Geleceğin Meslekleri Nelerdir, Nasıl Seçilmelidir?

Geleceğin Meslekleri

Geleceğin Meslekleri, Gelecek dediğimiz süre sizin bakış açınıza göre değişir. Bazen 3 ay sonrayı işaret edeceği gibi bazen de 10 sene sonrayı bilir size. Bu yazımızın konusu şu an alacağınız kararların etkisini 5 seneye kadar görmenizi sağlayacak.

Geleceğin Meslekleri

Meslek Seçimi Ne zaman Başlar

Mesleğimizi seçmeye doğal şartlarda ilk adımlarımızı atarken başlarız aslında. İlk adımlarımızı korkusuzca mı atıyoruz, tedirgin mi? Ya da yeni bir şey deneyeceksek ön yargılı mıyız atak mı davranıyoruz? Etrafımızı nasıl inceleriz öylesine mi farkında mı? Israrcı mıyız isteklerimizde yoksa söz mü dinliyoruz?  Sayılarla aramız iyi mi, konuşma yönümüz mü kuvvetli?

Kişilik özelliklerimize uygun bir mesleğimiz olması için ebeveynlerimizin tüm bu saydığım kriterlere ve daha fazlasına çocuk yaşlarımızdan itibaren bakması meslek seçim sürecini kolaylaştıran etkenlerdir.

Meslek Seçiminde Okul Döneminin Önemi

Öncelikle şunu unutmayın ki her bir kişi, her bir insan eşsiz özelliktedir. Farklı yetenekleri vardır. Herkesin bir yeteneği vardır ve yeteneklerimiz bulunmayı, keşfedilmeyi bekleyen birer hazine gibidir. Bu yeteneklerimizin fark edileceği yerler; ailemizin içi ve okullarımızdır.

Seçtiğimiz mesleğimiz bizim hayatımızın dönüm noktalarından sadece biri olacaktır. Bu dönem noktası da çok önemli bir yere sahip olacaktır. Diğer dönüm noktalarımızı etkileyen ve yönlendiren bir yere sahiptir. Gideceğiniz okullar, karşılaşacağınız insanlar, öğretmenleriniz, okulunuzun bulunduğu çevre seçeceğiniz meslekte bire bir etkilidir.

İlkokulunuzda, ilköğretim bölümlerinde en önemli kişilerimiz öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerimiz yeteneklerimizi ilk keşfeden kişidir. Ailemize ve bize ilk geri bildirimleri yapan kişilerdir.  Ailelerin, bu geri bildirimlere göre hareket etmesinde, söylediklerini deneme yanılma yapmasıyla beraber çocuğunuzu keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Ailelerin ve/veya kişinin Lise dönemine kadar bu keşifleri tamamlamış olması açık bir bilinçle gideceği okulu bilmesi anlamına gelir. Lise dönemine, ailenizin bilinçli yönlendirmeleri ve sizin de aynı bilince destek olmanızla birlikte başlarsanız meslek seçimindeki yolumuzun yarısını tamamlamış olacağız.

Geleceğin Meslekleri İçin Örgün Öğrenim Şart Mıdır?

Her mesleğin örgün bir öğrenim sürecinden geçmesi şartı bulunmamaktadır. Bazı insanlar idealisttir. Yüksek sınıf meslekleri hedefler. Tıp Doktoru, Mühendislik, Genetik gibi. Aklında tek bir meslek ve bu mesleğin içinde tek biz uzmanlık alanı bulunmaktadır. Bu kişiler için örgün öğrenim şarttır. Bazı insanlar da bazen aile mesleği olduğu için, bazen içinde yeterince istek olmadığı için ya da bilinçli olmadığı için çok da idealist olmayan meslekleri seçebilirler. Bazı meslekler de yeteneğine göre belirli bir okul okumadan da yapılabilen ve etrafımızda pek çok örneği olan mesleklerdir. Esnaflık bu mesleklerden biridir. Her esnaf olan okumamıştır demiyorum ancak genel bir yapı olduğu için bu örneği veriyorum. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin kurucularının çoğu esnaflıktan gelen insanlardır. Ve öğrenimi kısıtlı olarak görmüşlerdir.

