Eğitim Sigortası

Eğitim sigortasının faydaları,

Eğitim sigortası, çocukları eğitim hayatı boyunca oluşabilecek risklere karşı maddi olarak güvence altına alan özel bir sigorta türüdür. Eğitim sigortası, hayat sigortası kapsamında değerlendirilmektedir. Sigortanın temel teminatı ise vefattır. Bununla birlikte çoğunlukla sigorta kapsamına kaza veya hastalık sonucu ortaya çıkan maluliyet durumunun da eklendiği söylenebilmektedir.

Eğitim Sigortası Ne İşe Yarar?

Eğitim sigortası ne fayda sağlar sorusu, sigortaya dair en sık araştırılan konulardan birisidir. Genel olarak eğitim sigortasının çocuğunuzun eğitim hayatını teminat altına aldığı söylenebilmektedir. Beklenmedik bir vefat veya maluliyet durumunda çocuğun eğitimine kesintisiz olarak devam etmesini sağlayacak maddi desteği sağlayan sigortanın teminat tutarı ise çocuğun eğitim masrafı ve eğitim süresi gibi detaylar dikkate alınarak belirlenmektedir.

Eğitim Sigortaları Minimum Kaç Yıllık Yapılır?

Eğitim sigortası minimmu süresi, sigorta acenteleri arasında değişiklik gösterebilen bir husustur. Bu nedenle sigorta süresi hakkında tereddüt yaşıyorsanız, farklı sigorta acenteleri ile görüşerek teklif almanız mantıklı olacaktır. Bununla birlikte eğitim sigortası süresinin genel olarak minimum süresinin 2 yıl olarak belirlendiği söylenebilmektedir. Sigorta süresinin maksimum sınırının belirlenmesinde ise temel parametre çocuklarınızın geriye kalan eğitim süreleridir.

Eğitim Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Eğitim sigortasının faydaları, sigortaya ilişkin ayrıntılı bilgi edinebilmek için bilgi sahibi olmanız gereken konuların başında gelmektedir. Genel olarak eğitim sigortasının tarafınıza sağlayacağı faydalar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Beklenmedik bir şekilde maluliyet veya vefat durumu oluşması halinde çocuğunuz eğitim giderleri konusunda mağduriyet yaşamasını engellemektedir. Bu sayede yalnızca çocuğunuzun değil, çocuğununuz vasilik görevini üstlenen yetişkinlerin de büyük miktardaki eğitim masrafları nedeniyle sıkıntı yaşamasının önüne geçmektedir.
  • Eğitim noktasında arzu ettiği okula gitmesi ve giderleri konusunda sıkıntı yaşamaması için destek veren sigorta ile vefat veya maluliyet durumu nedeniyle travma yaşanan çocukların bu travmalardan minimum zararla kurtulmasına yardımcı olmaktadır.
  • Yalnızca vefat durumunda değil, maluliyet durumunda da sunulan destek sayesinde bu tarz bir problem yaşadığınız dönemlerde eğitim noktasında endişe yaşamanız engellenmekte ve çocuklarınızın yaşam standartlarında değişiklik yaşamadan süreci atlatabilmenize yardımcı olmaktadır.

Eğitim Sigortasının Teminatları Nelerdir?

Eğitim sigortasının teminatları kapsamında sayılabilecek ana teminat, hayat sigortalarının tamamında olduğu gibi vefat teminatıdır. Bu durumda teminat ödemesi, kanuni vasiye yapılmaktadır. Sigortanın diğer temel teminatları ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kaza sonucu tam ve sürekli maluliyet teminatı
  • Hastalık sonucu tam ve sürekli maluliyet teminatı

Bu teminatlar ile güvence altına alınan rizikonun gerçekleşmesi halinde, teminat ödemesi bizzat sigortalıya yapılmaktadır. Eğitim sigortasının temel teminatları sıklıkla bu şekilde belirlense de, ek teminatlar getirerek sigortanın kapsamını genişletmeniz mümkündür. Sıklıkla poliçeye eklenen ek teminatlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Ani yaşamsal riskler
  • Kısmi ve tam maluliyet
  • Geçici maluliyet

Kimler Eğitim Sigortası Yaptırabilir?

Eğitim sigortası yaptırabilecek kişiler noktasında bazı sınırlamalar vardır. Hatta Eğitim sigortası olan kişiler genel olarak şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Eğitim sigortaları da, diğer tüm hayat sigortalarında olduğu gibi belirli bir yaş aralığında olmanız koşuluyla yapılmaktadır. Genellikle yaş sınırı 18 -70 yaş aralığı olarak belirlenmektedir. Sigorta sahibinin yaşı ve sigorta süresinin toplamının ise 80’i geçmemesi koşulu vardır. Örneğin 65 yaşındaki bir kişinin 20 yıllık eğitim sigortası yaptırması mümkün değildir.
  • Sigortayı yaptırabilecek kişiler ise ebeveynler ve çocuğun eğitim masrafını üstlenen diğer kişiler olarak belirlenmiştir.
  • Eğitim sigortaları teminatından yararlanacak olan çocuğun maksimum 24 yaşında olması gerekmektedir.

Eğitim Sigortası Vergi Avantajı Var Mıdır?

