Hisse Senedi nasıl alınır nasıl satılır konusunu açıklamadan önce Hisse Senet tarihsel gelişimi ve tanımına değinmeliyiz.
Hisse Senedi Nasıl Alınır, Nasıl Satılır?
Borsa ve Hisse Senetlerinin Tarihsel Gelişimi
Dünyada ki deniz ticaretinin gelişmesi ile birlikte hisse senedi kullanılmaya başlanmıştır. İlk ortaya çıktığı dönemlerde küçük işlemler olması nedeniyle hisse senedinin alım satımı küçük yerlerde yani sokak köşelerinde vaya kahvelerde yapılmıştır. Finansal olarak rakamların büyümesi ve aynı zamanda işlemlerin hacminin artmasıyla birlikte bu işin güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi amacıyla borsa binaları kurulmaya başlanmıştır.
Aynı zamanda yapılan alım satım işlemleri kayıt altına alınmaya başlanmıştır. İlk hisse seneti alım satımı Ansvers’ te yapılmaya başlanmıştır. Hisse senet alım satımı geliştiği zaman kurulan borsa binalarının ilki de Ansvers isimli şehirde kurulmuştur.
Hisse Senedi Nedir?
Sermaye şirketlerinin ortaklarına sermaye paylarını belgelemek amacıyla verdikleri evraklar hisse senedi olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda her sermaye şirketi hisse seneti çıkaramaz. Sermaye şirketleri, sermaye piyasası kurulundan izin almak şartıyla hisse senedini çıkartabilir. Hisse çıkarma yetkisine sahip olan kuruluşlardan biri anonim şirketlerdir. İkincisi, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkettir. Üçüncüsü, özel kanunla kurulmuş kurumlardır.
Hisse Senedi Alım Satımı Nasıl Yapılır?
Hisse Senedi Nasıl Alınır, Nasıl Satılır? Öncelikli olarak borsada hisse alım satımı yapmadan önce piyasalar için detaylı bir araştırma yapılmalı ve gerekli bilgiler öğrenilmelidir. Hisse senetleri risk seviyesi oldukça düşük olan yatırım araçlarıdır. Ama risk seviyesi ne kadar düşük olursa olsun detaylı bilgi sahibi olunmadan yapılan alım satımının zarara uğratma riski vardır. Bu yüzden ilk önce yeterince bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Daha sonra hisse seneti alıp satmaya başlamak için öncelikle bir aracı kurum seçmek gerekmektedir. Daha sonra seçilen aracı kurumdan bir yatırım hesabı açmak gerekmektedir.
Açılan yatırım hesabına para aktardıktan sonra hisse seneti alım emrini vermek veya aynı şekilde hisse senedi satış emrini vermek ile genel aşamalar tamamlanmış olmaktadır. Hisse senedini almak için aracı kuruluşa alım emri iki şekilde verilebilir. Birincisi, serbest fiyatlı emirdir. Serbest fiyatlı emir; almak istediğiniz hisse senedinin Borsa İstanbul da oluşan fiyatı üzerinden serbestçe gerçekleşebileceğine izin vermiş olduğunuz anlamına gelmektedir. Örnek verecek olursak, hisse 19.90 tl olsa da 20.80 tl olsa da bu hisse senedini al demek anlamına gelmektedir. İkincisi, limitli emirdir.
Limitli emir; almak istenilen hisse için en yüksek limit oluşturulur. Ve o oluşturulan fiyata göre hisse senet alımı gerçekleştirilebilir. Yani belirlenmiş olan fiyattan daha fazla bir fiyata hisse senedi alımı gerçekleşmemektedir. Örnek verecek olursak, mesela hisse fiyatı 20,55 tl ise al daha yukarısına çıkarsa alma anlamına gelmektedir. Alınmış olan hisse senedinin satışı için önemli bir nokta vardır. Hisse senedi nasıl alındıysa o şekilde satılmalıdır. İki tip alım emri olduğu gibi aynı zamanda iki tip satış emri vardır.
Birincisi, serbest emir ile satıştır. Bu satış emri Borsa İstanbul da o an için olan satış fiyatından satılması anlamına gelmektedir. Bu hisse senedi satışında hisseler serbest bir fiyata bırakılmış olmaktadır. Mesela, fiyat 18,00 tl olsa da 18,40 olsa da serbest satış emri verildiğinde satış gerçekleşir. İkincisi, limitli emir ile satıştır. Hisse senedinin satılmak istenen en düşük fiyatını satmak isteyen kişi belirler. Mesela, hisse senedinin fiyatı 17,45 tl altına düşerse sat emri verildiğinde belirlenen fiyata düşerse satış emri gerçekleşmektedir.
8 Yorumlar