Haftalık Ekonomi Bülteni, Piyasa Beklentileri ve Gelişmeler

Haftalık Ekonomi Bülteni ve Gelişmeler: Sanayi üretimi Kasım ayında piyasa beklentilerine paralel şekilde yıllık %7 artış gösterdi.

Haftalık Ekonomi Bülteni ve Gelişmeler

Sanayi üretimi Kasım ayında piyasa beklentilerine paralel şekilde yıllık %7 artış gösterdi.

  • Kasım ayı verilerine göre aylık artış da beklentilere paralel gerçekleşerek %0,3 oldu.
  • Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde yıllık bazda madencilik ve taş ocakçılığı %5,9; imalat sanayi %7,1; elektrik, gaz ve buhar ise %6,7 arttı.
  • İmalat sanayideki artışta en yüksek katkı motorlu kara taşıtları üretiminde gerçekleşti.

Kasım ayında cari açık 3.9 Milyar Dolarlık beklentilerin üzerinde bir önceki yılın aynı ayına göre %86,4 oranında artarak 4.2 Milyar Dolar olarak gerçekleşti.

  • Bu rakamlar neticesinde 12 aylık cari açık rakamı 43.8 Milyar Dolar seviyesine yükselerek son 3 yılın en yüksek rakamını gördü. Çekirdek açık ise (enerji ve altın hariç) 12 aylık toplam rakamlarında 2,1 Milyar Dolar’dan 2,5 Milyar Dolar seviyesine geldi.
  • Cari açıktaki bu seviyeler petrol fiyatlarındaki hızlı artış ve Kasım’da ivme kaybetmesine rağmen güçlü seyreden net altın ithalatından kaynaklandı. Ayrıca seyahat gelirlerinin yaptığı pozitif etkinin dönemsel nedenlerle azalması da bu seviyelerde etkili oldu.
  • Aralık ayı rakamlarının açıklanmasıyla cari açığın yılı 45-46 Milyar Dolar seviyesinde GSYH’ye oranı %5,25,4 düzeyinde tamamlaması bekleniyor.

Ödemeler Dengesi Rakamları

Sermaye hesabında portföy ve doğrudan yatırım kalemleri Kasım ayında ivme kaybetti.

  • Portföy yatırımlarında Kasım ayında ilk kez net sermaye çıkışı gözlendi. Kaydedilen 1,3 Milyar Dolar net çıkışın büyük ölçüde bankaların yurt dışında ihraç ettiği tahvillerin itfalarından kaynaklandığı görüldü.
  • Net doğrudan yatırımlar Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 329 Milyon Dolar azalarak 306 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Bu tutarın 238 Milyon Doları net gayrimenkul yatırımlarından kaynaklandı. Net doğrudan yatırım rakamları 2016 yılının ilk 11 ayındaki 8.1 Milyar Dolardan, 2017’nin ilk 11 ayında 7.5 Milyar Dolara geriledi.
  • Diğer yatırımlar kaleminde Kasım’da 501 Milyon Dolar tutarında net giriş sağlanırken net hata ve noksan kaleminde Kasım ayında 813 Milyon Dolar tutarında sermaye girişi kaydedildi. Bu dönemde 3,9 Milyar Dolar azalan rezerv varlıklar da cari açığın finansmanında önemli rol oynadı.

Türkiye’nin Kırılganlıkları ve Avantajları

  • Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) gelişen ülkelerin kırılganlıklarını birbirleriyle karşılaştırdığı «sıcaklık haritasına» göre Türkiye, 20 göstergeden 8’inde kırmızı alarm veren en kırılgan ülkelerden biri. Sıcaklık haritasında, 9 kırmızı alarm bölgesiyle Ukrayna ve 6 kırmızı alarm bölgesiyle Arjantin ilk üçte yer aldı. Çin ve Hindistan da 3’er gösterge ‘en kırılgan’ bölgede.
  • Raporda Türkiye’nin en gözle görünür kırılganlığı olarak «dış finansman açığı» göze çarparken, «finans dışı sektörlerin borcu» , «reel efektif döviz kuru», ve «enflasyon oranları» dikkat çekiyor..
  • Kamu maliyesi ve düşük kamu borcu gibi alanlar ise Türkiye’nin güçlü olduğu alanlar olarak yer alıyor.

