EFT: TCMB’de hesabı olan her bankanın online olarak TCMB aracılığı ile aralarında yaptığı Türk Parası yurt içi para transfer işlemidir.
EFT Nedir?
EFT sistemi, T.C. Merkez Bankası tarafından 1 Nisan 1992 yılı itibari ile devreye alınmıştır. 1211 sayılı TCMB kanununun verdiği yetki ile TCMB, sistemin kesintisiz işlemesini, denetimini, güvenirliliğini ve etkinliğinin artırılmasını sağlayıcı düzenlemeler yaparak, gereksinimler doğrultusunda sistemi geliştirmek amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
- EFT İşletim Merkezi: EFT Merkezini ve EFT iletişim ağını işleten, katılımcılarda kurulu bulunan aktarıcı bilgisayarların işletimini kontrol eden ve destek hizmetleri veren T.C. Merkez Bankası bünyesinde bulunan birimdir.
- Katılımcı: Başvurusu T.C. Merkez Bankası tarafından onaylanarak EFT sistemine katılan, sistem içerisinde bir kodla tanımlı Türkiye’de faaliyette bulunan banka ve özel finans kuruluşlarıdır.
- Gönderen: EFT sistemine mesaj ileten katılımcıdır.
- Alan: EFT sisteminden mesaj alan katılımcıdır.
- Sorgu No: Gönderen bankanın kendi sistemine ilişkin verdiği referans numarasıdır. Giden mesajda “sorgu no” şubenin mutabakat numarasıdır. Gelen mesajda “sorgu no” gönderen bankaya ait numaradır.
EFT, TCMB’de hesabı olan her bankanın online olarak TCMB aracılığı ile aralarında yaptığı Türk Parası yurtiçi para transferidir. Banka aracılığı ile yapılacak bir EFT işleminde dört taraf bulunmaktadır. Bunlar:
- Amir: EFT sistemine mesaj ileten katılımcı. (Gönderen)
- Lehtar: EFT sisteminden mesaj alan katılımcı. (Alıcı)
- Banka: EFT’yi gönderme veya ödemekle görevlendiren
- TCMB: Gönderen ile alıcı arasında yapılan para transfer işlemine aracılık eden
Bu dörtlü ilişki içinde amirin iki türlü yetki vermesi söz konusudur:
- Lehdara, gönderdiği parayı tahsil yetkisini verir.
- Bankaya (EFT Ödeyicisine) belirli bir miktar paranın, belirttiği kişiye ödenmesi konusunda yetki verir.
EFT işlemi; göndericinin (amirin) bankaya başvurusu üzerine EFT tutarının nakden tahsil edilmesi veya göndericinin (amirin) bankada mevcut hesabı varsa yazılı talimat ile hesabından mahsuben karşılanması sureti ile gerçekleştirilir.
EFT İşlem Saatleri
EFT işlemlerine ait saat aralıkları banka prosedürleri ve çalışma saatlerine göre de değişiklik gösterebilir. Genel olarak;
Şube : 09:00 – 17:00
İnternet : 09:00 – 16:45 şeklinde belirlenmiştir.
EFT Masrafları-Ücreti Ne Kadar?
EFT işlemlerinde EFT tutarı üzerinden Banka Genel Müdürlüklerince öngörülen masraflar alınır. Masraf tarifeleri zaman zaman güncelleştirilir. Güncel EFT ücretlerine EFT’yi gönderdiğiniz banka internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Bankalar EFT’lerden ücret alınmamasına da karar verebilir.
EFT Ne Zaman Hesaba Geçer?
EFT gönderilen banka tarafından onaylandıktan sonra maksimum 10 dakika içerisinde karşı hesaba geçer.
EFT Açılımı
Elektronik Fon Transferi
Önerilen Yazı: EFT ve Havale Nasıl Yapılır?
EFT Nedir? EFT Ne Zaman Hesaba Geçer, EFT Açılımı, EFT Ücreti Ne Kadar? EFT İşlem Saatleri