Kamu Binalarında 1.8 Milyar Liralık Enerji Tasarrufu Sağlanıyor!

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Ahmet Erdem, 6-10 Ocak tarihleri arasındaki Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla Türkiye’de yürütülen enerji verimliliği faaliyetlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Enerji verimliliği bilincinin tüm topluma yayılması amacıyla dev bir seferberlik başlatıldığına dikkat çeken Erdem, öğrencilerden üniversite ve özel sektöre kadar geniş bir katılımla etkinlikler ve yarışmalar düzenlendiğini ifade etti.

Erdem, kamu sektöründe enerji verimliliğinin artırılması hedefiyle daha önce Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında kamu binaları için belirlenen yüzde 15 enerji tasarrufu hedefine 2023 yılı sonunda ulaşılmasının ardından bu hedefin iki katına çıkarıldığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

Bu hedef, 2030 yılı itibarıyla en az yüzde 30 olarak güncellenmiştir. Böylece kamu sektörünün sürdürülebilir enerji projeleri konusunda daha aktif rol alması ve enerji verimliliği alanında etkili bir dönüşüm sağlaması amaçlanmıştır. Uygulamalar sonucunda kamu binalarının enerji faturalarında 2019-2024 döneminde yaklaşık 1,8 milyar lira tasarruf gerçekleştirildi. Kamudaki enerji verimliliğini artırmak için Dünya Bankası destekli ‘Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi’ hayata geçirildi. Bu proje çerçevesinde 2019-2024 döneminde 200 milyon dolarlık bir yatırımla dönüşüm çalışmaları yapıldı. 2025-2030 yıllarında uygulanacak ikinci fazda ise 300 milyon dolarlık enerji verimliliği yatırımı ile ekonomiye katkı sağlanması öngörülmektedir.

Erdem, yeni kamu binalarının daha yüksek enerji verimliliği ve afetlere dirençli olarak inşa edileceğini vurgulayarak, “2026 yılından itibaren 10 bin metrekareden büyük kamu binalarının Yeşil Sertifika alması zorunlu olacak. Kamu binalarının çevre dostu şekilde tasarlanmasıyla yılda 1,5 milyar lira tasarruf sağlanması hedeflenmektedir” dedi.

Enerji verimliliği alanındaki profesyonel sayısı artıyor

Erdem, Türkiye’de enerji verimliliğini artırmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 63 danışmanlık firmasının ve 6 kurumun yetkilendirildiğini hatırlattı.

Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yetkin insan kaynağı geliştirmek amacıyla bugüne kadar sertifikalandırılan kişi sayısı hakkında bilgi veren Erdem, şu şekilde devam etti:

Enerji Yöneticisi sertifikası için 12 bin 409, Sanayi Etüt Proje Sertifikası için 743, Bina Etüt Proje Sertifikası için 637 ve Ölçme Doğrulama Sertifikası için 101 kişiye eğitim verilmiştir. Enerji dönüşümü faaliyetlerini yürütecek yeşil yakalı profesyonellerin geliştirilmesi amacıyla 2024’te gerçekleştirilecek mevzuat düzenlemesi ile enerji yöneticiliği kapsamı genişletilmiştir. Eğitim programları arasında ‘Sera Gazı Emisyon Hesaplamaları’, ‘Sürdürülebilirlik’, ‘Karbon ve Su Ayak İzi’, ‘Yaşam Döngüsü Analizi’, ‘Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği’, ‘Enerji Dönüşümü’ gibi konular yer alacak ve böylece sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda önemli bir adım atılmış olacaktır. 2002-2023 yılları arasında enerji yoğunluğunda yüzde 32’lik bir iyileşme sağlanmış ve Türkiye, OECD ülkeleri arasında enerji yoğunluğunu en fazla azaltan ülkelerden biri olmuştur.”

Yenilenebilir ısı ve atık ısı potansiyeli ekonomiye kazandırılacak

Erdem, gerçekleştirilecek çalışmaların içinde atık ısı potansiyelinin geri kazanılması ve bölgesel ısıtma sistemlerinin yaygınlaştırılması gibi faaliyetler olduğunu ifade etti ve şunları belirtti:

Türkiye’nin yenilenebilir ısı ve atık ısı potansiyelini ekonomiye kazandıracak bir ısı piyasası oluşturmak amacıyla teknik ve mevzuat düzenlemeleri sürdürülmektedir. Coğrafi bilgi sistemine dayalı ısı talebi ve yer altı kaynaklı ısı pompası potansiyeli haritası tamamlandı ve bu haritanın yatırımcıların hizmetine sunulması bekleniyor. 2025 yılında Meclis’te ele alınması planlanan İklim Değişikliği Kanunu ile 2026’dan itibaren emisyon ticaret sisteminin ülkemizde hayata geçirilmesi öngörülmektedir. Emisyon Ticaret Sistemi, enerji yoğun sektörlerde enerji verimliliği başta olmak üzere enerji dönüşümü yatırımlarının kapsamını genişletmede önemli bir fırsat sunacaktır.”

Erdem, bu gelişmelerle Türkiye’nin sürdürülebilir enerji dönüşümüne yönelik kararlılıkla adımlar attığını ve enerji verimliliğine öncelik verdiğini belirterek, uygulanan enerji verimliliği politikalarının 2053 net sıfır hedefinin gerçekleştirilmesi ve enerji tüketimi üzerindeki etkisinin daha belirgin hale geleceğini dile getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

İlgili Yazılar

Yeni Haftada Hava Durumu: Önümüzdeki Günlerde Bizi Neler Bekliyor?

Yeni Haftanın Hava Durumu: Ne Beklemeliyiz?

Almanya’da Suriyelilere Yönelik Koruma Statüsü Tehlikede: Gelecekte Ne Olacak?