Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Hisse Senedi Değerlemesi Nasıl Yapılır?

Hisse Senedi Değerlemesi Nasıl Yapılır?

Hisse senedi değerlemesi, hisse senedinin piyasa fiyatının ne kadar gerçek olduğunun fark edilmesini sağlar. Hisse senedi değerlemesi bilmeden bir yatırımcının hisse senedi yatırımı yapması doğru değildir. Piyasadaki fiyatlar aldatıcı olabileceği için hisse senedi yatırımından kar elde edebilmek için gündemin yakından takip edilmesi, yorumlama yeteneğinin iyi olması ve hisse senedi değerlemesi yapılması gereklidir. Hisse senedi değerlemesi yapılırken şirketleri ve sektörleri baz alarak yapılması gereken analizler vardır. Bu analizler doğrultusunda şirketlerin hisselerine yatırım yapmanın karlı olup olmayacağına karar verilmelidir. Piyasalar istikrarsızlaştığında hisse senedi değerlemesi ile yatırım yapılarak risk azaltılmalıdır.

Hisse Senedi Değerlemesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Hisse senedi değerlemesinin amacı, hisse senedinin piyasada sahip olduğu fiyatın gerçek olup olmadığının tespit edilebilmesidir. Birikimlerini hisse senedi alım satımlarıyla değerlendirecek olanların piyasayı ve fiyatları düzenli takip ediyor olmaları gereklidir. Yatırımcıların birikimlerini en doğru şekilde değerlendirerek kar elde edebilmeleri için hisse senedi değerlemesini etkili şekilde yapmaları önemlidir. Beklentilerini karşılayacak, hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak hisse senetlerini seçebilmeleri için kıyaslama yapabilmeleri gereklidir. Hisse senedi değerlemesi ile yatırımcı gerçek ve piyasa değer arasındaki bağı yorumlayabilir. Değerleme hesabında hata yapan ya da fiyatları şişiren şirketleri tespit ederek bu şirketlerin hisse senetlerini satın almamaya hisse senedi değerlemesi sayesinde karar verebilirler.

Hisse Senedi Değerlemesi Nasıl Bulunur?

Hisse senedi değerlemesi yapmak için şirketin değeri bulunmalı ve sonrasında hisselerin değerleri birbirlerine bölünerek değerleme hesaplanmalıdır. Hisse senedi değerlemesi yapılabilecek başka sayısal formüller de bulunur. Bulunan değer eğer hisse senedinin piyasa değerinden küçükse, yatırımcının o hisse senedine yatırım yapmaması gereklidir. Piyasa değerinden büyük olması halinde ise, yatırımcı değerleme yapılan hisse senedine yatırım yapmalıdır. Büyük çıkması, yatırımcının hisse senedinden beklentisini karşılayacağı anlamına gelir. Yatırımcının işini sağlama alabilmek için hisse senedi değerlemesini kendisinin yapması daha güvenilir sonuçlar elde edilmesini sağlar.

Hisse Senedi Değerlemede Temel Analizin Önemi Nedir?

Hisse senedi değerlemede temel analizin yeri değerlendirildiğinde; kendi değerleri ve piyasa fiyatları arasında tutarsız bir durum olduğunda, temel analiz ile bu durum görülür. Hisse senedi değerleme ile şirketlerin gelirleri ve makroekonomik değişimler temel analiz kapsamında hesaplanır. Böylece fiyatlardaki tutarsızlıklar tespit edilir ve yanlış hisse senedine yatırım yapmanın önüne geçilir.

Yatırımcıların Hisse Senedinden Gelir Elde Etme Yolları Nelerdir?

Hisse senedi getirileri aşağıda verilmiştir:

  • Kar payı: İşletmeler elde ettikleri karların bir kısmını kendilerine kullanırken kalan kısmını da hissedarlara kar payı olarak verirler. Tahvil faizleri ile kıyaslandığında, kar payları kesin değildir. İşletmenin o yıl kapattığı kara göre kar payı dağıtılır.
  • Sermaye kazancı: Hisse senedinin ilerleyen zamanlarda satın alındığından daha yüksek bir fiyattan satılacağı öngörülür. Hisse senedi alış fiyatından daha yüksek olursa aradaki fark sermaye kazancı olur. Tersi durumda ise sermaye kaybı vardır.

Hisse Senedi Değerlemesinde Dikkate Alınması Gereken Unsurlar Nelerdir?

Hisse senedi değerlemesi için yapılması gereken analizler, yatırımcının doğru tercih yapmalarını sağlarlar. Çoğunlukla şirket ve sektör analizleri ile hisse senedi değerlemesi yapılır. Hisse senedi değerlemesinde dikkat edilecekler aşağıdaki gibidir:

