İsveç’te çalışmak, İsveç’te yaşam, iş kurmak ve İsveç’te maaşların ne kadar olduğunu merak edenler; ilham veren yazımız sizin için.
İsveç Hakkında
İsveç ya da resmi adı ile İsveç Krallığı parlamenter sistemli monarşi ile yönetilir. Yüz ölçümü 450 bin kilometrekare, nüfusu 9.8 milyondur. Batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya ile kara sınırı vardır. İsveç ile deniz sınırı olan ülkeler ise; Almanya, Polonya, Rusya, Danimarka, Litvanya, Letonya, Estonya’dır. İsveç’in 20 şehri vardır ve bu şehirler üniter yapı gereği kendi meclislerine sahiptirler ve yetki alanları söz konusudur. Başkenti Stockholm nüfus yoğunluğu olarak en büyük kentidir. Nüfusun büyük bölümünün konuştuğu İsveççe resmi dildir.
İsveç OECD verilerine göre inovasyon, dijital teknoloji, bilgi ve iletişim teknolojisi kullanımı ve geliştirilmesinde, ayrıca bu alanlarda ürün ve hizmet tasarımı ve pazarlamasında başat ülkelerden biridir. Ayrıca küresel pazara çok iyi entegre olmuş, hukuki ve prosedürsel anlamda sorunu olmayan, büyüyen ve istikrarlı bir ekonomiye sahip güçlü, eşitliğe, hukuka, kadınlara değer veren bir ülkedir.
İsveç’te yaşam pahalı ama buna paralel alım gücü yüksektir. Bu, insanların para kazanma ve birikim yapma imkanları oldukça fazla.
İsveçliler coğrafyanın da etkisi ile soğuk denebilecek, mesafeyi koruyan ama saygılı insanlardır. Elbette ki Akdeniz insanının sıcaklığını onlardan beklemek biraz haksızlık olur.
Kuralları çok önemseyen ve uygulayan bir halkın içinde İsveç’te olumsuz tavırlarla karşılaşmamak için bir Türk veyahut yabancı olarak yapacağınız şeyler; onların dilini öğrenmek, kurallarına uygun hareket etmek, entegre olmada direnç göstermemektir. Yani uyum sağlamak kabullenilmeyi beraberinde getiriyor.
İsveç’te Çalışmak, Yaşam, İş Kurmak, İsveç’te Maaşlar
İsveç’in orta kesiminde karasal iklim yaşanırken, kıyı kesimlerinde Gulf Stream sıcak su akıntısı nedeniyle ılıman iklim koşulları hüküm sürer.
İsveç’in kuzey bölgesinde yaz mevsiminde güneş batmaz, kışın ise doğmaz; Stockholm’de haziran ayında 18 saat gündüz, aralık ayında 6 saat gündüz yaşanır, haliyle bu durum insanların psikolojilerini de etkiler, İsveç’te olduğunuz süre boyunca güneşten epey uzak kalacaksınız bunu da bilin ama ne şanslısınız ki Kuzey Işıklarını göreceksiniz.
Göçmenler eğitim ve sağlıktan ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler. İnsanların cinsiyet, etnik köken, din, cinsel tercih vs. ayrımına tabi tutulmadığı eşitlikçi bir ülkedir.
İsveç sosyal ve hukuk devletidir; yani vatandaşlarına her türlü sosyal hakkı tanımaya gayret eden, uygulayan ve aynı zamanda yasal prosedürlere ve kurallara son derece önem veren ve uygulayan…
Hükümetin çalışma izni için başvuranlara çeşitli kolaylıklar göstermesi başvuranların sayısını arttırmaktadır.
Avrupa Birliği üyesi olan İsveç’e gitmek için Schengen vizesi gerekli ve orada çalışmak isteyenler için 2 yıllık bir deneme süresi ön görülüyor sonrasında ise tekrar değerlendiriliyor.
İsveç’te Türkler İçin Yaşam Koşulları Nasıldır?
1965’de Konya’nın Kulu ilçesinden bir grup genç İsveç’e gider, orada iş bulup para kazanmaya başlayınca Türkiye’de İsveç’in reklamını yaparlar ve 10 yıl içinde İsveç’te yaşayan, çalışan Türk nüfusunda önemli bir artış olunca İsveç Hükümeti 1976’da Türk vatandaşlarına vize uygulamaya başlar. 2016 verilerine göre İsveç’te yaşayan Türk nüfusu yaklaşık 75 bin.
Kişilik olarak bir dünya vatandaşı vizyonunda iseniz, yani modern ve uyumlu iseniz İsveç’te sosyal açıdan bir zorluk çekmezsiniz ama Türkler gibi hemen kaynaşan insanlar beklemeyin karşınızda.
Sosyal yaşamda anlamında düzenlenen parti organizasyonlarına katılabilirsiniz.
Başkent Stockholm görece olarak diğer büyük şehirlerden iş bulma ve sosyalleşme açısından daha iyice. Malmo, Göteborg, Uppsala iş bulunabilecek diğer kentlerden.
İngilizce biliyor olmanız avantajdır. Ancak orada yaşamak ve çalışmak için az da olsa İsveççe bilmekte fayda var.
