Gelecek hafta TCMB’nin düzenleyeceği PPK takip edilecek. Bunun yanında yurtiçi ekonomi takviminde açıklanacak olan güven endeksleri, kapasite kullanım oranı ve dış ticaret dengesi veri akışı içerisinde yer alacak.
TCMB’nin düzenleyeceği PPK
TCMB Beklenti Anketi eylül ayı sonuçlarına göre sonu TÜFE beklentisi %19,61’den %24,22’ye yükselirken; 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi %14,46’dan %17,03’e yükseldi. Yıl sonu Dolar/TL beklentisi ise 6,59 seviyesinden 5,99 seviyesine geriledi. Anket katılımcıları TCMB’nin önümüzdeki hafta gerçekleştireceği PPK’dan faiz artırımı beklemiyor. 2018 yılına ilişkin büyüme beklentileri ise %3,4’ten %3,2’ye indi.
Sanayi üretim endeksi Ağustos ayında yıllık %1,7 oranında artarken mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre sanayi üretiminin aylık bazda %1,1 azaldı. Bu durum ekonomide beklenen ivme kaybının ağustos ayı ile rakamlara yansımaya başladığını gösteriyor. İmalat sanayi alt kırımlarında diğer ulaşım araçları imalatı % 77,1 ile en fazla artış gösteren grup olurken, gıda ürünlerinin imalatı %13,4 ile onu takip etti. Geçtiğimiz yılın ihracat ve sanayi üretimindeki lokomotifi motorlu kara taşıtları ise -%5,2 ile zayıf bir görünüm sergiledi. Yine bu dönemde yüksek teknoloji imalatındaki artış ise %26,8 oldu.
Konut Satışları
Konut satışları Eylül ayında da yüksek baz etkisi nedeniyle yıllık düşüşünü sürdürse de; yılın en yüksek rakamına ulaştı. Geçtiğimiz sene tapu harçlarında gerçekleştirilen indirimin 30 Eylül tarihi itibariyle sona ermesi sebebiyle tapu devirlerinin önemli bir kısmı Eylül ayında gerçekleşmiş ve bu durum konut satışlarına çok yüksek olarak yansımıştı. Bununla birlikte yükselen konut kredi maliyetlerine rağmen; bu yılda devam eden devlet destekli konut kampanyaları ve tapu harcı indirimleri, yılın en yüksek aylık rakamının gelmesini sağladı.
İlk defa satılan konut sayısı %14 azalarak 60 219 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %47,3 olurken, ikinci el konut satışları ise yıllık %4,5 azaldı. Ağustos ayında konut fiyat artış hızı TÜFE’nin altında kalmaya devam ederek reelde kayıp olarak yansımaya devam etti. Ağustos ayında konut fiyatları artış oranı Türkiye genelinde %9,86’ya gerilerken İstanbul için konut kira çarpanı son otuz yılın en yükseği 24 yıl düzeyinde seyrediyor.
Bütçe Dengesi
Bütçe dengesi Eylül ayında bütçe giderlerinden daha hızlı artan bütçe gelirlerinin katkısıyla, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 466 Milyon TL daha pozitif bir görünüm sergileyerek, 6 Milyar TL açık verdi. Aynı dönemde faiz dışı fazla 4,3 Milyar TL olarak gerçekleşirken; vergi gelirlerinde ise Eylül ayında %17,7 seviyesinde bir artış yakalandı. Ocak-Eylül döneminde ise bütçe açığı 2017’nin aynı dönemine kıyasla 25,1 milyar TL genişleyerek 56,7 Milyar TL oldu. Bütçe gelirlerinde dikkat çekici nokta olarak vergi dışı gelirler (yapılandırma, bedelli askerlik, imar barışı vb.) yıllık %94 artarak Eylül ayında 11,8 Milyar TL’ye yükseldi.
TCMB’nin Düzenleyeceği PPK, TCMB’nin Düzenleyeceği PPK Kararı
1 Yorum