Kripto Para Piyasaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler… Ülkemizde son yıllarda kripto para piyasalarına ilgi bir hayli artıyor. Ciddi oranlarda kazanç elde eden kişilerin varlığı bu piyasalara olan ilgilinin ise temel sebebini oluşturuyor. İlgi artarken Kripto para piyasalarında üzücü deneyimlerin olduğuna şahitlik ediyoruz. Piyasanın yeni olması sebebi ile birçok kişinin dolandırıcılık yöntemleri ile karşı karşıya gelebiliyor. Böylesine kötü bir duruma düşmemek adına kripto para piyasalarını iyi analiz etmek gerekiyor. Bu yazımızda bu yeni ve gittikçe önemi artan piyasa ile ilgili neleri bilmemiz gerektiğini aktaracağız.
Kripto Para Piyasaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kripto Para Piyasalarını Tanıyalım
Aslında “kripto para” ismini şifreleme bilimi olan kriptografiden alıyor. Şifreleme ile üretilen kripto paralar, sanal dünyada kullanıcılarla buluşuyor. Üstelik bu paraların üretimini de iyi bir işlemcisi olan bilgisayar ve internetin olduğu ortamda gerçekleşiyor. Birden fazla kişinin kripto para birimi üretmesine “kripto para madenciliği” deniyor. Bu madenciliğin neyse ki bir üst sınırı var. Üst sınıra ulaşıldığında üretim yavaşlıyor ve zorlaşıyor.
Kripto para almak için gerçek para birimleri kullanılarak alım ve satım yapılıyor. Kullanıcılar kripto para cüzdanlarında olan paraları devredebilir, satabilir veya yine kripto para alabilirler. Yani kripto para almak için önce bir hesaba ve cüzdana ihtiyacınız oluyor.
Aslında kripto para piyasaları başka piyasalarda olduğu gibi değer kazanması veya kaybetmesi arz talep dengesi ile ilgilidir. Kripto para piyasasını kripto paraların çeşitleri, alım ve satım verileri, yükseliş ve düşüşlerin takibi gibi konular oluşturuyor. Genelde kripto para borsası için ise sanal ortamdaki maddi değeri ve paranın alım satım işlemleri olarak tanımlanıyor.
Kripto Para Piyasalarına Yeni Başlayanlar için Bazı Bilgiler
Kripto para piyasası devletler tarafından yönetilmez ve kontrol edilmez. Bu sebeple dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelerden etkilenmezler. Uzmanlara göre altındaki arzın düşmesi ile günümüzde ve de gelecekte altın ile yarışacak bir sistem olma potansiyelindedir. Hiçbir devlet otoritesine bağlı olmayan kripto paraların çok fazla geçidi bulunmaktadır. Dünyada ve özellikle de Türkiye’de son zamanlarda çok büyük ilgi görmesine rağmen anlaşılamayan da birçok yönü bulunmaktadır. Ne yazık ki kripto parpalara dair ciddi bir bilgi kirliliği söz konusudur. Günlük hayatta kabul görüp görmeyeceği, vergilendirilmesi hatta miras olarak nasıl kalacağı gibi konular hala netlik kazanmamış durumdadır.
Gelişen teknoloji ve bu doğrultuda artan talep ile kripto paraların şu anda belirsiz olan özelliklerinin netlik kazandığını hep beraber göreceğiz. Türkiye’de henüz sanal paralarla ilgili hukuki bir düzenleme bulunmamaktadır ancak yakın bir gelecekte bu düzenlemelerin yapılması beklenmektedir. Bu zamana kadar ise kripto para piyasalarına giren yatırımcılara imzalatılan sözleşmelerde sorumluluğunu yatırımcıya ait olduğu biliniyor. Hukuksal olarak kurumu bağlayıcı maddelerin olmadığı söyleniyor.
Kripto Para Piyasalarında Hangi Durumlar Riskli
Kripto para piyasaları ile ilgili önemli bir görüş; devletlerin yasal düzenlemelerle piyasayı kontrol etmedikçe söz konusu paraların güvenli olmadıkları yönündedir. Kontrol mekanizmasının olmadığı bir ortamda kripto para piyasalarının güvenirliği hala tartışma konusudur. Bu sebeple kripto para piyasalarını çok iyi tanımak gerekiyor. Yatırımcıların bu konuda, oyun şeklindeki uygulamalarla kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Elbette şimdiden özellikle gençlerin ilgi odağıdır. Böyle olan kripto para piyasaları, yakın gelecekte daha da önem kazanacaktır. Yeni başlayacaklar için hatırlatmakta yarar var; mutlaka Türkiye’de güvenli olarak kullanılan kripto para borsalarına yönelmeniz gerekiyor. Oluşacak risklerin okumasının iyi yapılması gerekiyor. Düşük fiyatlandırma olan kripto para birimlerine hemen yönelmemeniz gerektiği de bir başka tavsiye noktasıdır. Ani kararlar ve hamleler risk oranınızı arttırabiliyor.
Kripto Paraların Avantajları ve Dezavantajları
Kripto Para Piyasaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
3 Yorumlar