KKB Nedir? Bankalar nezdinde güvenilirliğinizi ölçen ve sizi belli bir seviyeye yerleştiren sistem aslen kredi not sistemidir.
KKB Nedir?
Kredi Referans Sistemi (KRS-Kredi puanı), Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. (KKB A.Ş.) üyesi olan kurumlar arasında, bireysel kredi ürün müşterilerine ait detaylı bilginin, kredi kararı aşamasında risk faktörünün belirlenmesine ve dolayısıyla da kredi kararının verilebilmesine olanak sağlamak üzere çağdaş yöntemler kullanılarak paylaşımına olanak sağlayan bir “bilgi paylaşım sistemidir”.
KKB A.Ş. üyeleri, kredi notu sayesinde, her türlü bireysel kredi ürününe yönelik mevcut ve potansiyel müşteri konumundaki tüketici bilgilerini birbirleriyle paylaşmaktadırlar.
KRS’de gerçekleştireceğimiz sorgulama işlemi ile müşterilerimizin ‘borçlu’ ve ‘kefil’ konumda bulunduğu tüm açık ve kapalı hesap bilgilerine ve hesap bazında ödeme performans bilgilerine Online / Real Time ortamda saniyelerle ifade edilebilen sürelerde ulaşılabilmektedir. Bu sayede toplam kredi riskinizi ve ödeme alışkanlıklarınızı kısa sürede belirleyerek kredi kararı aşamasında gerçekçi olarak yansıtmaktadır.
KKB A.Ş. standart bir yapıya (formata) uygun olarak üyelerinden sağladığı bireysel kredi ürün bilgilerini, hiçbir değişiklik, birleştirme, ekleme ve benzeri işlemlere tabi tutmaksızın; özgün halleriyle KRS veritabanına aktarmaktadır.
Kredi hesap bilgileri (pozitif-negatif nitelikli tüm hesaplar) hesap kapanma tarihinden itibaren 5 yıl süre ile KRS’de saklanmaktadır.
KKB A.Ş. üyeleri, KRS çerçevesinde her türlü uyarı gerektiren durumlara ait bilgileri de birbirleri ile paylaşmaktadırlar.
KRS’nin Yararları
- Kredi riskinin ölçülmesi ile kullandırılan kredi hacmini arttırır,
- Bireysel kredi kullanımının yaygınlaşmasını sağlar,
- Yeni kredi limitlerinizi belirlemede rasyonel karar alınmasını sağlar,
- Bireysel kredi müşterilerini düzenli ödemeye teşvik eder,
- Sorunlu müşterileri KKB üyesi kurumların dışında tutar.
KKB Skorları – Kredi Puanları Ne İfade Eder?
Genel olarak,
- 1.700 ve üzeri – müşterinin ödeme performansı çok iyi
- 1.500-1.700 – müşterinin ödeme performansı iyi
- 1.100-1.500 – müşterinin ödeme performansı vasat-normal
- 1.100’nin altı – müşterinin ödeme performansı zayıf olarak değerlendirilir.
Ancak, söz konusu skorlar genel bir kanaat oluştursa da skoru oluşturan detay bilgiler iyi bir şekilde analiz edilerek borçlu ve kefilin sosyal statüsü, ödeme alışkanlıkları, diğer bankalardaki borç bilgileri de dikkate alınarak değerlendirme yapılır.
1 Yorum