Kredi sigortası, hayat sigortası kapsamında değerlendirilebilecek bir özel sigorta türüdür. Kredi sigortası ile hayatın olağan akışı içerisinde meydana gelebilecek beklenmedik risklere karşı kredi ödemeleri güvence altına alınmaktadır. İhtiyari bir sigorta türü olan kredi sigortaları, maluliyet, işsizlik veya vefat gibi birçok rizikoyu bünyesinde barındırmaktadır. Genel olarak kredi tutarının tamamının teminat altına alındığı söylenebilmektedir.
Kredi sigortasında kalıcı maluliyet veya yaşam kaybı hallerinde poliçenizde belirlenen tazminat tutarının tamamı ödenmektedir. Bunun yanında işsizlik, geçici iş göremezlik gibi durumlarda sigorta acenteniz ile yapacağınız sözleşmeye göre değişmekle birlikte genel olarak birkaç ay aylık tazminat talep edilebileceği söylenebilmektedir.
Kredi sigortasının süresi, 1 yıl veya daha uzun olarak belirlenebilmektedir. Genellikle sigortanın süresi belirlenirken kullanılan temel parametre kredi ödeme süresidir. Sigorta için belirlenebilecek maksimum süre ise 20 yıldır.
Kredi Sigortası Avantajları Nelerdir?
Kredi sigortasının avantajları, sigortası yaptırmayı düşünenler için sigortanın öneminin anlaşılması açısından üzerinden durulması gereken bir konudur. Buna göre kredi sigortasının kişiye sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Sigortalının vefat etmesi durumunda kredi sigortası tazminatı, acente tarafından bankaya ödenerek kredi borcu kapatılmaktadır. Ödemeden sonra geri kalan tazminat miktarı ise sigortalının kanuni varislerine ödenmektedir. Bu açıdan kredi sigortasının hem borçlarınızı hem de sevdiklerinizi teminat altına aldığı söylenebilmektedir.
- İşsizlik teminatı içeren kredi sigortaları yalnızca vefat veya maluliyet durumlarında değil, işsizlik kalmanız durumlarında da sizleri korumaktadır. İşsiz kalınan süre içerisinde yer alan taksitler bankaya acente tarafından ödenmekte ve bu sayede ödeme güçlüğü içerisine düşmeniz engellenmektedir.
- Kredi sigortası, vergi avantajı bulunan bir sigorta çeşididir. Prim ücretlerinizi vergi matrahından düşürme imkanınız bulunmaktadır.
- Kredi sigortası primleri oldukça düşük meblağlarda belirlenmektedir. Bu açıdan düşük ücretler ödeyerek uzun vadede çok daha büyük meblağları güvence altına almanız mümkündür.
Kredi Sigortasından Kimler Faydalanabilmektedir?
Kredi sigortalarından faydalanabilecek kişiler noktasında bazı sınırlamalar bulunduğu söylenebilmektedir. Çünkü kredi sigortasının özel ve ihtiyari bir sigorta türü olması dolayısıyla, sigorta acenteleri kendi hizmet politikalarına uygun şekilde kredi sigortası koşulu ekleyebilmektedir. Ancak genel olarak kredi sigortasından faydalanabilmek için sağlanması gereken koşulları şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Sigorta talebinde bulunan kişinin 18 – 65 yaş arasında olması gerekmektedir.
- Sigorta mevcut krediniz için yapılmaktadır. Bu nedenle sigorta ettirebileceğiniz bir krediniz bulunması gerekmektedir.
Kredi Sigorta Teminatları Nelerdir?
Kredi sigortası teminatları, sigorta acenteleri arasında değişiklik gösterebilmektedir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi kredi sigortası esasında bir hayat sigortasıdır. Bu nedenle de ana teminatını vefat olduğu ve vefat durumunda kredi ödemelerini güvence altına almak amacıyla hazırlandığı söylenebilmektedir. Bununla birlikte kredi sigortasının ana teminatları kapsamına dahil edilen birçok teminat bulunmaktadır. Bu teminatlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Vefat Teminatı
- Kaza Sonucu Maluliyet Teminatı: Sigortalının kaza nedeniyle malul kalması durumunda maluliyet tazminatı ödenerek kredi borcu nedeniyle ekonomik sıkıntı içerisine girmesi engellenmektedir.
- Hastalık Sonucu Maluliyet Teminatı: Sigortalının hastalık nedeniyle malul kalması durumunda maluliyet tazminatı ödenerek kredi borcu nedeniyle ekonomik sıkıntı içerisine girmesi engellenmektedir.
- İşsizlik Teminatı: Sigortalının işsiz kalması durumunda poliçede belirlenen oranda aylık kredi ödemesi tazminatı verilmektedir. İşsizlik teminatının kaç ay için ödeneceği, kredinin toplam süresi gibi parametreler dikkate alınarak belirlenmektedir.
Kredi sigortaları ana teminatları bu şekilde belirlenmiş olsa da, ek teminatlar eklenerek poliçenin kapsamının genişletilmesi mümkündür. Kredi sigorta teminatları kapsamında tercih edilebilecek ek teminatlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Tedavi Masrafları Teminatı: Sigortalının kaza nedeniyle ihtiyaç duyduğu tedavi masrafları da poliçe kapsamına dahil edilerek teminat altına alınmaktadır.
