İnşaat All Risks sigortası 2022, bir inşaat işinin başlangıcından bitimine kadar olan süreçte meydana gelebilecek ani ve beklenmedik riskleri güvence altına alan sigorta türüdür. İnşaat ekipmanları, iş makineleri, inşaat makineleri ve iş kazaları gibi proje yapım aşamasında meydana gelebilecek risk faktörlerini sigorta kapsamına dahil eden İnşaat All Risks sigortası, iş sahipleri veya müteahhitler tarafından yaptırılabilmektedir.
All Risks Sigorta Ne Demektir?
All risks sigorta 2022 seçenekleri, özellikle montaj ve inşaat sigortası seçeneklerinde karşımıza çıkmaktadır. Genelde “All Risks” İngilizce bir tabirdir ve bütün tehlikeleri ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu açıdan All Risks sigortalarının diğer sigorta seçeneklerine kıyasla daha geniş bir teminat aralığı sunduğu bilinmektedir. Bunun yanında sigortayı diğer seçeneklerden ayıran en önemli husus ise tek tek sağlanan korumaların belirtilmesi ve teminat kapsamı dışındaki hususların da açıkça ortaya konmasıdır. Son olarak All Risks sigorta seçeneklerinin sıklıkla bir işin başlama ve bitişi arasındaki dönemi kapsayan yani iş dönemini teminat altına alan sigorta seçenekleri olduğu söylenebilmektedir.
İnşaat All Risks Sigortası Nasıl Yapılır?
İnşaat All Risks sigortası yaptırmak için sigorta acenteleri ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Özel bir sigorta türü olan İnşaat All Risks sigortası 2021 yılında birçok farklı sigorta acentesi tarafından sunulan bir hizmettir. Sigortadan faydalanabilmek için ihtiyaç duyacağınız bilgi ve belgeler ise sigorta acenteleri arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte genel olarak tarafınızdan talep edilecek belgeler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Proje dokümanları
- Risk teftiş formu
- İnşaat sözleşmesi
- Yer teslim belgesi
- Vaziyet planı
- Zemin etüt raporu
- Kimlik bilgileri
Talep edilen genel belgeler bu olmakla birlikte, sigorta acentesinin gerekli görmesi durumunda farklı belge ve bilgiler talep edebildiğini de unutmamak gerekmektedir.
İnşaat All Risks Sigortası Ne Zaman Sona Erer?
İnşaat All Risks sigortası bitme zamanı, sigortayla teminata aldığınız proje dikkate alınarak belirlenmektedir. Bu kapsamda başlangıç süresi belirlemesi inşaat projesine hazırlık aşamasında malzemelerin şantiye sahasına indiği an şeklinde yapılmaktadır. Sigortanın bitme zamanı ise projenin tamamlanıp işverene teslim edildiği an olarak belirlenmektedir.
İnşaat All Risks Sigortası Yenilebilir Mi?
İnşaat All Risks sigorta yenileme işlemi, birçok özel sigorta türünün belirli aralıklarla yenileme zorunluluğu olması nedeniyle merak edilen konu başlıklarından birisidir. Bununla birlikte İnşaat All Risks sigortası, yenileme gerektiren bir sigorta türüdür. İnşaat All Risks sigortasının sunduğu güvence, malzemelerin inşaat alanına inmesiyle başlamakta ve projenin tamamlanmasıyla sona ermektedir. Yani inşaat süresince İnşaat All Risks sigortası da sona erecektir. Bununla birlikte gerek olması durumunda vadenin uzatılması mümkündür. Bu işlem için ise sigorta acentenize başvurmanız ve ek belge imzalatmanız gerekmektedir.
İnşaat All Risks Sigortası Teminatları Nelerdir?
İnşaat All Risks sigorta teminatları, sigorta poliçeniz ile tarafınıza sunulan temel güvencelerdir. Genel teminatlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Yangın hasarı
- Yangın söndürme çalışmaları sırasında meydana gelen hasar
- Sel ve su baskını sebepli hasarlar
- Deniz dalgaları ve taşkın nedeniyle meydana gelen hasar
- Doğal afetler sebebiyle meydana gelen hasar
- Elektrik arızaları sebebiyle meydana gelen hasar
- Üçüncü kişilerin dikkatsizliği veya ihmali sonucu oluşan hasar
- İşçilerin dikkatsizliği veya ihmali sonucu oluşan hasar
- Hırsızlık hasarı
- Hırsızlığa teşebbüs hasarı
- İşletme kazaları
İnşaat All Risks Sigortası Ek Teminatları Nelerdir?
