En Büyük 5 Kripto Para Dolandırıcılığı Yöntemi

Kripto para dolandırıcılarından nasıl uzak durulur? Bunun en kolay yolu, çevrimdışı kalıp kripto paraların varlığını tamamen unutmaktır. Eğer kripto para dünyasında var olmak istiyorsanız, en büyük kripto para dolandırıcılığı yöntemlerinden haberdar olmalısınız. Her dolandırıcılıkta olduğu gibi dolandırılmak sizi epey kötü hissettirecektir. Bunun olmasını istemeyiz. İşte bu yüzden sizler için bu içeriği hazırladık.

Şüpheli ve Güvenli Olmayan Kripto Para Borsaları

Bitcoin ve diğer kripto paraların popülerliğindeki artış, kripto para borsalarına olan talebi de artırdı. Bu kripto para borsalarının çoğu sizin borsalara olan ilginizi ve yüksek komisyonlar ödemenizi bekliyor. Günümüzde çoğu kripto para borsasının da güvenilir olduğu söylenemez. Popüler kripto para borsalarının bir gecede tüm kripto paraları ceplerine indirerek kaybolduğu gözlemlenmiştir. Eğer kripto para camiasında yeniyseniz, Mt. Gox olayını bilmiyor olabilirsiniz. Mt. Gox, bilinen ilk kripto para borsalarından biriydi ve Bitcoin ile yapılan alışverişlerin yüzde 70’i bu platformda gerçekleşirdi. Şubat 2014’de bir gün, Mt. Gox kapandığını duyurdu ve 850.000 Bitcoin bir gecede çalındı.

Güvenilir Kripto Borsaları Listesi

  • Coinbase
  • Kraken
  • Bittrex
  • Cryptopia

Piramit ve Ponzi Şemaları

2017 ilkbaharında Mumbai merkezli OneCoin şirketi, yatırımcılarla dolu bir odada satış konuşması yapıyordu. 18 OneCoin yetkilisinin Ponzi şeması düzenlediğine dair alınan haber üzerine Hint polisi, toplantıyı bastı. Baskın olduğu zaman 350 milyon OneCoin, çoktan başka hesaplara aktarılmıştı bile. Yatırım yapan kişiler; etkileyici konuşmalar, teknolojik bilgi eksiklikleri ve medya etkisinden dolayı dolandırıldı. Bu kişiler, gerçekten çok para kaybetti. Bu tarz bir dolandırıcılığı, herkesin hemen fark edebileceğini düşünüyoruz artık fakat Kripto paralarla birlikte geliştirilen dolandırıcılık yöntemleri de gelişiyor ve işte bu nedenle bunları saptamak zor olabilir.

İndir ve Kaldır Taktiği

Finans alanda uzman kişilerin birçoğu kripto paraların bir yalan olduğunu düşünüyor. Bazı kişiler, Bitcoin’i altın gibi güvenli bir liman olarak görürken diğer kişiler ise Bitcoin’in spekülatörler için eşsiz bir fırsat olduğunu düşünüyorlar. Şu an bunu yazarken Bitcoin’in piyasa hacmi, 110 milyar doların üzerindedir. Bitcoin’in fiyatını manipüle etmek gerçekten çok zordur fakat daha küçük para birimleri ile böyle bir oyun oynamak gerçekten çok kolaydır.

ICO’lar

ICO’lar, kripto para dünyasının hisse senetleridir. Kripto para birimleri ile işlem yapan şirketler, ilk çalışmaya başladıklarında belli bir fona ihtiyaç duyarlar ve bu fonu ICO’lar aracılığıyla sağlamaya çalışırlar fakat bu şirketlerin birçoğu değerini abartma eğilimindedir. Öte yandan bazı firmalar ise indir kaldır taktiğini uygular. ICO’lar, söz konusu kripto para birimi ve proje hakkında tam ve doğru bilgi içermelidir. ICO’ları saran piyasa histerisinden dolayı birçok dolandırıcı, ICO’ları kişileri dolandırmak için önemli bir araç olarak görmektedir. Öte yandan bazı firmalar da ICO’ları, söz konusu teknoloji tamamen hazır olmadan piyasa sunmaktadır.

Var Olmayan Kripto Paralar

2017 yılı Ağustos ayında Londra polisi, gerçekte var olmayan kripto paraları satışa sunan bir çeteyi çökertti. Kurbanlar, özel olarak seçilerek bu kripto paraları almaları için ikna edildi. Firma yaklaşık 9 kişiye 150 bin pound değerinde sahte kripto para sattı. Dolandırıcılar, Londra’yı şirket merkezi olarak kullanım bir güvenilirlik elde etmek istediler. Gerçek yatırımcılar, size asla yatırım yapmanız için aramaz ve çağrı yapmaz. Eğer bir projeye yatırım yapmanızı isteyen bir kişi sizi arıyorsa, bu kişinin ismini not alıp polise bildirmelisiniz. Böylelikle bu kişilerin başkalarını da dolandırmalarının önüne geçebilirsiniz.

Kripto Para Dolandırıcılığı

İlgili Yazılar

“Bitcoin’de Sakinleşme Dönemi”

BlackRock: Bitcoin’in Geleceği Hala Bir Muamma mı?

“2024’te Binance TR: Başarılar ve Gelişmelerin Değerlendirmesi”

1 Yorum

Zekeri̇ya Ekim 5, 2023 - 12:28 pm
Merhaba, yazınızı ilgiyle okudum. Dolandırıcılık yöntemleri hakkında bilgilendirici bir içerik olmuş. Özellikle ICO'lar konusu çok dikkat çekici. Sizce bu tür dolandırıcılıklardan nasıl korunabiliriz? Teşekkürler!
Yorum yaz