İsveç’te Ev Kiraları, Gıda, Giyim, Genel Yaşam Giderleri Ve Ulaşım Giderleri
Stockholm’de 1 artı 1 daire kiralamak istediğinizde, tabi bulabilirseniz 13 ila 15 bin İsveç Kronu (8 ila 9 bin Türk Lirası) ödemeniz gerekirken, şehir dışında bu rakam 10 bin İsveç Kronuna düşüyor ve genellikle ısınma, internet ve elektrik kiraya dahil. Büyük kentlerde kiralık ev bulmak oldukça zor o yüzden kasabalarda ev aramak daha mantıklı.
Mutfak masrafı tek kişi için yaklaşık 2 bin İsveç Kronu gerekli.
Metro ve otobüs ile sağlayacağınız ulaşım için gider yaklaşık 900 İsveç Kronu. Bisiklet İsveç’te spor aracı olmanın yanında ulaşımda da kullanılıyor, her yerde bisiklet yolları var.
Kıyafet, temizlik malzemeleri vs. için diğer giderler için de yaklaşık bin 500 İsveç Kronu.
İsveç’te internet ortamında alış veriş yapılan ve makul fiyatlarla aradığınızı bulabileceğiz siteler mevcuttur. Gündelik yaşamda dükkan ve benzeri yerler geç saatlere kadar açık olmaz.
İsveç’te Çalışmak
Türkler için İsveç’te İş İmkanları Nelerdir?
İsveç inovasyon ve teknoloji öncüsü, küresel çapta tanınmış pek çok uluslararası şirkete sahip. Skype, Ericson, İkea, H&M, Volvo, Electrolux, Tetra Pak sadece bir kaçı. Üniversite mezunu ve dil konusunda yeterli iseniz bu uluslararası şirketlerde çalışma olanağınız söz konusu olabilir. Ayrıca mühendis, doktor, hemşire, öğretmen, yazılımcı iseniz. Yine dil sorununuz yoksa iş bulma olanağınız var demektir.
Lise mezunu iseniz; pizzacı, servis elemanı, reyon görevlisi gibi işlerde çalışabilirsiniz. Daha az eğitim düzeyinde iseniz ilkokul-ortaokul gibi; cam, elektronik cihaz üretimi, inşaat işçisi olarak istihdam edilebilirsiniz.
Stockholm’de yaşayan ve çalışan Türklerin çoğunluğu IT ve Telekom sektöründedir.
İsveç’te Çalışan Türkler için Ortalama Maaşlar Ne Seviyelerdedir?
Bilgi teknolojileri, Telekom gibi sektörlerde iseniz yaklaşık 40 bin İsveç Kronu vergiler çıktılar. Bundan sonra 30 bin İsveç Kronu gibi bir rakam söz konusu olur. ( 1 İsveç Kronu 0.65406 Türk Lirasıdır)
Garson, satış elemanı gibi hizmet sektöründe çalışanlar 17 ila 20 bin İsveç Kronunu net olarak kazanıyorlar. Bu da yaklaşık 11 ila 13 bin Türk Lirasına tekabül ediyor.
İsveç’te Çalışmak İsteyenler Nasıl İş Bulabilir?
İsveç’te çalışmak isteyen biri öncelikle çalışma izni için internet üzerinden başvuru yapmalıdır. En kolay ve hızlı yol internet üzerinden İsveç Göçmen Dairesi internet sitesine girerek yapabilirsiniz. Ya da İsveç Büyükelçiliği-Başkonsolosluğuna da başvuruda bulunabilirsiniz.
Kendi İşini Kurmak İsteyenler İsveç’te Ne İş Kurabilir?
İsveç’te kendi işini kurmak isteyenler için aranan temel kriterler:
- Belirttiğiniz iş alanında tecrübeye sahip olduğunuzu, deneyimlerinizi göstermek,
- İsveççe veya İngilizce bildiğinizi belgelendirmek,
- İşinizin sorumluluğunun size ait olduğunu göstermek,
- İşinizin İsveç’te satılabilecek veya üretilebilecek olduğunu göstermek,
- İki yıl boyunca İsveç’te hayatınızı idame ettirecek maddi durumunuzu belgelemek (tek bir birey olarak yaklaşık olarak 400 bin İsveç Kronu)
- Mevcut işiniz ise geçmiş dönem mali verileri ve ticaret sicil belgesi,
- Eğitim geçmişinin belgeleri,
Bu şartlara haiz olanlara başlangıçta 2 yıllık geçici oturma izni verir. 2 yıllık sürenin sonunda tekrar uzatım için başvuru yapılması gerekmektedir.
Önerilen yazı: İş Fikirleri
Küçük Esnaf Ya Da Yatırımcı İçin Türkiye’den İsveç’e Ne Satılabilir? İsveç’ten Türkiye’ye Ne Getirilip Satılabilir?
İstikrarlı ve güçlü ekonomisi ile İsveç güzel bir pazardır. Büyüyen nüfus gereksinimine paralel olarak gıda ürünleri satar. Meyve, sebze, tarım ürünleri ve işli hayvansal gıdalar satar. Meyve kuru formda olursa daha rasyonel olur.
İsveç’ten her türlü elektrikli cihazlar, elektronik cihazlar, haberleşme cihazları getirilip Türkiye’de alıcı vardır.
İsveç’te çalışmak, isveç’te yaşam maliyeti, isveç’te iş kurmak, isveç’te yaşam pahalı mı, isveç işçi maaşları, isveç’te ne iş yapabilirim, isveç’te yaşamak istiyorum, isveç’te iş imkanları, isveç’te ev kiraları
24 Yorumlar