Kara liste nedir? Böylece kara listeye nasıl girer? Kara listedekilere kredi veren banka var mı? Kara listeden çıkmak için neler olmalı? Bu gibi sorulara cevap arayacağız.
Kara Listedekilere Kredi
Bankacılık ve finans sektörünün “sabıka kaydı” olarak bilinen kredi notunun düşük olması, bir başka deyişle banka sicilinin bozulması halk arasında “kara listeye alınma” veya “bankadan kırmızı kalem yeme” olarak bilinir. Bu sayfadaki yazımızda kara liste konusu üzerinde duracağız.
Başlamadan önce kara listenin önemini belirtmek adına şunu söylemek isteriz. Kara listeye girmek kolay, çıkmak ise çok zorlu ve uzun bir süreçtir. Bu yüzden siz siz olun bankaların kara listesine girmemeye özen gösterin! Detayları yazımızın devamında bulabileceksiniz.
Kara Liste Nedir? Nasıl Kara Listeye Girer?
Bankalarda kaydı olan herkesin aynı zamanda bankacılık işlemleri de kayıt altına alınır. Bunu Kredi Kayıt Bürosu (KKB) adlı kuruluş yapar. Çekilen krediler ve kredi geri ödemeleri, kullanılan kredi kartları harcamaları, kredi kartı ödemelerinin yapılıp yapılmadığı ve zamanlaması, bireysel veya şirket çekleri, senet işlemleri, bütün bunlar kayıt altındadır.
Yapılan her işlem takip edilerek herkes için bir kredi sicili oluşturur. Bu bilgiler bütün bankalar tarafından erişilebilen bir havuzda toplanır. Yapılan düzenli ödemeler kişinin kredi siciline olumlu, düzensizlikler de olumsuz olarak yansır. Bankalara geri ödemelerin düzensiz yapılması veya hiç yapılmaması kişinin önce kredi sicilinin bozulmasına daha sonraki adımda kişinin bankaların kara listesine girilmesine sebep olabilir. Kara listedekilere kredi ve kredi kartı veren banka bulmak neredeyse imkansızdır.
Bankadan çekilen kredi geri ödemesini veya kredi kartı borcunu belirtilen tarihler içerisinde (bu süre genellikle 90 gündür) yapmayan kişiler, ilgili banka tarafından yasal işleme tabii tutulur. Kişi hakkında yasal takip başlatılır.
Yasal takibe uğrayan kişi veya şirketin sicili boz. İcra sürecinin başlaması ile birlikte bankaların kara listesine girmiş olur. Kara listeye giren kişi veya şirket için bankalardan kredi kullanmak oldukça zordur. Kara listeden çıkıncaya kadar beklemek zorunda kalabilir. Genelde kara listeye giren kişiler için zorlu süreç başlamış olur.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Yazımızın giriş bölümünde kara listeye girmenin kolay, çıkmanın zor olduğunu söylemiştik. 90 gün borcunu ödemeyenlerin kolaylıkla kara listeye girebileceğini belirttik. Şimdi de bir şekilde bankalara borcunu ödeyemeyen ve kara listeye girenlerin yapması gerekenleri inceleyelim. Kara listeden çıkmak için ne yapmak gerekir? Bu konuda bilgiler alalım.
Kara listeden çıkmak için öncelikle bankalara olan borcunuzu kapatmanız gerekir. Borcunuzu kapatacak kadar nakitiniz yoksa sicil affı yasasından faydalanarak borcunuzu yapılandırabilirsiniz. Taksitler halinde borcunuzu kapatabilirsiniz.
Burada unutulmması gereken noktanın altını çizelim, bankalara olan borç tamamen ödenmeden kara listeden çıkmak mümkün değildir. Kara listeden çıkmadan kara listedekilere kredi arayışına girmemek gerekir.
Kara Listeden Kurtulmak İçin Atılacak Adımlar
Bankaların kara listesine giren kişi ve şirketlerin normal şartlarda kara listeden çıkabilmeleri için 5 yıl gibi bir süre beklemeleri gerekir. Ancak bazı olumlu adımlar bu süreyi kısaltır. Nasıl kara listeye alınmamıza sebep olan davranışlarda bulunduysak, tam tersi yani olumlu adımlar atarak bankalara iyi niyetimizi göstererek kısa sürede kara listeden çıkabiliriz.
Bu adımları sıralayacak olursak;
- İlk önce bankaya olan borcu kapatmak ya da yapılandırmak gerekir.
- Kredi kartı borçlarını düzenli şekilde ödemek kredi sicilimizin artmasına etki edecektir.
- Bankacılık işlemlerini normalin üzerinde aktif kullanmak ve ödemeleri zamanında yapmak, size olumlu olarak geri dönüş sağlayacaktır.
- Eğer alabiliyorsanız düşük miktarlarda kredi çekerek, kredi kartı avansı, nakit avans gibi olanakları kullanarak ödemelerde düzenli olduğunuz taktirde bankaların nazarında olumlu puan almanız pek mümkün.
- Otomatik ödeme talimatı vererek de bankalardan olumlu puan alabilirsiniz.
6 aylık süre boyunca bu olumlu adımları atar ve borcunuzu tamamen kapatın. Çünkü, kara listeden çıkmak için 5 yıl beklemenize gerek kalmaz. Ara ara çalışmış olduğunuz bankaya danışarak izlemeniz gereken yollar hakkında detaylı bilgi almayı da unutmayın.
Kara Listedekilere Kredi Veren Banka Var Mı?
İnternet ortamında “kara listedekilere kredi veren bankalar”, “Kırmızı çizgi yiyene kredi veren banka”, “Kara listede yer alanlara kredi imkanı” vb gibi başlıklı yazılara ve reklamlara sık sık rastlıyoruz. birfinanscı.com olarak ilkemiz, ziyaretçilerimize finans konularında en doğru ve gerçekçi bilgileri vermek.
Bu yüzden kara listedekilere kredi verdiğini iddia eden kişilere itibar etmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü kara listede yer alan birinin bankalardan kredi çekebilmesi oldukça zor. Sicili bozulanlara kredi verdiğiniz söyleyen kişilerin iyi niyetli olma ihtimali düşük olur. Bu kişiler banka yetkilileri ise kredi şartlarını iyice gözden geçirin. Muhtemelen geri ödeyeceğiniz faiz miktarı oldukça yüksek olacaktır.
Son söz olarak kara listede yer alan bireylerin kredi çekmeye değil kara listeden çıkmaya odaklanmalarını tavsiye ediyoruz.