Eğitim sigortası vergi avantajı bulunan bir sigorta türüdür. Hayat sigortası kapsamında değerlendirilen eğitim sigortası, diğer hayat sigortalarında olduğu gibi gelir vergisi matrahından prim ücretlerinizi belirli oranlarda indirme imkanı sunmaktadır. Bu noktada belirtilmesi gereken en önemli husus, vergi matrahından indirme sınırının bulunmasıdır. Buna göre ödediğiniz primleri maksimum asgari ücretin yıllık brüt tutarınca indirime tabi tutabilirsiniz. Vergi avantajı tutarları ise şu şekildedir:

  • Ücretli çalışanlar ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’i tutarında avantajdan yararlanabilmektedir.
  • Yıllık beyana tabi olan vergi mükelleflerinde ise yıllık gelirin %15’i tutarında vergi avantajı bulunmaktadır.

Eğitim Sigortası İptali Nasıl Olur?

Eğitim sigortası iptali konusunun cayma hakkı süresi içerisinde iptal ve cayma hakkı süresi geçtikten sonra iptal şeklinde iki başlıkta ayrı ayrı incelenmesi gerekmektedir. Genelde eğitim sigortaları için belirlenen cayma hakkı süresi 30 gündür. Eğitim sigortanız yürürlüğe girdikten sonraki ilk 30 günlük sürede cayma hakkını kullanan sigortalılar, herhangi bir kesinti yaşamadan ve ceza ödenmesi gibi hususlar gündeme gelmeden yalnızca sigorta acentesine dilekçe vererek eğitim sigortasını iptal edebilmektedir. Bu durumda ödenen tüm primler tarafınıza iade edilecektir. Genellde cayma hakkı süresinde iptale ilişkin bilmeniz gereken en önemli husus, bu süre zarfında tarafınıza tazminat ödemesi yapıldıysa prim iadesi gerçekleşmeyeceğidir.

Cayma hakkı geçtikten sonra eğitim sigortasını iptal etmek isteyenlerin ise en az bir yıldır yürürlükte olan ve bu süre zarfındaki primleri ödenen sigortayı sonlandırmaları durumunda taraflarına erken ayrılma olarak da bilinen iştira tutarı verilmektedir. Cayma hakkı geçtikten sonra poliçenizi iptal ettirmek için yine sigorta acentenize dilekçe vermeniz gerekmektedir.

Eğitim Sigortası Tazminatı için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Eğitim sigortası tazminatı için gerekli belgeler, sigortanın sağladığı teminatlardan yararlanma için bilgi sahibi olmanız gereken konu başlıklarından birisidir. Bu noktada sigorta şirketlerinin talep ettiği belgelerin değişiklik gösterebildiğini söylemek gerekmektedir. Ancak genel olarak vefat nedeniyle tazminat isteminde tarafınızdan talep gören belgeler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Tazminat talep edildiğine dair dilekçe
  • Ölüm belgesi
  • Veraset ilamı
  • Adli bir olay sonucunda ölüm gerçekleşmesi halinde Adli Tıp Kurumunca hazırlanan rapor ve savcılık iddianame tutanakları
  • Kaza sonucu ölüm gerçekleşmesi halinde kaza tespit tutanağı
  • IBAN

Kaza veya hastalık nedeniyle maluliyet durumunda tazminat talebi olacak ise ihtiyaç olan belgeler ise şu şekildedir:

  • Tazminat talep edildiğine dair dilekçe
  • Heyet raporu
  • Tedavi raporları
  • Kazaen maluliyet halinde kaza tespit tutanağı
  • IBAN

Eğitim Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Eğitim sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler, sigortanızın beklentilerinizi tam olarak karşılaması ve rizikonun gerçekleşmesi halinde mağduriyet yaşanmaması için üzerinde durulması gereken hususlardan birisidir. Buna göre eğitim sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken temel hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Eğitim sigorta işlemi yaptırırken başvuru formunda tarafınızdan cevapları istenen sorulara doğru cevap vermeniz önemlidir. Aksi bir durumda poliçenizin feshedilmesi ve tazminat ödemesi yapılmaması gündeme gelebilmektedir.
  • Eğitim sigortalarının hangi durumları kapsadığına ve neleri kapsam dışı bıraktığına özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Sigorta poliçenizde yer almayan teminat dışı durumlarda sigorta poliçenizin sağladığı teminattan faydalanmanız mümkün değildir. Bu nedenle poliçenizde teminat altına alınmasını istediğiniz bir riziko kapsama alınmamışsa, ek teminat ekleyerek poliçenizi genişletebilirsiniz.
  • Poliçenizin özel şartlarına ve sigorta acentenizin sorumluluğunu kaldıran hallere dikkat etmeniz, rizikonun gerçekleşmesi halinde mağduriyet yaşamanızı engelleyecektir.

Eğitim Sigortası Fiyatları 2021

Eğitim sigorta fiyatları konusunda net bir belirleme yapılması mümkün değildir. Özel ve ihtiyari bir sigorta türü olan eğitim sigortasının fiyatları vardır. Üstelik bunlar birçok parametreye bağlıdır ve sigorta acenteleri arasında değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak eğitim sigortası fiyat belirlemesinde göz önünde bulundurulan parametreler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Yaş
  • Genel sağlık durumu
  • Eğitim süresi
  • Eğitim masrafları

İlgili Yazılar

4A Sigorta Primi Ne Kadar

30 Günlük Sigorta Primi Ne Kadar?

Sigorta Primi Ne Kadar? 2023 ve 2024 Yılı