Hibe kelime anlamı olarak karşılıksız verilen destektir. Hibe desteği ile kişi ve kurumların işlerini kurmaları ve büyütmelerine de imkan verilmektedir. Hibe desteği kamu kuruluşları, vakıflar ya da işletmeler tarafında yeni iş kurmak isteyen girişimcilere verilen karşılıksız yardım olarak son yıllarda daha çok duyulmaktadır.
Hibe Desteği Projesi Nedir?
Devletin vermiş olduğu hibe ise ülkenin ekonomisinin güçlenmesi, işsizliğin azaltılması, istenilen kalkınmanın sağlanması için girişimcilere vermiş olduğu teşvik desteğidir. Bu yöntem ile öncelikle bir bölgenin gelişmesi ve üretim gücünün büyümesi sağlanırken, birden fazla bölgede aynı ya da benzer yöntemlerin kullanılması ile tüm ülkenin gelişmesi ve ekonomisinin güçlenmesi amaçlanmaktadır.
Hibe Desteği Almak
Kişiler yeni bir iş kurarak kendi işlerini büyütüp kazanç sağlarken de ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak bunun için birçok şartın sağlanmış olmasına karşılık sermaye ya da işe beşleyecek maddi gücünün olmaması halinde istenilen işin yapılması mümkün olmamaktadır. Devlet ise bu noktada bu işleri kurmaları ve geliştirmeleri noktasında girişimcileri desteklemek ve iş kurmaya teşvik etmek istemektedir.
Karşılıklı olarak bu isteğin olması halinde ise girişimcinin istediği işi projelendirerek ve planlayarak sunması sonucunda gerekli olan yardımı hibe destek programı çerçevesinde alabilmesi ve işini kurması mümkün olmaktadır. Hibe desteği konusunda önemli ölçüde destek sağlayan kurumların başında ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yer almaktadır. Hayvancılık ve tarım alanında verilen hibe destekleri ile kırsal alanların kalkınması tarım ve hayvancılık alanında işlerin kurulması amaçlanmaktadır.
Tarım ya da hayvancılık üzerine iş kurmak isteyenlerin TKDK na başvurması ile projenin yapılabilirliği ve getirileri değerlendirilerek gerekli olan hibe destek programından yararlanıp yararlanmayacağı sonuçlanmaktadır. Projesi olumlu sonuçlanan girişimcilerin hibe desteğinden faydalanması ile işlerini güvenle kurması mümkün olmaktadır.
Hibe Desteği Başvuru ve Şartları
Hibe desteğinden yararlanarak işini kurmak isteyen girişimcinin projesini gerçekleştirmesi mümkün olmaktadır. Öncelikle projenin hangi konu üzerine olacağını belirlemek gerekiyor. TKDK‘nın desteklediği proje alanları et besiciliği ve yumurta tavuğu üretme, süt üretimi, arıcılık ve seracılık, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, el sanatları ile kırsal turizm, enerji tesisleri, kültürel balıkçılık ve yerel ürünler üretimi olarak belirlenmiştir.
Bu alanlardan herhangi birisini yapmak isteyen girişimci nasıl bir işletme düşündüğünü anlatıyor. Sağlamış olduğu şartların neler olduğunu detaylı bir projede topluyor. Bu proje ile TKDK’na online olarak başvuru yapıyor. Bu başvurunun yapılması sonrasında ise gerekli olan belge ve evrakları İl ya da ilçe Tarım Kurumu na teslim ederek başvuru sürecini tamamlamış oluyor.
Kimler Faydalanabilir?
Hibe destek programı ile daha çok gençler ve kadın girişimciler destekleniyor. Ancak gelen tüm projelerin incelenmesi sonucunda yapılabilirliği yüksek olan projelere hibe desteği veriliyor. Aynı zamanda girişimcinin bu işi yapması sonucunda, işletmenin, bölgenin ve de ülkenin kalkınmasına nasıl bir katkı sağlayacağı analiz ediliyor. Başvurunun olumlu sonuçlanması ile girişimci hibe desteğini almaya hak kazanıyor.
Devletin hibe desteği ile teşvik sağlaması sayesinde çok sayıda girişimcinin işletme kurması ve ekonomiye canlılık getirmesine olanak sağlanıyor. Çok sayıda istihdamın olması ve üretken bir gelişmenin söz konusu olması. İstenilen ekonomik kalkınmanın sağlanması hibe destek programları ile mümkün oluyor.
14 Yorumlar