- Asistanlık Hizmetleri
- Tıbbi Danışmanlık Teminatı: Sigortalının acil durumlarda doktor danışmanlığı alabilmesi sağlanmaktadır.
Sigortanıza ilişkin farklı talepleriniz olması durumunda poliçe hazırlanması aşamasında bu taleplerinizi sigorta acentenize bildirerek ek teminat olarak poliçenize dahil etmenize herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Kredi Sigortası Teminat Dışı Durumlar Nelerdir?
Böylece kredi sigorta teminat kapsamında bulunmayan durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- İşsizlik teminatından faydalanabilmek için Türkiye İş Kurumu kaydınız bulunması gerekmektedir.
- Kişinin sigorta başlangıcında işsiz kalacağını bildiğinin ispatlanması durumunda işsizlik teminatı geçerliliğini yitirmektedir.
- Sigortalının emekli olması ve haklı sebep bulunmadan istifa etmesi durumu da, yine işsizlik teminatı dışında kalmaktadır.
- Savaş durumunda sigortanın geçerliliğini yitirdiği kabul edilmektedir.
- Sigortalının işsizlik teminatından faydalanabilmesi için riskin gerçekleştiği tarihten önceki 6 ay boyunca aynı işte çalışması gerekmektedir.
- Kimyasal veya biyolojik madde kullanımı sonucu ileri gelen durumlar nedeniyle hastaneye yatış olması durumu, teminat kapsamı dışına bırakılmıştır.
Kredi Sigortası Zorunlu Mu?
Kredi sigortasının zorunluluğu, kredi sigortası kapsamında üzerinde durulması gereken bir diğer konudur. Ülkemizdeki yasal mevzuata göre kredi kullanmak için kredi sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kredi sigorta tamamen kişinin kendi isteğine bağlı olan “ihtiyari” bir sigorta türüdür. Kredi ile birlikte bankaların kredileri sigortalamasının nedeni ise geri ödemeleri güvence altına almaktır.
Bu noktada değinilmesi gereken bir diğer konu ise kredi sigortasının kredi çekilen banka tarafından yapılmasının zorunlu olup olmadığıdır. Krediniz için sigortanızı farklı bir sigorta acentesi ile anlaşarak yaptırmanız yönünde de herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bu durumda sigorta yaptıracağınız bilgisini bankaya iletmeniz ve tarafınıza kredi için sigorta yapılmamasını beyan etmeniz yeterli olacaktır.
Kredi Sigortası Nasıl İptal Olur?
Kredi sigortası iptali, bankaların kredi ile birlikte kredi sigortası yapmaları nedeniyle sık araştırılan konulardan birisidir. Genelde kredi sigortasının iptali için ilk olarak sigorta acentesine vereceğiniz bir dilekçe ile kredi sigorta iptalini talep etmeniz gerekmektedir. Sigorta şirketinizin talebinizi aldıktan sonra işlemlerinizi başlatacak sigortanızın iptalini gerçekleştirecektir.
Bununla birlikte sigortanız bankanız tarafından kredi ile birlikte anlaşmalı olunan acenteye yaptırıldıysa, bu durumda sigorta acentesi ile bankanızın iletişime geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle sigorta iptaline ilişkin talebinizi bankaya sunmalısınız. Bankanızın iptal noktasında ilgili davranmaması durumunda ise Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak kredi sigortanızın iptal edilmesini talep edebilirsiniz.
Kredi Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kredi sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler, kredi sigortanızdan en yüksek verimi almanızdır. Mağduriyet yaşamamız için üzerinde durulması gereken bir diğer konudur. Buna göre kredi sigortası yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Sigorta poliçesi hazırlanırken sizden talep olan tüm bilgileri eksiksiz vermeniz gerekir. Veya yanlış beyanda bulunmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Yanlış bilgiler vermeniz sigorta acentenizin sorumluluğunu azaltmakta ve hatta sigorta sözleşmesinin feshi ile sonuçlanabilmektedir.
- Sigorta acentenizi risk analizleri ve tazminat tutarı gibi konulardadır. Sizi zor durumda bırakmayacak şekilde seçmeniz gerekmektedir.
- Sigorta poliçenizde bulunan özel koşullar ve sigortanızın sorumluluğunu kaldırır. Bu durumlar kısımlarına dikkat etmeniz, rizikonun gerçekleşmesi halinde mağduriyet yaşamanızı engelleyecektir.
- Sigorta poliçenizin teminatları, sigortanızın sizi ne kadar güvence altına aldığını ifade etmektedir. Bu nedenle teminatlar hakkında ayrıntılı bilgi almalısınız. Veya eksik gördüğünüz bir nokta varsa ek teminat ile bu eksikliği gidermeyi düşünmeniz tavsiye edilmektedir.
Kredi Sigortası Fiyatları 2021
Kredi sigorta fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak kredi sigortası prim ücretleri belirlenirken göz önünde bulundurulan temel parametreler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kredi vadesi
- Aylık kredi faiz oranı
- Toplam borç
- Yaş
- Sağlık durumu