HESİAD Başkanı: 180 Milyon GWh’lik Derin Bir HES Potansiyeli Mevcut!

Bir Finansçı – Türkiye’nin Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi Ankara’da başladı. Hidroelektrik Santralleri Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, bu zirvenin hidroelektrik sektörü paydaşlarını bir araya getirerek önemli bir platform oluşturduğunu ifade etti. Suyu, “hem yaşamı sürdürebilmek hem de enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sürekli olarak değerlendirilebilen en değerli kaynaklardan biri” olarak tanımlayan Tuğsuz, görüşlerini şu şekilde detaylandırdı:

“Su, yenilenebilir enerji kaynakları arasında düzenli ve planlı bir şekilde kullanılabilen ilk nadide kaynaktır! Diğer enerji kaynaklarında olduğu gibi suyu da çevreye en az etkiyi yaratacak şekilde, yatırım yapılan bölgeyi daha iyi bir hale getirecek iyileştirici faaliyetler gerçekleştirilmesini sağlamak ve bu süreçte elde edilen etkileri topluma şeffaf bir şekilde anlatmak zorundayız.”

Günümüzde hidroelektrik santrallerinin (HES), enerji arz güvenliğinin yanı sıra sürdürülebilir ve kesintisiz enerji sağlama konusunda kritik bir rol oynadığını vurgulayan Tuğsuz, sözlerine devam etti:

28 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

“Kasım 2024 itibarıyla hidroelektrik kurulu gücümüz 32 bin 203 megavata ulaşacak; bu da HES’lerin tüm yenilenebilir enerji kaynakları arasında liderliğini sürdürdüğünü gösteriyor. Özel sektör bu alanda 16 bin 57 megavatlık bir katkı sağlarken, söz konusu yatırımların tutarını ise yaklaşık 28 Milyar dolar olarak değerlendiriyoruz. Toplam barajlı santral sayımız 147 ve bu santrallerin temsil ettiği kurulu güç 23 bin 863 MW. Bu sektör, yurtdışına ihracat gerçekleştiren bir yapıya sahip olmasıyla birlikte, yan sanayilerle birlikte 30.000 kişilik istihdam yaratıyor.”

HES’LER ENERJİ İTHALATINI YÜZDE 23 AZALTTI

En güncel verilere göre, hidroelektrik santrallerinin toplam elektrik üretimindeki katkısı yüzde 22,90 olarak seviyesindedir. Elvan Tuğsuz Güven, “Hidroelektrik üretiminin, yenilenebilir enerji kaynakları içerisindeki oranı ise yüzde 49 civarında. Bu üretimle, 2024 yılı için enerji ithalatımızın yüzde 23 oranında azaldığına inanıyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

SON 20 YILDA 20.000 MW KURULDU

HES kurulu gücünde son 20 yılda yaşanan gelişmelere de değinen HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, “

2005 yılında hidroelektrik kurulu gücümüz 12 bin 975 MW iken, 2015’te bu rakam 25 bin 900 MW’a çıkarak, 10 yıl içinde HES gücümüzü iki kat artırmış olduk. 2015 ile 2024 arasındaki dönemde ise mevcut HES kurulu gücümüz, toplam 6 bin 200 MW’lık artış ile şu anki 32 bin 200 MW seviyesine ulaştı.” ifadelerini kullandı.

“HER YIL 1000 MW’LİK YENİ HES KURULACAK”

Son 20 yıl içerisinde her yıl ortalama 1.000 MW’lık yeni bir HES kurulumu gerçekleştirildiğini aktaran Elvan Tuğsuz Güven, “2035 hedeflerimize ulaşmak için artık sadece 11 yıl kaldı. Eldeki veriler, bu süre zarfında toplam 11 bin MW’lık yeni bir HES kurulu gücünü ülkemize kazandırabileceğimizi gösteriyor.” dedi.

180 BİN MWH’LİK FİZİBIL POTANSİYEL

Elvan Tuğsuz Güven, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, hidroelektrikte toplamda 180 bin MWh’lık teknik ve ekonomik fizibilitesi olan, yatırım yapılabilir bir hidroelektrik potansiyeli bulunduğunu belirtti. Bu bağlamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yakın tarihte açıkladığı 2035’te toplam 35 bin MW’lık HES kurulu gücüne ulaşma hedefinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Tuğsuz Güven, “Cari açığı önleme gerekliliğimiz ve 2035’te yenilenebilir enerji ihracatçısı olma hedeflerimiz doğrultusunda HES’lere yatırım yapmak ve bu alandaki gelişmeleri desteklemek, enerji arz güvenliğimiz ve sürdürülebilir kalkınmamız açısından son derece önemli.” diye ekledi.

“HES’LER KALKINMA HAMLELERİNİN BELKEMİĞİ”

HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, hidroelektrik santrallerinin Türkiye’nin kalkınma süreçlerinde temel bir rol üstlendiğini ifade ederek, “Türkiye’nin Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi ile bu değerli sektörün ekonomik gereklilikler ve 2035 hedefleri ile uyumlu bir şekilde nasıl faydalar sağlayabileceğini ortaya koymak ve ‘hibrit’, ‘pompaj depolama’ gibi konularda etkili modellerin yaygınlaştırılmasına yönelik yatırımların hızlanması gerektiğini, hem sektör paydaşlarına hem de topluma anlatmak istiyoruz.” dedi.

“Keban Barajı şantiyesindeki lojmanlarda doğup büyüyen ve tüm yaşamını barajlarda ve hidroelektrik santrallerde geçiren bir sektör uzmanı olarak, HESİAD’ta sektörümüze önemli katkılar sağlama amacındayım. Türkiye hidroelektrik sektörünü ilerletmek için vazgeçilmez bir azimle çalışacağımı belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

Mehmet KARA – Bir Finansçı 

İlgili Yazılar

CW Enerji, 368 Milyon TL Değerinde İki Önemli Anlaşma Kaydetti!

SAYAS, Portekiz’e Rüzgar Enerjisi Ekipmanları Tedarik Edecek!

“Manici Turizm, Çanakkale’de 10 Yeni Jeotermal Sondaj Kuyusu ile Sektöre Hız Katacak”