Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Küresel Gündem ve AB-İtalya Krizinde Şimdilik Mutlu Son

Küresel Gündem AB-İtalya Krizinde Şimdilik Mutlu Son

AB-İtalya Krizinde Şimdilik Mutlu Son; Avrupa Komisyonu, İtalyan hükümetinin harcamaları kısma taahhüdünün ardından, İtalya’ya yönelik uygulanmasına karar verilen disiplin prosedürünü durdurdu. İtalya’nın daha öncesinde %2,4 seviyesinde sunduğu bütçe hedefi komisyonca reddedilmiş ve İtalya’nın ısrarcı olmasıyla disiplin prosedürü başlamıştı. Uzunca süredir müzakerelerde son gelen haberler İtalya’nın bütçe açığında %2 seviyesine inmeyi kabul ettiği yönündeydi.

Avrupa Birliği’nde yıllık enflasyon, Kasım ayında %2’ye düştü. Euro Bölgesi’nde ise bir önceki ay %2,2 olan enflasyon Kasım ayında %1,9’a geriledi. Enflasyon oranı Kasım ayında, AB’nin başat ekonomisi Almanya ve Fransa’da %2,2, İtalya’da ise %1,6 olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde AB ülkeleri arasında en yüksek enflasyon %3,2 ile Estonya, Macaristan ve Romanya’da, en düşük enflasyon ise %0,7 ile Danimarka’da gerçekleşti.

Küresel Piyasalar

İngiltere Merkez Bankası politika faizini beklendiği gibi %0,75’te sabit tuttu. Ülkenin AB’den ayrılmasına 100’den daha az gün kalmışken ve yüksek oranda belirsizlikler söz konusuyken faiz oranlarında değişim beklenmiyordu. Daha öncesinde BoE’nin başkanı Carney, senede bir faiz artırımını makul ve adil bir seviye olarak gördüklerini açıklamıştı. Yayınlanan diğer ekonomik verilere göre ülkede GSYİH yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,6, yıllık ise %1,5 büyüdü. Ülkede enflasyon Kasım ayında, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün araçların akaryakıt maliyetlerini azaltmasının etkisiyle 20 ayın en düşük seviyesine gerileyen TÜFE yıllık %2,3 artış, çekirdek TÜFE ise %1,8 artış kaydetti.

Japonya’da Kasım ayı enflasyonu %0,9 olarak kaydedildi. Ülkede enflasyon Nisan ayından beri ilk kez yavaşladı ve Japonya Merkez Bankası’nın beş buçuk yıldır uyguladığı teşvik programı boyunca enflasyon hedefini yine tutturamadı. Beklenti %1 olması yönündeydi.

Bu hafta küresel piyasalarda yılın son haftası ve Noel tatili olması nedeniyle oldukça sakin bir veri akışı hakim. ABD’de sanayi endeksleri ile birlikte cari işlemler dengesi takip edilecek. Diğer taraftan yılbaşından beri %8 değer kaybeden S&P 500’nin seyri ve Beyaz Saray’dan yapılması muhtemel savunma haberleri piyasanın odağında olacak. Almanya’da ise gündemde enflasyon var.

FED, yılın son politika toplantısında 25 baz puan faiz arttırdı.

Yılın son politika toplantısı sonrası Fed, fonlama oranını 25 baz puan artırarak %2,25-2,50’ye yükseltti. Fed yetkililerinin 2019 yılı için faiz artırımı tahmini ise 3’ten 2’ye indi. Toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre banka 2019 büyüme tahminini %2,5’tan %2,3’e indirdi. Bu gelişmeler sonrası S&P 500 ciddi bir değer kaybı yaşadı. Fed’in faiz kararına karşılık olarak 1994’ten beri en kötü performansını sergileyen S&P 500, yaklaşık 90 yılın en kötü Aralık ayını deneyimlemiş oldu.

Beyaz Saray’dan geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan açıklamada, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmeye başladığı belirtildi. Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili, ABD Dışişleri personelinin 24 saat içerisinde, ABD askerinin ise 60-100 gün arasında ülkeden tahliye edileceğini söylemişti. ABD Başkanı Donald Trump ise konuya ilişkin olarak Twitter hesabında, “Orada olmamızın tek nedeni DEAŞ’tı ve DEAŞ’ı yendik” açıklamasında bulundu. Kararın, geçtiğimiz hafta Trump – Erdoğan görüşmesiyle gündeme geldiği söyleniyor. Bu gelişmeler sonrasında ise ABD’nin Afganistan’dan da 7 bin askerini çekeceği iddia edildi.

ABD Ticaret Bakanlığı‘nın verilerine göre 3. çeyrek büyüme verisi %3,5’ten %3,4’e revize edildi. Ekonomi Nisan-Haziran döneminde %4,2 büyümüştü. Öte yandan, Kasım’da kişisel gelirlerin %0,2, harcamaların ise %0,4 arttığı açıklandı. Bu veriler ışığında, güçlü alıveriş sezonunun 4. çeyrek büyümesini olumlu etkileyeceği bekleniyor.

ABD’de bir önceki ay %4,3 oranında keskin düşen dayanıklı mal siparişleri Kasım ayında %0,8 arttı. Beklenti %1,6 artış olması yönündeydi. ABD’de 2. el konut satışları düşüş beklentisine karşılık 2. ayda da yükselirken %1,9 artışla 5,32 milyon oldu. Konut başlangıçları Kasım ayında sürpriz biçimde %3,2 oranında artarak 1,26 milyon oldu.

Çin’in ABD’yle ticaret gerginliğine ilişkin endişeler hisse senetleri ve kur üzerinde baskı oluşturuyor. Yuan, on yıldan uzun bir sürenin en zayıf seviyesine geriledi ve Ekim sonunda dolar karşısında 7 seviyesine yaklaştı. Çin’in sahip olduğu ABD tahvillerinin ardı ardına beşinci ayda da azalarak Eylül ayındaki 1,15 trilyon dolardan Ekim’de 1,14 trilyon dolar ile Mayıs 2017’den beri en düşük seviyesine geriledi.

Önerilen Yazılar

2 Yorumlar

Birkan Ç Ocak 24, 2019 - 9:00 pm

Almanya’da yatırımcı güveni beklenenden iyi..
Almanya’da yatırımcı güveni 2019 yılının ilk verisinde -18.5 olan beklentilerin üzerinde -15 geldi. Göstergenin eksi olması kötümser bir algıya işaret ediyor. Bu veri Almanya’da son dönemde çok kötü gelen verilerin ardından nadir bir umut ışığı oldu.

Cevap Yazın
İlhami Aralık 25, 2018 - 8:10 pm

Piyasalardaki huzursuzluk küresele sıçradı.
Artan küresel belirsizliklerin yanında, ABD iç politikası ve FED’e dair soru işaretleri finansal piyasalara negatif yansıyor. ABD Borsalarında kayıp artarken, S&P endeksi şu ana kadar tarihin en kötü Aralık ayını geçiriyor. Diğer taraftan ABD Borsalarındaki negatif seyir dünya piyasalarına da yayılıyor. Şanghay Bileşik Endeksi günlük %2,5 seviyesinde düşerken; Nikkei Eylül 2017’den bu yana ilk kez 20.000 puanın altına gerileyerek ayı piyasasına girdi. Noel tatili nedeniyle düşen likidite daha da gerileyebilir.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00