Enflasyonun Tek Hanelere Dönmesi Ötelenebilir

Büyüme yanlısı politikalar ile birlikte enflasyonun tek hanelere dönmesi ötelenebilir. Üretici enflasyonu,1’den ,7’ye yükseldi.

Şubat ayında yıllık tüketici enflasyonu, yüksek gelen gıda fiyatlarına bağlı olarak, beklentilerin üzerinde artarak Ocak’taki %10,35’ten %10,26’ya hafifçe geriledi. İç talebin görece gücünü koruması, zayıf TL ve artan emtia fiyatları nedeniyle yıllık çekirdek enflasyon da %11,9’a oldukça sınırlı bir gerilemeyle yüksek seyrini korudu. Öte yandan yurtiçi üretici enflasyonu ise yıllık bazda %12,1’den %13,7’ye yükselerek maliyetlerdeki artışın sürdüğünü gösterdi.

Enflasyonun Tek Hanelere Dönmesi

Önümüzdeki dönemde baz etkisi manşet enflasyona sınırlı ölçüde aşağı yönlü baskı yaparak Mayıs’a kadar %9,0’a kadar çekilebilecek olsa da; zayıf TL, yükselen küresel enflasyon ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmadan dolayı temel enflasyon dinamiklerinde kayda değer bir iyileşmenin oldukça uzun bir zaman alabileceği de değerlendiriliyor.

Öte yandan son dönemde alınan ilave genişlemeci maliye politikası tedbirleri ve Avrupa ekonomisine dair büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesinin ardından Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminleri de iyileşebilir. Bu doğrultuda görece iyimser talep koşulları olumsuz enflasyon görünümünün sürmesine neden oluyor. Çekirdek enflasyonun 2019’un ikinci yarısına kadar çift haneli seviyede kalarak risk primlerinde görece yüksek görünümün ve reel olarak TL’de zayıflığın sürme ihtimali üzerinde duruluyor. Manşet enflasyonda ise gıda fiyatları ve baz etkisiyle yıl genelinde çift haneli seviyelerde dalgalanmanın sürmesi bekleniyor.

Moody’s’in Türkiye’nin Notunu İndirdi

Geçen haftanın kısmen sürprizi niteliğindeki olayı, Moody’s’in Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsi notunu Ba1’den Ba2’ye bir basamak indirmesi idi. Moody’s not indirimine gerekçe olarak, kurumsal altyapıda süregelen erozyonu ve yüksek dış borç ve politik riskler nedeniyle artan dış finansman ihtiyacındaki artışı öne sürdü.

Beklentilere paralel olarak Merkez Bankası, bir önceki toplantısına kıyasla karbon kopya tarzı bir açıklamayla politika duruşunu değiştirmedi. TCMB’nin yeni tek söylemi, enflasyondaki ana eğilime ilişkin göstergelerdeki katılığa ve çekirdek enflasyonun yüksek seyrine yaptığı vurgu idi. Enflasyon görünümü ve küresel zorluklar ışığında, TCMB’nin para politikası duruşunu uzunca bir süre değiştirmemesi bekleniyor.

Hazine Nakit Dengesi

Hazine nakit dengesi Şubat ayında 15,2 milyar TL’lik vergi gelirlerinin Mart’a kayması nedeniyle 11,5 milyar TL açık verdi. Genişlemeci maliye politikalarının etkisiyle yılın ilk iki ayındaki açık 13,9 milyar TL’ye ulaştı. Detaylar bütçede ekonomideki toparlanma ve artırıcı tedbirler sayesinde şimdilik bütçe performansında bir toparlanmaya işaret ediyor. Mevcut alınan ve planlanan önlemleri dikkate alındı. 2018’de bütçe açığının milli gelire oranının 2017’deki %1,5’ten %2 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

https://birfinansci.com/

İlgili Yazılar

“81 İlde Sahte Alkol Operasyonu: 37 Şüpheli Ele Geçirildi”

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!

1 Yorum

Eren Nisan 29, 2019 - 1:52 pm
Bende maaşım karşılığında senet aldım ama 1 mayıs işçi gününe denk geliyor protestolu senedim vade gününde ödenmesi halinde sadece protesto ücreti alıcaklar ama 1 mayıs iş gününe geldiği için vade gününde ödenmemesi durumunda benden 250 tl civarında para isticeklerini söylediler banka yetkilileri şimdi 1 mayıs iş gününe denk geldiği için hangi güne ertelenir tatil olmasına rağmen benden 250 tl civarı para keserlermi yoksa 2 mayısamı ertelenir
Yorum yaz