Eğer siz de yaşayan ve akılda kalıcı fotoğraflar çekebilmek istiyorsanız, ünlü fotoğrafçılar ve onların fotoğraflarını örnek almanız gerekli ilhamı sağlayacaktır.
Aşağıda sizlere kısaca ne yaptıklarından bahsettiğimiz ünlü fotoğrafçılar gerçek sanatçılar olarak yeni nesillerin yıllarca rol model alacağı kişiler.
ANSEL ADAMS
Fotoğraf sanatıyla yakından ilgilenenler arasında belki de en çok tanınan yabancı fotoğraf sanatçılarından birisi. Şok edici tabiat manzaralarını yakalayan, kendine has karanlık oda çalışmalarıyla çığır açmış bir isim. Fotoğraflarına bakıp etkilenmemek ne mümkün!
YOUSUF KARSH
Ünlü fotoğrafçılar arasında çektiği fotoğraflar ile “bir hikâye anlatıyor” diyebileceğimiz ilk isimlerden. Ayrıca Yousuf Karsh’ın fotoğraflarındaki hikayeler diğer birçok sanatçının fotoğraflarına göre daha rahat anlaşılır türden. Her kadın ve her erkeğin içinde sakladığı gizemi hisseden Karsh’ın çektiği parıldayan bir çift göz veya gülümseyen bir insan suratı fotoğrafı… Her ne şekilde olursa olsun o insanların bir anlığına maskelerini düşürüp, gizemlerini açık ettikleri anlar olarak fotoğraflanıyor. Kısacası Karsh’ın fotoğraflarında insanlarla doğrudan kurulan doğal bir temasın doruklara çıkmış hali resmedilmiş oluyor diyebiliriz.
ROBERT CAPA (ENDRE FRİEDMAN)
Dünya üzerindeki ünlü fotoğrafçılar arasında işine en fazla tutku duyan ve hatta kendi hayatını hiçe sayan savaş fotoğrafçısı. Aslında Rober Capa ismi tamamen fotoğrafların ticari olarak kullanımındaki bir marka. Ünlü fotoğrafçılar arasında cepheden cepheye koşma özelliği ile öne çıkan asıl isim Endre Friedman. Endre’ye göre eğer öznenize yeterince yakın değilseniz, yeteri kadar iyi kareler yakalayamazsınız. Bu nedenledir ki Endre sıklıkla siplerlerde, askerlerle omuz omuza sanatını icra ederdi. Yıllar geçtikçe anlaılıyor ki Endre’nin bizlere sunduğu kompozisyonların benzerini bir daha yakalamak neredeyse imkânsız.
DOROTHEA LANGE
ABD yakın tarihinin en trajik dönemlerinden biri olan “Büyük Buhran” döneminde çektiği “göçmen anne” fotoğrafı ve Amerika tarihine damga buran birçok farklı eseriyle ünlü fotoğrafçılar arasında önemli bir yere sahip olan Lange, 1940’larda İkinci Dünya Savaşı nedeniyle “Toplama Kamplarında” tutulan Japonların da oldukça dokunaklı fotoğraflarını çekerek acı gerçekleri Amerikan halkının yüzüne çarpmıştır. Bu noktada dönemin ABD yetkilileri ile de arasında soğuk rüzgârlar esmesine engel olamamıştır.
ARA GÜLER
En ünlü fotoğrafçılar adına bir başlık açıp, Ara Güler’den bahsetmesek fotoğraf sanatına ihanet etmiş olurduk. Geçtiğimiz günlerde sonsuzluğa uğurladığımız “İstanbul’un Gözü” ve “İstanbul Fotoğrafçısı” olarak Dünyaca ün yapmış fotoğraf sanatçımızın İstanbul’da çektiği eski fotoğfarlar insanın ruhuna dokunan türden. Zira üstat, yakaladığı karelerdeki insanların fotoğrafını çekerken aslında ruhsal bir hali yakalamış oluyordu.
Her şehir gibi insanlar ve onların anılarından meydana gelen İstanbul’da şatafata karşılık yoksulluk, güce karşılık melankoli hepsi bir arada var olabiliyor.
Bu duygusal ve görsel hengamenin içinden en dokunaklı veen anlamlı kareleri yakalayan kişi de Ara Güler oluyor.
Ülkemizde ve dünya üzerinde bir daha bu yetenek ve bu ince ruha sahip bir fotoğraf sanatçısı gelmesi – özellikle günümüz şartlarında – pek de mümkün görünmüyor.
Bizim ünlü fotoğrafçılar listemizde açık ara birinci sıraya yazdığımız Ara Güler’i, bir kez daha saygıyla anıyoruz.
Ünlü fotoğrafçılar için sanatlarında zirve niteliği taşıyan türden kişileri de aynı derinlikle fotoğraflayan ustanın, ruhunu yakaladığı meşhur simalardan bazı örnekler; Salvador Dalí, Marc Chagall, Ansel Adams, Alfred Hitchcock, Imogen Cunningham, Willy Brandt,John Berger,Maria Callas, Bertrand Russell, Pablo Picasso, IndiraGandhi, and Winston Churchill.
1 Yorum