E.ON: Almanya’da Hidrojen Ekonomisi İçin Yetersiz Bir Yükseliş

Bir Finansçı – Almanya’nın 2032 yılı itibarıyla boru hatları ve taşımacılık yöntemleriyle yıllık 2.700 TWh’a kadar hidrojen ithal etme potansiyeli öngörülüyor.

Alman enerji firması E.ON, yaptığı açıklamada Almanya’nın hidrojen ekonomisinin gelişiminin yavaş ilerlediğini belirtti. Yalnızca IPCEI fonunun (Avrupa Çıkarlarına Yönelik Önemli Ortak Projeler) finansman kararlarının, üretim kapasiteleri ve yatırım kararları üzerinde destekleyici bir rol oynadığı ifade edildi. Açıklamada, “İnşaat aşamasında olan veya yatırım kararı alınmış projelerin oranı, 2030 için planlanan üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde üçünden yüzde dokuzuna yükseldi. Böylece, Şubat 2024’teki 10,1 gigawatt’tan 11,3 gigawatt’a çıkıldı” denildi. 

YEŞİL HİDROJENDE REKABET GÜCÜ SINIRLI

Mevcut elektroliz kapasitesi ise Şubat 2024 itibarıyla %68 artış göstererek 111 MW seviyesine ulaştı. Büyük ölçekli projelerin bu kapasiteyi daha da artırması bekleniyor. Ancak yeşil hidrojenin sıkı kuralları ve karmaşık tanım yapısı, sektör içindeki rekabet gücünü olumsuz etkiliyor.

Öte yandan, hidrojenle çalışan araçların elektrikli araçlar karşısında dezavantajlı olduğu gözlemlenirken, ağır taşıma sektöründe hidrojenle çalışan kamyonların artış gösterdiği dikkat çekiyor.

YILDA 2.700 TWh’A KADAR HİDROJEN İTHALI MÜMKÜN

Köln Üniversitesi Enerji Ekonomisi Enstitüsü (EWI) tarafından yürütülen bir çalışmada, Almanya’nın 2032 yılına kadar boru hatları ve taşıma yollarıyla yılda 2.700 TWh’a kadar hidrojen ithal edebileceği tahmini yapılmaktadır.

“ENDÜSTRİ İÇİN HALA UYGUN FİYAT YOK”

E.ON Hydrogen Genel Müdürü Gabriël Clemens, konuyla ilgili açıklamasında, “Bazı endüstriler için hidrojene geçiş, karbondan arındırmada tek seçenek olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte yeşil hidrojenin dar ve karmaşık tanımı, elektrik tedarik maliyetlerinin gereksiz yere yükselmesine ve dolayısıyla hidrojen fiyatlarının artış göstermesine neden olmaktadır. Düşük karbonlu hidrojen tanımı da daha olumlu bir durum sergilemiyor. Bu sebeplerle endüstriye yönelik hâlâ uygun fiyatlı teklifler mevcut değildir ve başarılı bir pazar gelişimi için bunlara acil ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerini kullandı.

İlgili Yazılar

23 Aralık 2024 İçin Spot Elektrik Fiyatı: 2.512,94 TL!

HES Kablo’nun Satış İhalesi 4 Şubat’ta Gerçekleşecek!

Yurt Dışında Enerji Üretim Maliyetlerindeki Artış, Kasım’da Yavaşladı