Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

IEO Nedir? ICO’dan Farkları Nelerdir?

IEO Nedir? Birçok ülkenin ICO’yu (Initial Coin Offering) yasaklamasından sonra, girişimciler fon toplamak için alternatif yollara başvurdu. Projeler, IEO (Initial Exchange Offering) aracılığıyla yasaklardan korunarak güvenli bir şekilde yatırım almaya başladı.

IEO Nedir?

IEO, adından da anlaşılacağı gibi bir kripto para ticaret sitesinde gerçekleşir. ICO’ların aksine, süreç kripto para borsası tarafından yönetilir ve güvenceye alınır. Token satışı borsa platformunda yapıldığından, proje sahipleri genelde satışı yapılan token’ların belli bir yüzdesini listeleme ücreti olarak borsaya öder. Karşılığında, proje token’ları satışa sunulur ve IEO sonrası da borsa listelemeye devam eder. Kripto para borsası, başlangıçta satılan token’ların belli bir yüzdesini aldığından, proje sahiplerine pazarlama alanında destek vermektedir.

IEO katılımcıları, ICO’daki gibi akıllı sözleşmeye katkıda bulunmazlar. IEO’ya katılmak için yalnızca borsada bir üyelik oluşturup satın almak mümkündür. Daha sonra cüzdanlarında bulunan miktarlarla işlem yapılabilir. Popüler kripto para borsaları, günümüzde IEO için özel platformlar oluşturup yatırımcılara hizmet vermeye başlamıştır.

IEO Nedir?

IEO’lara Nasıl Katılabilirim?

IEO’lar aslında kripto para borsaları için henüz yeni ve gelişmekte olan bir anlayış olmasına karşın, yatırım yapmak için bir IEO bulmak çok zor değildir. Ünlü kripto para haber siteleri, borsa istatistiklerini görüntüleyen websiteleri veya bu sitelerde bulunan reklamlardan toplu satış aşamasındaki IEO projelerine ulaşabilirsiniz. Bir IEO projesi bulduktan sonra, bahsi geçen token’ın listelendiği kripto para borsalarını araştırmanız gerekir. Bir sonraki aşamada, bu borsada bir üyelik oluşturarak KYC ve AML doğrulamalarını yaptıktan ve onay aldıktan sonra istediğiniz miktarda yatırımı aktararak IEO yatırımınızı yapabilirsiniz. Kulağa zor gibi gelse de adımlar diğer kripto paraları satın alırken yaptıklarınızdan farklı değildir.

ICO’nun Özellikleri

  • Dağıtımı ve fonlaması proje sahibinin websitesi üzerinden yapılır.
  • Token’lar proje geliştiricilerinden satın alınır.
  • Akıllı sözleşmeler proje ekibi tarafından yönetilir.
  • Token sahibi tarafından AML/KYC uygulanır.
  • Reklam/tanıtım için yüksek bütçe ayrılması gerekir.
  • Fonlama başlamadan önce kontrol edilmez, herkes bir ICO başlatabilir.
  • Fonlama sonrası borsalarda listelenme garantisi yoktur.

IEO’nun Özellikleri

  • Dağıtımı ve fonlaması borsa platformu üzerinden yapılır.
  • Token’lar kripto para borsa platformu üzerinden satışa çıkarılır.
  • Akıllı sözleşmeler borsa tarafından yönetilir.
  • AML/KYC zorunlu değildir, borsa kendi kullanıcıları üzerinde uygulayabilir.
  • Reklam/tanıtım borsa tarafından yapılacağı için daha düşük bütçe gerekir.
  • Fonlama başlamadan önce borsa tarafından incelenir ve kontrol edilir.
  • Fonlama sonrası, dağıtımın yapıldığı borsalar tarafından listelenir.

IEO Nedir? IEO’ların Avantaj ve Dezavantajları

Güven

IEO’nun temel avantajlarından biri güvenli olmasıdır. Yatırımcılar için fonlamaya çıkmadan önce, listeleme yapacak kripto para borsası tarafından incelenir ve sadece uygun olanları satışa sunar. Değişim platformları bunu kullanıcılarını olası dolandırıcılıklardan korumak için yapar ve iyi bir izlenim bırakır. Böylelikle “scam” olarak adlandırılan projeler hedefine ulaşamaz.

Güvenlik

Token satışı yapan proje sahipleri, fonlama güvenliği ve akıllı sözleşmeleri kripto para borsasına bırakır. KYC/AML (Know Your Customer, Anti Money Laundering) önlemleri de kripto para borsası tarafından sağlanmaktadır.

Projeler için kolaylık

Önceleri projeler, bütün süreci kendi başlarına yönetmek zorunda kalıyordu. Çoğunlukla kripto para teknolojileri üzerine kurulan ekipler, pazarlama ve güvenlik gibi konularda yetersiz kalıp dışardan destek almak zorunda kalıyor veya bu alanlarda eksik olarak token satışını başlatıyordu. IEO anlayışının oluşmasından sonra borsalar, proje sahipleri ve yatırımcılar için ortak paydada buluşan faydalı bir uygulama durumuna geldi. Böylelikle proje geliştiricileri, diğer işler için efor harcamayıp projeleri üzerine yoğunlaşabildiler.

Listeleme

Token’lar için listeleme konusu oldukça önemli olmakla beraber, IEO’lar bu bağlamda büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Listeleme ücretlerinin 20 BTC kadar yüksek olabildiği bilinmektedir. Borsalar, crowdsale (toplu satış) aşamasında kazandığı komisyonla bu ücreti karşılayıp IEO sonunda anlaşmalarına bağlı olarak daha uygun bir şekilde listeleme yapabilmektedir.

IEO’ların Geleceği

ICO’lar 2017 ve 2018 yıllarında yatırım rekorları kırdı ve kripto para piyasalarına yeni bir rekabet getirdi. Fakat, başarılı ve gerçek projelerin yanı sıra dolandırıcı ICO’lar yüzünden bazı ülkeler ICO’ları kanunen yasakladı. ICO, token startup’ları için artık iyi bir yöntem olmaktan çıkmış duruma geldi.

Öte yandan, IEO anlayışı neredeyse bütün riskleri ortadan kaldırarak yatırımcı ve proje geliştiricileri arasında güvenli bir köprü kurabilir hale geldi. Yatırımcılar günümüzde IEO’lara daha sıcak bakıyor, bu sayede yatırım hacmi günden güne artış gösteriyor. Bu karşılaştırmanın kazananı olan IEO, yakın gelecekte büyük ses getirecek miktarlarda yatırımlara aracılık edecek gibi görünüyor.

IEO Nedir?

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00