Yeni kanun düzenlemeleri ile birlikte Köy Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup ev sahibi olmayan ihtiyaç sahiplerine yönelik taşınmazlar üzerinde çeşitli gerekçelerle inşaat yapmayan ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine 31 Aralık 2024 tarihinden önce sona erecek süreler için, binalarını yapmaları veya taksit ödemelerini gerçekleştirmeleri amacıyla 31 Aralık 2028’e kadar ek süre tanımaktadır.
Anayasa Mahkemesi’nin iptali sonrasında Gecekondu Kanunu’nda da düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere ve özel bütçeli dairelere ait olan araziler üzerinde veya devletin tasarrufu altındaki alanlarda inşa edilecek olan izinsiz yapılar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararları alınarak yıkılabilecektir. Bu durum, geçici ya da kalıcı yapılar için de geçerlidir.
Alınan yıkım kararı, belirtilen sürede (7 gün) ilgili belediye veya idareler tarafından, ilgililere iadeli taahhütlü şekilde tebliğ edilecektir. Eğer tebligat yapılamazsa, yıkım kararı, ilgili yapıya asılacak bir örneğiyle muhtarlığa bırakılacaktır. Bu tarih, kararın yapım sahibine tebliğ edildiği tarih yerine geçecektir. Tebliğ edilen tarihten sonraki 15 gün içinde belediye veya il özel idaresi tarafından yıkım işlemi gerçekleştirilecektir. Devlet ormanlarıyla ilgili olarak Orman Kanunu’nun hükümleri de saklı tutulacaktır.
Ayrıca, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda da düzenlemeler yapılmış ve özel bütçe kapsamındaki Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na yapılan arsa ve arazi teslimleri, katma değer vergisi istisnası kapsamına alınmıştır.
Düzenleme ile birlikte İmar Hakkı Kanunu’na “imar hakkı aktarımı” tanımı eklenmiştir. İmar hakkı aktarımı, “1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış veya yapılması mümkün olmayan alanlarda, parselin tamamının veya bir kısmının umumi ve kamu hizmet alanlarında kalması nedeniyle, parsel üzerindeki özel mülkiyete konu yapılar için verilemeyen emsale esas inşaat hakkının, başka parsel veya parsellerle imar planı kararı ile taşınması işlemidir.” şeklinde tanımlanmıştır.