Breeden, Edinburgh Üniversitesi İşletme Okulu’nda yaptığı konuşmada, para politikası yapıcılarının ekonomiyi etkileme yollarını ve bunların orta vadeli enflasyon görünümüne olan etkilerini dikkate alması gerektiğini vurguladı.
İngiltere ekonomisindeki son dönemde tüketici talebinin beklenenden daha dirençli olduğunu belirten Breeden, İngiltere’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerinde geçen yıl eylül ve ekimde yaşanan küçük düşüşlere dikkat çekti.
Breeden, “Ancak şu an ekonomik faaliyetin zayıflamaya başladığına dair bazı geçici kanıtlar var; yine de tekrar bir toparlanma bekliyoruz.” şeklinde ifade etti.
Son dönemdeki verilerin, para politikasındaki kısıtlayıcılığın geri çekilmesi gerektiğini desteklediğini belirten Breeden, şunları kaydetti:
“Para politikasındaki kısıtlayıcılığın zaman içerisinde kademeli olarak gevşetilmesini öngörüyorum. İleriye dönük olarak düşündüğümüzde, ekonomik faaliyetteki yavaşlamayı hangi değişkenlerin açıkladığı ve işverenlerin daha yüksek istihdam maliyetlerine nasıl yanıt vereceği, oldukça önemli sorular olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorulara verilecek yanıtlar, orta vadeli enflasyon görünümünü ve dolayısıyla para politikasındaki kısıtlayıcılığın kaldırılma hızını etkileyecektir.”