Haftalık Ekonomi Bülteni ve Gelişmeler – Diğer Gelişmeler

  • TCMB Beklenti Anketi: TCMB Beklenti Anketi’nde 2018 sonu TÜFE beklentisi %9,30’dan %9,55’e yükselirken, yıl sonu Dolar/TL beklentisi 4,15’ten 4,11 seviyesine geriledi. Yıl sonu büyüme beklentisi ise %4,55 oldu.
  • Türkiye – ABD Seyahat: ABD’nin seyahat uyarıları kategorisinde Türkiye’yi Venezuela gibi ülkelerle aynı kategoride (3.) göstermesinin ardından Türkiye Dış İşleri de ABD’ye gidecek vatandaşları için seyahat uyarısı yayınladı.
  • Dünya Bankası Ekonomik Görünüm: Yayınlanan raporda Türkiye’nin daha önce %4 olarak açıklanan 2017 için büyüme tahmini %6,7’ye yükseltildi. Dünya Bankası Türkiye için 2018 ve 2019 büyüme tahminlerini ise sırasıyla %0,4 ve %0,1 indirerek %3,5 ve %4,0 düzeyinde tuttu. Dünya büyümesinde ise 2017, 18 ve 19 için sırasıyla tahminler %0,3 – %0,2 – % 0,1 artırılarak %3,0 ve %3,1, %3,0 seviyesine getirildi.
  • Gayrimenkul: Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek konut teşvikinde ilk kez konut sahibi olacak vatandaşlara kolaylıklar sağlayacak yeni düzenleme üzerinde çalışıldığı belirtildi. Uygulama kapsamında daha düşük faiz oranında konut kredisi kullandırılması düşünülürken, devlet katkısının artırılması, ilave vergi avantajı(daha düşük tapu harcı – stopaj) sağlanması ve tasarrufların altın depo hesaplarında altın olarak biriktirilme imkanı konuşuluyor. Şimşek 2015 yılında başlayan konut hesabı sisteminde bekledikleri sonuçlara ulaşamadıklarını ve toplam 73 Milyon TL biriktiğini açıkladı.

Mevduat Faiz Oranları

Kredi Faiz Oranları

Haftalık Ekonomi Bülteni ve Gelişmeler – Küresel Gelişmeler

ABD

ABD TÜFE: ABD’de TÜFE Aralık ayında aylık %0.1, yıllık %2.1 artarak beklentiye paralel gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %1.7’den %1.8’e yükseldi.

AVRUPA BİRLİĞİ

Almanya Koalisyon: Almanya Başbakanı Angela Merkel’in muhafazakar bloğu (CDU – CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyon görüşmelerine ilişkin taslak üzerinde fikir birliğine vardı ve resmi görüşmelere başlamak için anlaştı. Bu adımla aylardır süren siyasi belirsizliğin sona erdirilmesine yönelik beklentiler güçlendi ve Euro/Dolar paritesi Aralık 2014’ten bu yana en yüksek değerini aldı.

Euro Bölgesi Ekonomik Güven: Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan ekonomik güven endeksi Aralık ayında da yükselişine devam ederek 116 ile son 18 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Perakende satışlar da aylık bazda %1,5 ile piyasa beklentilerinin üzerinde arttı. Diğer taraftan işsizlik oranı da gerilemesini sürdürerek Kasım ayında %8,7 ile Ocak 2009’dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

KÜRESEL

Brezilya Kredi Notu: S&P, Brezilya’nın kredi notunu durağan görünüm ile BB’den BB- düşürdü. Büyüme ve bütçe açığına yönelik endişeler bu karada etkili olurken, Brezilya’nın notu yatırım yapılabilir seviyeden bir kademe daha uzaklaştı.

İlgili Yazılar

Trump Yeni Bir Krizin Kıyısında: Panama Kanalı’nı Geri Alma İddiası!

“Arjantin’den Nükleer Enerji Atağı!”

Büyükelçilikten Gelen Son Bilgiler: Cumhurbaşkanı Erdoğan Şam’ı Ziyaret Edecek mi?