İnşaat All Risks sigortası ek teminatları, ek prim ücretleri ödeyerek poliçenize ekletebileceğiniz kişinin talebine bağlı teminat seçenekleridir. Sigorta kapsamına dahil edilebilecek teminat seçenekleri, sigorta acenteleri arasında değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak İnşaat All Risks sigortası kapsamında sunulan ek teminat seçenekleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- İnşaat ve montaj makineleri
- Enkaz kaldırma masrafları
- Geçici şantiye tesisinde bulunan riskler ve ekipmanlar
- Grev, lokavt, halk hareketleri veya terör olayları sonucunda meydana gelebilecek hasar
- Ekpres nakliye masrafları
- Fazla mesai ücretleri
- Tatil ücretleri
- Üçüncü şahıs mali sorumluluk
- Bakım
- Çapraz sorumluluk
- Yardımcı yapılardaki riskler ve ekipmanlar
İnşaat All Risks Sigortası Teminat Dışı Durumlar Nelerdir?
İnşaat All Risks sigortası teminat dışı haller, gerçekleşmesi halinde sigortanızın sorumluluğu bulunmayacak olan risklerdir. Bu haller sigorta acenteleri arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte genel olarak İnşaat All Risks sigortasında teminat kapsamına girmeyen riskler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- İmalatçının kusuru nedeniyle meydana gelen hasarlar
- Makine kırılması sigortası kapsamına giren hasarlar
- Aşınma sebepli hasarlar
- Çürüme sebepli hasarlar
- İnşaatın yapım süresinin uzaması nedeniyle ortaya çıkan hasarlar
- İmar planı değişikliği nedeniyle ortaya çıkan zararlar
- Hatalı plan sebepli zararlar
- İnşaat sahasını koruma noktasında gerekli dikkat ve özenin gösterilmemesi nedeniyle ortaya çıkan hasar
İnşaat All Risks Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İnşaat All Risks sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar, sigortanızın mağduriyet yaşatmaması için üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- İnşaat All Risks sigortası kapsamında poliçenize eklenen teminatlar, tarafınıza sunulacak güvenceyi belirleyecektir. Bu nedenle teminatları dikkatle okumalı ve öngördüğünüz ancak teminat kapsamına dahil edilmeyen bir risk bulunuyorsa, ek teminat eklemeyi düşünmelisiniz.
- Teminat dışı hallerin gerçekleşmesi halinde sigorta şirketinizin herhangi bir sorumluluğu olmayacaktır. Bu nedenle teminat dışı haller hakkında poliçenize imza atmadan önce ayrıntılı inceleme yapmanız gerekmektedir.
- İnşaat All Risks sigortası yaptırılırken tarafınızdan istenecek bilgiler hakkında doğru beyanda bulunmanız önemlidir. Sigortalının yanlış beyanda bulunduğunun anlaşılması sigorta acentesinin sorumluluğu azaltabilmekte ve hatta tamamen ortadan kaldırabilmektedir.
İnşaat All Risks Sigortası ile Montaj All Risks Sigortası Farkları
İnşaat sigortası ve montaj sigortası arasındaki farklar, konu hakkında sık araştırıldığı için üzerinde durulması gereken bir diğer konudur. İki sigorta türünün temel farkları şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Montaj sigortası, montaj faaliyetleri sırasındaki riskleri güvence altına almaktadır. İnşaat All Risks sigortası ise inşaat projesi yapımı sırasında meydana gelebilecek riskleri güvence altına almaktadır.
- İnşaat All Risks sigortası çok daha geniş bir kapsama alanına sahiptir. Bunun yanında Montaj All Risks sigortasına ek prim ödemesi yaparak inşaat risklerini de teminat kapsamına dahil ederek sigortayı genişletme imkanınız bulunmaktadır.
İki sigorta türünden hangisini seçeceği konusunda tereddüt yaşayanların çalışma süresinin %50’sinden fazlasında hangi işlemi gerçekleştireceğini tespit etmesi tavsiye edilmektedir.
İnşaat All Risks Sigortası Fiyatları 2022
İnşaat All Risks sigortası fiyatları konusunda net bir bilgi verilememektedir. Her inşaat projesinin birbirinden farklı teknik işlemler gerektirmesi nedeniyle projenizin incelenmesi gerekmektedir. İnşaat All Risks sigortası fiyatları belirlenirken dikkate alınacak noktalar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Sigortalanın inşaat sektöründeki tecrübesi
- Projenin detayları
- Projenin öngörülen inşaat süresi
- Projenin gerçekleştirileceği alanın doğal afet riskleri
- İnşaat alanının zemin türü
- İnşaatın yapım özellikleri
- Şantiye alanının güvenlik seviyesi
- Şantiye alanının aydınlatma seviyesi
- En derin kazı yüksekliği
- İnşaat alanına en yakın yapılaşmanın mesafesi ve nüfusu
- Teknolojik ürün kullanımı
- Hazırlanan poliçenin teminat kapsamı
- Ek teminat talep edilip edilmediği
Genel olarak İnşaat All Risks sigortası fiyatları belirlenirken kullanılan parametreler bu şekilde olsa da, inşaat projesine dair özel risklerin de ayrıca dikkate alınacağı söylenebilmektedir. Bu nedenle öncelikle sigorta acenteniz tarafından risk analizi yapılacaktır.