Enflasyon yükseldi, bilgi eksikliği çoğaldı, etik değerler erozyona uğradı.

Cehalet, ortadan kaldırılabilir… Öğretmek; geçer. Ancak cehlinden bile habersiz olan kişiler için durmak mümkün değildir ve hiperenflasyonun çürüttüğü iş ahlakı açısından bu durumun hem sayısı hem de cesareti artarak devam etmektedir, bu da ne yazık ki göz ardı edilemez. Tanrı sizi had bilmez yöneticilerden, ortaklardan, bakanlardan ve bakmayanlardan korusun…

Krizleri bahane ederek imkânı olmasına rağmen borcunu ödemeyen veya taahhütlerini yerine getirmeyenlere</strong dair şikâyetler artış göstermektedir. Piyasa koşullarını bahane ederek anlaşmalarını ihlal etmek, verdiği krediyi geri çağırmak ya da benzeri “ahlak ve etik dışı” davranışlar, bindiği dalı kesmektir.

 

Para sahibi olup edep sahibi olmamak

Fakat esas mesele, iş etiği süreçlerinin “yavaşladığı“, etik olmayan rakiplerin karşısında “rekabet dezavantajı” yarattığı ve “masraflı” bir durum oluşturduğudur. Öte yandan, bir kişi vergisini ödeyecek, çalışanını mağdur etmeyecek ve müşterisini kandırmayacaktır. Para sahibi olmak, edebini yitirmeyi gerektirmez.

Görülmelidir ki, enflasyonun bu seviyede ve piyasaların gergin bir ortamda bulunduğu günlerde, iş etiği ve “vicdan” konularında zorlu zamanlar geçirdiğimizi savunanların sayısı giderek artmaktadır. Serbest piyasa, kural tanımazlık ile krizler doğurur, vahşileşir ve çözdüğünden daha fazla sorun ortaya çıkarır bizlere…

İlgili Yazılar

“Kaybolan Yetenekler: İhmal Edilen Potansiyelin Hikayesi”

“Bir Öğrencinin Bilime İlgi Duyması, Benim İçin En Büyük Mücadele Ödülü!”

Ambulanslarda MTV Kaosu: Çözüm Arayışları ve Sorunlar