Belirlenen bir işin yapılması ya da belirlenen bir malın yönetilmesi amacı ile görev verilen kimseye, kayyum denir. Usulsüzlüğe ve yolsuzluğa karışmış olan şirketlerde ve kurumlarda devletin el koyması sonrasında, yöneticilik yapması için görev verdiği kimsedir. Vasi ve kayyum arasındaki fark, vasi, vesayet altına alınmış olan kimsenin hem mal varlığını hem de kendisini yönetmek ve gözetlemek, gerekli olması durumunda, hukuki işlerinde de o kişiyi temsil etmek için atandığı halde, kayyum, mal varlıklarını yönetmek ve sadece belirlenen işleri yapmak için atanmaktadır.
Kayyum Atanması Nasıl Olur?
Kayyum, kanunda adı geçen bazı durumların oluşması sonrasında, mahkemeler tarafından atanmaktadır. Mahkeme tarafından kayyum olarak atanmış olan kişi, görevlendirildiği görev ve yetkiler muhtevasında çalışır. Bir kişiden çok uzun süre haber alınamaması durumunda, geride bırakmış olduğu mal varlığının, hiç kimse tarafından yönetilmemesi durumunda, malların yönetilebilmesi için, mahkeme kayyum atar. Kayyumun yetkileri, Türk Medeni Kanunu kapsamında belirlenmiştir.
Hangi Durumlarda Kayyum Atanabilir?
Kişilerin ölümü sonrası oluşmuş olan olaylar için, kayyum atanır. Bu durumlar, mirasçıların adreslerinin bilinmemesi, dağınık bir şekilde olmaları, mirasçıların ölü ya da sağ olup olmadıklarının bilinmemesi durumlarında, veraset ilamı çıkıp, varisler belli olana kadar, mahkeme malları yönetmesi için atar.
Ölüm sonrasında, mirasçılar arasında henüz doğmamış olan bir bebek varsa, bebeğin sağ olarak doğup doğmayacağı belli olmadığı için, doğana kadar, mahkeme atamasını yapmaktadır.
Tüzel ve özel ortaklığın bulunduğu şirketlerde, yönetim kurulu görevden alındığı zaman, genel kurulun toplanması gerektiği halde toplanamaması durumunda, yeni yönetim seçilmesi başarısızlıkla sonuçlanıyorsa, seçilmiş olan yönetim iptal edilmişse, şirketin mal varlığının yönetilebilmesi için atanır. Toplum menfaati adına iş yapmak için toplanmış olan paraların, harcama şartları ve koşullarının belirleneceği zamana kadar atanır.
Kayyumun Yetki ve Görevleri Nelerdir?
Kayyumun hangi yetki ve görevlere sahip olduğu, onu atayan mahkeme tarafından belirlenmektedir. Kayyumun yapmakta olduğu iş geçici bir görev olması dolayısı ile kayyumun ne kadar süre görevde kalacağı, maaşının ne olacağı, hangi yetkilere sahip olacağına mahkeme karar vermektedir. Kayyumun atanmasına neden olan olaylar kısıtlı olduğundan dolayı, görevleri de kısıtlı olacaktır.
Kayyumun Atanma Şekli Nasıl Olmaktadır?
Kayyum atanması çeşitleri üçtür. Birincisi, 18 yaş üzerinde olan kişilerin istemesi ile atanması. Buna istek üzerine kayyumluk denir. Mahkemede bulunan vesayet makamının, kanunda belirtilmiş haller oluşmuş olduğu için, ataması. Buna temsili kayyumluk denir. Üçüncü durumda ise, mahkemenin gerekli gördüğü durumlarda atamasıdır.
Kayyum Ataması Yapılmış Olan Şirketler Ne Olmaktadır?
Bir şirkete atanmış ise, Kamu İhaleleri Kanununa göre, o şirket ya tasfiye halindedir ya da iflas etmiştir. Bu nedenden dolayı, o şirketin ihalelere katılması mümkün olmamaktadır. Yurt dışı ile iş anlaşmaları yapması devlet tarafından yasaklanmıştır. Şirketin eskiden sahip olduğu birtakım haklara, devlet tarafından el konulmuştur.
1 Yorum