Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Kira Sertifikası Fonu ve Sukuk

kira sertifikasi 1

Kira sertifikası, her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla bir varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymettir.

Küresel olarak kullanılan «Sukuk» ile yapı ve amaç olarak aynı olsa da, şartlar, koşullar ve tabi olduğu hükümler açısından farklılıklar gösterir.

Kira Sertifikası

  • Yurt içi üründür,
  • TL ihraç edilir,
  • Türk hukukuna bağlıdır,
  • BİST’e kote edilir.

Sukuk

  • Yurt dışı üründür,
  • Yabancı para ihraç edilir,
  • Genellikle İngilliz hukukuna bağlıdır,
  • Yabancı borsalara kote edilir.

Kira Sertifikaları İşlemleri (KS): Kira sertifikaları, varlık kiralama şirketlerince, kendi nam ve sertifika sahiplerinin hesabına ve yararına, satın almak veya kiralamak suretiyle devralınan varlıkların finansmanını sağlamak amacıyla düzenlenen ve sahiplerinin bu varlıklardan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymetlerdir.

Kira Sertifikaları İşlemleri (KS) Türleri

1- Tahsisli/Nitelikli İhraç: Bu yöntemde söz konusu KS’nı sadece belirtilen şartlara haiz yatırımcılar (1 Milyon TL muadili nakit, mevduat veya Sermaye Piyasası Aracı olanlar ve bunu belgeler ile teşvik edenler) alabilir ve asgari 100.000 TL talep edilebilir. Operasyonel ve mevzuatsal olarak daha kolay gerçekleştirilebildiği için tercih edilir.

2- Halka Arz: Bu yöntemde ise minimum 1.000 TL olmak üzere tüm yatırımcılar için alınabilen KS ihracı gerçekleştirilir.

Neden Kira Sertifikası?

  1. Orta/uzun vadeli sabit getirili yatırım imkanı: Kira Sertifikası, yatırımcıya sabit getiri fırsatı sağlamaktadır.
  2. Kupon ödeme: Kira sertifikaları, sahibine kiralanan varlıkların dönemlik sabit kira gelirini alma hakkı verir.
  3. Varlığa Dayalı Menkul Kıymet: İhraç edilen bütün sertifikaların temelinde gerçek bir ticari ilişki ve maddi bir gerçeklik bulunmaktadır.
  4. Teminat gerekmez.
  5. Geri çağrılamaz.
  6. Likidite İmkanı: Sertifikalar Borsa İstanbul’da kote edildiğinden, ikincil piyasa işlemleri aracılığıyla alım-satım imkanı bulunmaktadır. Yatırımcılar ihtiyaçları doğrultusunda, dilerlerse vadeden önce kira sertifikalarını tamamen ya da kısmen nakde çevirebilir. Vadesinden önce satılan kira sertifikalarına kâr payı ödemesi yapılmaz.
  7. Vergi Avantajı: 6 ay vadeli katılım hesaplarına %15, 6 ay – 1 yıl arası vadeli katılım hesaplarına %12, 1 yıl üzeri vadeli mevduat hesaplarından %10 olarak kesilen stopaj, TL cinsinden Kira Sertifikalarında %10 olarak uygulanmaktadır.

Kira sertifikası, kira sertifikası nedir, kira sertifikası fonu, kira sertifikası ihracı, sukuk nedir,

Önerilen Yazılar

2 Yorumlar

Burak Ekim 21, 2018 - 2:20 pm

Fon portföyünün en az %80’i devamlı olarak Hazine Müsteşarlığı ve özel sektör tarafından ihraç edilen kira sertifikalarına yatırılmaktadır. Diğer %20’si ise yine Katılım Bankacılığı Prensiplerine uygun daha likit yatırım araçlarında değerlendirilmektedir.

Vergisi ise; Kazanç, % 10 oranında stopaja tabidir. Stopaj nihai vergidir.

Cevap Yazın
Ömer Ekim 16, 2018 - 8:44 pm

Birikimlerini enflasyonun aşındırıcı etkisinden korumayı ve bunun yanı sıra getiri de sağlamayı hedefleyenlere yatırım imkânı sağlıyor, mantıklı bir kazanç yolu.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00