Öğretim yılları gelecekte ne yapacağınızla ve yeteneklerinizle ilgili olarak sadece içinizde ışık varsa yakabilir. O ışık oradaysa her zaman ve her şartta çıkarmaya çalışmak önce kişinin öz görevidir.

Üniversiteyi sadece örgün öğretim olarak görmek de yanlış bir algıdır. Üniversiteler gelecekte dijital ortama taşınacaklar. Bu sayede belki de birçok bölümü okuma test etme deneyimleme fırsatına sahip olabileceksiniz.

Bazı mesleklerin çok fazla test etme, deneyimleme ve uygulamaya ihtiyacı vardır. Bu ortamın karşılanması ile birlikte fiziki bir üniversiteye de ihtiyaç bulunmayacaktır. Deneyim, test ve uygulama ihtiyacı olmayan ya da az ihtiyacı olan meslekler için dijital ortamların bu eksikliği giderebiliyor olmasıyla her eğitim dijital ortamlarda verilebilecektir.

Üniversitede Seçeceğimiz Mesleğin Bölümünün Eğitimini Mi Almak Gerekir?

Üniversite, ülkemizde seçeceğimiz bölümün teorik eğitiminin alındığı yerdir. Son yıllarda çift anadal eğitimi veren üniversiteler bir hayli çoğalmıştır. Yapacağınız mesleği çeşitlendirmeye yarayan bu tarz eğitimler veren üniversitelere gitmeniz faydanıza olacaktır. Yapmak istediğiniz mesleği tam kestirememiş ya da meslek seçiminde kararsız iseniz bu yöntem size yol gösterecektir.

Geleceğin Meslekleri İçin Üniversite Seçmek

Üniversitede seçmek istediğiniz meslekle ilgili olan bir bölüm okumanız çok keskin bir ifadeyle zorunluluk değildir. Örnek verecek olursak; Üniversitelerin “Öğretmenlik Bölümleri” mezunları bizim ülkemizde maalesef her işi yapmak zorunda kalan bölümlerden sadece biri ve en önemlisi. En olmaması gerekeni de diyebilirim. Öğretmenlerimizin bu durumda olmamaları gerekirdir. Yani üniversitede öğretmenlik bölümlerinde okuduysanız sadece öğretmenlik yapmanız gerekecekti. Ama böyle bir durum yok. Başka işler de yapabilirsiniz.  Bir başka örnek ise “İşletme” bölümü. Bu bölümün mezunları işletmeci olmuyor. Her işi yapabilen sınıftan biri oluyorlar yine. Çok iyi üniversitelerin İşletme bölümü mezunlarının büyük bir çoğunluğu önde gelen şirketlerde orta düzey yönetici pozisyonlarında mesleklerini icra edebiliyorlar.

Ülkemizde üniversitesini okuyup, kadro açığı olmasıyla birlikte hemen her mesleği yapmayıp sadece kendi mesleğini yapan birkaç bölüm ve alan bulunuyor şimdilik. Bunlar; Tıp, Hukuk, Mühendislik bölümleridir. Bu bölümlerden; Tıp Fakültesi mezunlarının neredeyse tamamı Doktor, Hukuk Fakülteleri mezunlarının yine neredeyse tamamı Avukat ve Mühendislik Fakülteleri mezunlarının büyük bir çoğunluğu mühendislik alanlarında çalışıyorlar.

Gelişen teknoloji ile birlikte pek yakında eğitim vermek dijital ortamların bir icrası olacak. Üniversite eğitiminiz için fiziki bir üniversiteye gitmenize gerek kalmayacak.

Meslek Seçiminde Yanlış Kararlardan Dönülebilir Mi?

