllık bazda ise %2,3 ile beklentilere paralel bir büyüme kaydetti. Euro Alanı’nın lokomotifi konumunda olan Almanya’daki güçlü büyüme verisinin etkisiyle Avrupa borsaları Cuma günü yükselişle kapandı. Ayrıca Almanya’da imalat sanayi güven endeksi (IFO) Temmuz’daki 101,7 seviyesinden Ağustos’ta 103,8’e yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Avrupa Merkez Bankası politika yapıcısı Ewald Nowotny, muhabirlere verdiği röportajda İtalya’nın durgun ekonomisinin Euro Bölgesi’ndeki parasal teşvikleri bitirme ve faiz artışına başlama planlarını yavaşlatmayacağını söyledi.

Çin’de imalat PMI, Ağustos ayında 51.3 değerini alarak 51.0 seviyesindeki beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Japonya’da ise sanayi üretimi %0.2’lik artış beklentisini karşılamayarak %0.1 düşüş kaydetti.

Arjantin Merkez Bankası politika faizini %45 seviyesinden %60 seviyesine çekerken pezonun değer kaybının önüne geçemedi. Arjantin pezosu yılbaşından bu yana %52 oranında kayıpla en kötü performans gösteren para birimi olurken onu %43 kayıpla Türk Lirası ve %21 kayıpla Brezilya reali izliyor.

Küresel PMI Endeksleri, Türkiye PMI Endeksi, Küresel PMI Endeksleri Türkiye, Küresel PMI Endeksleri İş Dünyası

İlgili Yazılar

Tek Seferde 30 Dev Şirkete Yatırım Yapın

Hisse Senetlerine İki Yönlü Yatırım Yapın

Gram Altın Fiyatlarında Yatırım Yapın

4 Yorumlar

Yavuz Aralık 3, 2019 - 7:54 pm
Çin’de imalat PMI beklentilerin üzerinde.. Çin'de imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi dördüncü ayda da art arda yükselerek kasımda 51.8 seviyesine çıktı. Endeks 2018 Kasım’da 50.2, bir önceki ay 51.7 değerini almıştı, beklenti ise 49.5 olması yönündeydi. Üretim, ekim ayındaki 53 seviyesinden 52.9’a gerileyerek eylülden bu yana en düşük seviyesine inmesine karşın üst üste beşinci ayında da genişledi. Yeni siparişler önceki aya göre azalarak 2019 Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Uğur Kasım 6, 2019 - 10:18 pm
Türkiye’de imalat PMI verisi Ekim’de geriledi .. Eylül’de 50,0 olarak açıklanan imalat PMI endeksi, ekim ayında 49,0 seviyesinde gerçekleşerek hafif bir ivme kaybına işaret etti. Hem iç piyasada hem de ihracat pazarlarında görülen talep zayıflığı, Eylül’de gözlenen büyümeyi tersine çevirmesine rağmen firmalar istihdam düzeyini artırmaya devam etti. 2018 başlarından itibaren gerileyen istihdam verilerinde, ilk kez arka arkaya artış gerçekleşmiş oldu. PMI verilerindeki duraklamanın, zorlu piyasa koşullarının sürdüğüne işaret ettiği belirtildi.
Kamil Ekim 31, 2019 - 9:50 pm
Çin imalat PMI verisi açıklandı.. Perşembe günü Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, imalat PMI’ı daralmasını sürdürerek Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Geçtiğimiz 5 ayda 50 puan seviyesinin altında kalarak daralmaya işaret eden imalat PMI, Ekim ayında da 50 puanın altında 49,3 puan oldu. İmalat dışı gösterge ise daralmaya işaret eden 50’nin altındaki seviyenin üzerinde, fakat tahminlerin altında 52.8 seviyesinde gerçekleşti.
Yavuz Aralık 17, 2018 - 8:43 pm
Euro Bölgesi’nde PMI beklentilerin altında.. Bileşik PMI endeksi beklenmedik şekilde dört yıldan uzun bir dönemin en düşük seviyesi olan 51.3’e geriledi. Beklenti 52.8 seviyesine yükselmesiydi. Bileşik PMI endeksindeki düşüşte «Sarı Yelekliler» gösterileri ile zor günler geçiren Fransa’da ekonomik aktivitenin sekteye uğraması etkili oldu. Gösterge Fransa özelinde 50’nin altına inerken daralmaya işaret ediyor. Diğer taraftan imalat sanayinde devam eden yavaşlamanın dışında hizmet sektörü 51.4’e gerileyerek (Beklenti 53.4) bileşik PMI’daki düşüşte önemli rol oynadı.
Yorum yaz