Blockchain teknolojisinin kullanım alanları her geçen gün artarken Dünya Ekonomik Forumu, yaşanan bir takım sorunların çözümü için bu teknolojinin kullanılmasını öneriyor. Böylece sorunların çok daha kısa sürede ve etkin olarak çözüleceği belirtiliyor. Bu da blockchain teknolojisinin sağlamış olduğu faydaları göstermesi bakımından son derece önemli bir örnektir.
Dünya Ekonomik Forumu ve Çevresel Sorunların Çözümünde Blockchain
İsviçre merkezli olan Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 14 Eylül tarihinde kapsamlı bir rapor yayımladı. Bu raporun konusu çevresel sorunlardır. Söz konusu rapor incelendiğinde en acil olan çevresel sorunların çözülebilmesi için 65 farklı blockchain tabanlı uygulamanın kullanılması önerildi.
WEF tarafından yayımlanan “Daha iyi bir gezegen için blockchain” isimli raporda çok ilginç tespitler ve çözüm önerileri yer almaktadır. Burada belirtilen uygulamaların blockchain tabanlı olması, pek çok kimsenin ilk defa böyle bir alanda uygulama geliştirildiğini öğrenmesine neden oldu. WEF, çevre konusundaki sorunların çözülmesi için proje geliştirilmesini önermekte ve bunların etkin bir şekilde uygulanılarak acil olan çözümlerin gerçekleştirilmesi istenmektedir.
Raporda yer alan ilginç noktalardan bir tanesi de söz konusu sorunların yönetilme şekliyle ilgilidir. Bu sorunların etkili bir şekilde yönetilmesi için değişiklikler öngörülmekte ve blockchain teknolojilerinin merkeze alınması istenmektedir. Oyun değiştiricileri olarak piyasaya sürülmesi beklenen yeni çözüm sistemlerinin merkezi olmayan enerji, sürdürülebilir kaynak yaratma ve tedarik zincirleri gibi benzer unsuları içerdiği bilinmektedir.
Blockchain Teknolojisi Büyük Devletlerin İlgisini Çekiyor
Yakın zamanda yayımlanan Dünya Ekonomik Forumu çevre raporunun merkezinde yer alan blockchain teknolojilerinin yakın zamanda çok daha büyük projelerin temelini oluşturması bekleniyor. Bu projelerin tüm dünya çapında uygulanması ve büyük çevresel sorunlara çözüm bulunması hedefleniyor.
WEF tarafından açıklanan görüşlerde bir takım soruların da sorulduğu görülmektedir. Söz konusu soruların sorulma nedeni blokajlar arasında meydana gelen bir takım sorunlardır. Teknoloji belirli bir sorusunu etkin bir şekilde çözebilir mi, paydaşlar için işleyen bir ekosistem mümkün mü ve istenmeyen sonuçlara ait riskler kolay bir şekilde nasıl yönetilir bu sorulardan öne çıkanlardır.
Blockchain Teknolojisinin Daha Önce Kullanıldığı Çevresel Projeler
Blockchain teknolojisi her ne kadar kripto paralarla özdeşleşmiş ise de farklı alanlarda da etkili sonuçlar vermektedir. yani bir yatırım aracının ötesinde performans sergilemekte ve buna bağlı olarak da insanları fazlasıyla etkilemektedir.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yakın zamanda yayımlanan raporda dikkatleri üzerine çekmeyi başaran blockchain teknolojisi pek çok alanda etkili sonuçlar verdiği gibi çevresel alanda da kullanılmaktadır. Söz konusu teknoloji, Filipinler’de bulunan bir nehrin temizliğinde denenmişti.
Filipinler içerisinde yer alan bir nehir, yerleşim yerlerine yakın olmasına bağlı olarak ciddi kirlilik sorunları yaşamaktadır. Hükümet tarafından yapılan çalışmalar, uzun süredir denense de etkin sonuç alma noktasında yetersiz kalıyordur. Bunun üzerine de blockchain teknolojisinin kullanılmasına karar verildi.
Blockchain teknolojisinin kullanıldığı temizlik projesinde ana hedef sorunun kaynağının tam olarak tespit edilmesiydi. Bilindiği gibi blockchain teknolojisi, merkezsiz bir yapıya sahiptir ve verilerin güvenliğini etkin bir şekilde sağlamaktadır. Bu da verilerin doğru olmasına neden olmaktadır. Bu özellikleri nehir temizliğinde de etkin bir şekilde kullanılmıştır. Buna göre nehre gelen atıkların ilk giriş noktaları, geçtikleri güzergah gibi bilgiler toplanmaya başlanmış ve buradan gelecek olan sonuçlar sayesinde çözüm stratejisi etkin olarak belirlenecektir.
Tüm bu çalışmalar deneme aşamasında olmasına karşın işe yarayacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Böylece söz konusu sistemin dünya çapında uygulanması gündeme gelecek ve temizlik çalışmalarında blockchain teknolojisi çok daha etkin bir şekilde rol oynayacaktır.
Dünya Ekonomik Forumu, kripto paralar, Blockchain teknolojisi, dijital paralar