Meslek seçiminin bir anda verilecek bir karar olmadığını anlatmaya çalıştığım bu yazımda, pek tabi geçmişte yanlış kararlar vermiş olabiliriz. Dünyanın sonu olarak görmemek gerekir bu durumu. Teknoloji gelişimi ile birlikte yeni bilgi ve eğitimler almak şu an çok daha kolay ve uygun maliyetli.

Bugün tıp doktorları binlerce kilometre mesafeler arasında robotik kollarla ameliyat yapabiliyor. Bu bir doktor için; tıp bilgisinin yanında bir de robotik öğrenmekle de alakalı bir süreç.

Mesleğiniz ne olursa olsun yanında yazılım ve dijital okur yazarlık bilgisini de edinmeniz artık edinmeniz gereken bilgiler arasında yer alıyor. Yeni bir meslek her zaman mümkündür.

Sanayi devrimleri sonrasında yeni iş kolları ortaya çıkıyor. Bugün 4. Sanayi devrimini yaşıyoruz. Bu süreçte yeni işlere hazırlıklı olun. Bunu bir fırsat olarak görün.

Doğru Mesleği Seçip Seçmediğimi Nasıl Anlarım?

Öncelikle doğru meslek yaptığınız işi severek yapmanızdır. Çevreden bağımsız olarak düşünmeniz gerekir bunu. Yani x kişi olmasa işimi gerçekten çok seveceğim diyorsanız bağımsız olarak yaptığınız işi düşünmüyorsunuz demektir. X kişisini ve diğer bağımsız değişkenleri (yer, zaman, mekan, kişi)hariç tutarak işinizi sevmiyorsanız yanlış meslekte olduğunuzu söyleyebilirim.

İçinizde tutku olmalı yaptınız işle ilgili. Daha iyi nasıl yapabilirim diyebilmelisiniz.

Yanlış Meslekte Çalışıyorsam Bundan Dönebilir Miyim?

Yanlış mesleklerden dönmek kişiye göre değişir. Psikolojinizi bozana kadar da gidebilir; ağrısız, sancısız eğlenceli de geçebilir. Bu tamamen size bağlıdır. Meslek değişimine kendinizde bir gelişme, yeni ufuklar, heyecan, tutku olarak bakarsanız mükemmel bir süreç olur. Geçmişine öfkeyle bakan, nerede hata yaptım diye sürekli sorgulayan, etrafındaki insanlara kararlarını önyargıyla sorgulatırsan verdiğin meslek değiştirme kararının arkasında durmazsan inanılmaz kötü bir süreç seni bekliyor.

Bu sürece bir kere normal seyrinde ve olması gereken olarak bakmalısınız. Değişim ve gelişim her insanın ihtiyacı olmalı ve bundan kaçmamalı.

Özet Olarak Geleceğin Meslekleri

İlkokul çağlarından Lise çağlarına kadar yolun %25 ini tamamlarız

Lise yıllarımızda bir %25 daha tamamlarız. Yolun %50 si tamamlanmış olur. Bu seviyeye geldiğimizde kafamızda en azından sözel, sayısal ya da eşit ağırlıkta bir bölüm okuyacağımıza karar vermemiz gerekir.

Lise bitip üniversite tercihlerimizi yapıp sonrasında bilinçle, istediğimiz bir bölümü okumamız %25 lik kısmı daha tamamlar.

Bundan sonrasını hiç tamamlamayacakmışız gibi çalışmalı ve alanınızla ilgili tüm bilgi ve tecrübeyi edinmeye bakmalısınız. Mesleğinizin bir alanında uzmanlaşabilirsiniz ve uzmanlık alanlarınızı çeşitlendirmelisiniz. Hayat boyu öğrenme yolunu tercih etmeniz bu yolda atacağınız en büyük adım olacaktır.

Dünya üzerinde yer alan herkes eşsizdir ve tektir. Yetenekleriniz vardır. Bunları ortaya çıkarmak için çabalamalısınız.

İlgili Yazılar

E-ticarette Yükselen Trendler

Yerli Girişimlerin Global Başarı Hikayeleri

Makbul Kuruyemiş Bayilik Şartları