  • Piyasa şartları: Yatırımcının piyasa şartlarını iyi tanıması ve piyasa özellikleri bilmesi gereklidir. Risklerin önlenebilmesi için piyasa analizini iyi yapabiliyor olmalıdır. Piyasadan aldığı sinyaller doğrultusunda yatırım yapılmalıdır. Piyasa şartlarında olumlu sinyal veren hisse senetlerine yatırım yapılmalıdır.
  • Ekonomik, sosyal ve politik şartlar: Yatırımcılar hem yerel hem de yabancı hisse senetlerine yatırım yapabilecekleri için kar sağlama amacı ile şirketlerin bulundukları ülke ekonomileri hakkında da fikir sahibi olmalıdırlar. Şirketlerin mali yapılarında faaliyet gösterdikleri ülkelerin ekonomik, sosyal ve politik şartları etkilidir. Şirketin bulunduğu ülkenin ekonomisinin değişmesine sebep olabilecek etkenler incelenerek yatırım yapılabilecek karlı hisse senedi bulunmalıdır.
  • Sektör analizi: Piyasalarda popüler olan sektörlerin hisse senetleri de popülaritelerinin sürdüğü dönemde değerlenir. Örnek vermek gerekirse, yazın havacılık ve turizm sektörlerine müşteri talepleri arttığı için bu sektördeki şirketlerin hisse senetleri de değerlenir.
  • Sektör kıyaslaması: Yatırım yapılacak sektör belirlendikten sonra aynı sektördeki şirketler içerisinden karlılık oranlarına, temettü ödemelerini zamanında yapıp yapmamalarına göre seçim yapılmalıdır. Hisse senedi değerlenecek olan şirketler kar getirilerine göre belirlenmelidir.
  • Toplam pay miktarı: Yatırım yapılacak olan senet için uygulanacak bir analiz çeşididir. Hisse senedinin beklentiyi karşılaması için ne kadar olması gerektiği hesaplanır ve bu hesaplamaya göre ne kadar yatırım yapılması gerektiği toplam pay miktarı üzerinden belirlenmelidir.

Hisse Senedi Değerleri ve Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Hisse senedi değerleri ve hesaplamaları şöyledir:

  • Bilanço değeri ve hesaplaması: Şirketin değerinin hesaplanması için yapılan bir hesaplamadır. Şirketin maddi özvarlıklarının hesaplandığı bilanço değerinde varlık toplamı anaparaya bölününce 1 hisse değeri elde edilir. Elde edilen değer şirketin gerçek değeridir. Hisse senedi değerlemesi yaparken gerçek değer ile piyasa değeri arasındaki fark bulunur ve buna göre hisse senedine yatırım yapıp yapmamanın doğruluğuna karar verilir.
  • Borsa değeri ve hesaplaması: Şirketlerin ve hisselerin borsa değerini hesaplamak için başvurulan en kolay yöntem, borsa fiyatlarının araştırılmasıdır. Geçmiş borsa fiyatları, gelecekteki fiyatlar hakkında da fikir sahibi olunabilmesini sağlar. Yatırımcının yatırım yapacağı hisse senedinin değerini bir süre takip etmeli ve analiz yapmalıdır. Ayrıca yanlış tahminde bulunmamak için ayı ve boğa eğilimleri gibi konularda fikir sahibi olunmalıdır.
  • Gerçek değer ve hesaplaması: Hisse senedi değerlemesinde şirketlerin gerçek değeri önemli bir yer tutar. Şirketin varlıkları, kar oranları, ödenen kar payları ve sermaye yapıları gibi unsurlar ile hisse değerleri hesaplanır. İleri tarihte elde edilecek kazanç ve temettü dağıtımlarını iskonto ile bugünden hesaplayarak hisselerin gerçek değeri bulunabilir. Piyasa değeri ve gerçek değer arasındaki ilişkiyi çözerek hisse senedi değerlemesi yapılabilir.
  • Piyasa değeri ve hesaplaması: Hisse senedinin pazarda işlem gördüğü fiyata verilen isimdir. Arz ve talep doğrultusunda piyasa değeri değişiklik gösterir. Piyasa fiyatı gerçek değerin altındaysa, hisselerin değerinin düştüğü sonucu çıkartılmalıdır.
  • Piyasa değeri/bilanço değeri hesaplaması: Şirket hissesinin piyasa değerini hesaplamak için piyasa değeri/defter değerine bakılır. Yapılan hesaplama ile beklenen değerle hesaplama sonucunun eşleşip eşleşmediği değerlendirilir. Hisse senedi değerlemesinde önemli bir yeri vardır.
  • Nominal değer ve hesaplaması: Senetlerdeki reel değer nominal değer olarak da isimlendirilir. Türkiye’de nominal değersiz hisselerin ihracı olmadığı için yurt dışı piyasasında işlem yapanların değerlendirmeleri gereken hesaplama yöntemidir.
  • Fiyat/kazanç değeri hesaplaması: Fiyat/kazanç oranında karlar üzerinden hisse senedinin değeri hesaplanır. Gerçek ve piyasa değerinin toplamı ile fiyat değeri elde edilir. Defter değerinden elde edilen kar ise kazanç değeri olarak alınır. Bu süreçte sermaye artırımları da dahil edilerek hesaplama yapılmalıdır.
  • Net aktif değeri ve hesaplaması: Net aktif değer ile hisse başına birim fiyat hesaplanır. Bilanço kalemindeki veriler hesaplanır. İşletmenin öz varlıklarının genel toplamı bulunur ve sonrasında hisse sayısına bölünür. Bu hesaplama ile net aktif değer elde edilir ve hisse senedi değerleme yapılır. Birden fazla alanda faaliyet gösteren şirketlerde faaliyet alanlarına göre ayrı ayrı hesaplama yapılmalıdır.

Diğer İçerikler:

Hisse Senedi Nedir?

Borsa, Hisse Senedi ve BIST Ne Demektir?

Hisse Senedi Nasıl Alınır, Nasıl Satılır?

Önerilen Yazılar

2 Yorumlar

Mahperi̇ Ağustos 9, 2023 - 6:45 am

Makalede belirtilen unsurlar oldukça faydalı ve bilgilendirici. Ancak, hisse senedi değerlemesinde teknik analizin de önemli bir rol oynadığını duymuştum. Acaba bu konuda da bilgi verme şansınız olur mu? Teşekkürler!

Cevap Yazın
Bekir Aralık 5, 2022 - 5:34 pm

Borsa İstanbul BİST 100 endeksinde artış sürecek mi? Yükseliş devam edip etmeyeceğine dair bilgi verecek uzman arkadaşlar yazsın. Yükseliş süreceği söyleniyor.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00