Girişimcilik Nedir, Girişimci Kime Denir?

girisimcilik nedir girisimci kimdir 1

Riski üzerine kar etme amacı ile alan, işi kuran kişinin yaptığı atılımlara, girişimcilik denir. Risk alan ve cesur olan insanlara da girişimci denir. Bu kişiler, şirket kurmaktan tutunda politikaya kadar her yerde kendilerini gösterirler. Girişimci kişiler, değişimleri ve çözülmesi gereken problemlere, diğer insanlara göre daha geniş bir gözle bakarlar. Başarılarının altında yatan neden risk alabilmeleridir.

Girişimci Kişi Kime Denir?

Girişimci kişi basit anlatımla iş kuran kişidir, ama her iş kuran kişi girişimci değildir. Herkesin kendi işini kurmak istediğini, ama bunların içerisinden çok az kişinin başarılı olduğu bir gerçektir. Apple tarafından yapılmış olan girişimci tanımı “Eskimiş olan kuralları, çağdaş yeniliklerle yeniden yorumlamayı başaran ve harekete sokan, beceri” şeklindedir. Girişimci kelimesi orta çağdan kalmadır ve “entreprendere” kelimesinden doğmuştur.

Yenilikleri yakalama, risk alma, fırsatları değerlendirip, hayata geçirebilme anlamındadır. Teknoloji ve internet ile birlikte gelişmiş olan, iş dünyasının yükselen ve değerlenen kavramlarından biridir. İnternet çağında yaşamakta olan, yeni gelen nesil, birçok projeyi hayata geçirmek konusunda kolaylık yaşamaktadır. İşe yarayan yeni fikirlerle dolu olan girişimci kişiler, yalnız kendi işlerine sahip olmakla kalmıyorlar, ekonomi alanında da çok fazla katkı sağlıyorlar.

Girişimci, belli miktarda koymuş olduğu sermaye ile sanayi ve ticaret gibi mesleklerde iş yapmaya girişen, risk almayı kar etme amacı ile üstlenmekte olan kişidir. Bu kişiler, ellerinde mevcut durumda bulunan olanakları, en iyi şekilde kullanmayı bilirler ve ihtiyaç duymakta oldukları hizmet ve malı yaratmak adına da, olağanüstü çözümler üretirler. Amaç bu olunca, riski de fazlası ile kendi üzerlerine alabilirler. Tüketicilerin ihtiyaçlarına yönelik olan malları çok iyi tespit ederler ve bunları satın alma yoluna giderler.

Tüketici ihtiyaçlarına yönelerek, bunlarla ilgili hizmet ve mal üretimi yaparlar. Bilgi, cesaret ve yetenek sahibidirler. Girişimci demek yönetici demek değildir, bu kişiler, sırf hayata bakış açıları yönünden, şirket kurmadan organizasyon yapma yeteneğine sahiptirler. Girişimci kişiler, karşılarında bulunan kişilerin kendilerine güven duymalarını sağladıkları gibi, kendileri de karşı tarafa güven duyarlar.

Kişilerde Bulunan Girişimcilik Özelliği Nasıl Meydana Çıkar?

Toplumda girişimci olarak nitelendirilen kişilere bakıldığı zaman, birçok ortak noktaları olduğu görülmektedir. Çalıştıkları ortam neresi olursa olsun, onlar daima maksimum performans göstermektedirler. Çalıştıkları iş ortamının, kendilerini geliştirmesini sağlarlar. Davranışları ve kararları hakkında, sürekli olarak doğru geri bildirim alırlar. İşbirliği anlayışı bu kişilerde hakim durumdadır. Ödüllendirme ve iş dağılımını adil olarak yaparlar. Çalışanların, yöneticiler ile ve birbirleri ile bağ kurabilmelerini sağlarlar.

Çalışanların, işlerinde kendilerine göre bir anlam bulmalarını ve işlerini sevmelerini sağlarlar. Tüm bu faktörler hem çalışılan şirket, hem de çalışan açısından çok önemli faktörlerdir. Çalışmakta olan kişinin işini sevmesi, mutlu olması, daha fazla yaratıcı olmasını sağladığı gibi, o kişinin girişimci olan yönünü de ortaya çıkararak performansını artıracaktır.

İlgili Yazılar

Datça Açıklarında 4.7 Büyüklüğünde Şiddetli Deprem Meydana Geldi!

“Akdeniz’de Bir Sarsıntı Daha: Doğa Yine Harekete Geçti!”

Fahrettin Altun’dan CHP Sözcüsü Yücel’e Sert Cevap: “Dar Vizyonunuzla Başarılar Dileriz”