Dolar/TL’nin tarihi zirvesi görmesinin ardından TCMB bir dizi adımlar attı.
Dolar/TL’nin Tarihi Zirvesi
Geçtiğimiz hafta gündeminin ana maddesinde jeopolitik gerilimlerle birlikte tarihi seviyelerine tırmanan Dolar/TL kuru vardı.
Geçtiğimiz haftalarda S&P tarafından gerçekleştirilen sürpriz not indirimiyle birlikte, ABD’nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesi gibi jeopolitik riskleri artıran gerginliklerle birlikte Dolar/TL 4,37 ile tarihi zirvesini gördü. BIST-100 endeksi ise yaklaşık son 1 yıldır en ilk defa günü 100.000 seviyesinin altında kapattı.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından TCMB faiz dışı enstrümanlarla kur hareketlerine müdahalede bulundu. Önce ROM kapsamında döviz imkan oranı üst sınırı %55’ten %45’e düşürüldü. Değişiklik ile yaklaşık 6,4 Milyar TL’nin piyasadan çekilmesi ve 2,2 Milyar tutarında dövizin bankaların kullanıma geçmesi bekleniyor. Bununla birlikte takip eden günlerde döviz depo ihalesinde tutarı 1,25 Milyar $’dan 1,50 Milyar $’a çıkardı. Buna göre, halihazırda en fazla 6,25 Milyar $ olan söz konusu ihalelerin toplam bakiyesi 7,5 Milyar $’a ulaşabilecek.
Atılan adımların kur üzerindeki etkisi sınırlı olurken; orta vadede kendisini göstermesi bekleniyor. Dolar/TL hareketini haftanın ikinci yarısında aşağı yönlü etkileyen en önemli gelişmeler ise Erdoğan’ın çağrısıyla toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve ertesi günde bir araya gelen ekonomi bürokratları toplantısı oldu. Toplantıların haberiyle Dolar/TL’de toplamda %3’ün üzerinde bir düşüş yaşanırken toplantı sonrası faiz ve döviz kuru baskısını azaltmak için gereken tedbirlerin alınacağı belirtildi.
Yeni haftada ekonomik gündemin ilk maddesi, Mart ayı cari açık verisi
Maliye Bakanı Naci Ağbal Varlık Barışı’na ilişkin yeni düzenlemeyi açıkladı. Yapılan açıklamada yurt dışında para, altın, döviz gibi yatırımları olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 11. ayın sonuna kadar yatırımlarını Türkiye’ye getirmeleri. Bankalar ile aracı kurumlara bu varlıkları bildirmeleri halinde bildirilen varlıklara ilişkin %2 oranında vergi tahsil edilecektir denildi.
Bir süredir gündemde olan konut kredilerinde faiz indiriminin ilk adımı Ziraat Bankası ile geldi. Buna göre Ziraat Bankası, 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını %0,98’e indirdi. Ziraat Bankası’nın faiz kararını takip eden günler içerisinde diğer devlet bankaları ve devlet katılım bankaları da benzer bir adım atarak konut kredi faizleri ile kar payı oranlarını %0,98’e çektiklerini açıkladı.
Dünya Bankası
Dünya Bankası geçtiğimiz hafta Salı günü yayımlandı. Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi başlıklı raporunda Türkiye için 2018 büyüme tahminini %4,7 olarak açıkladı. 2019 ve 2020 seneleri için büyümeyi sırasıyla %4,4 ve %4,0 olarak tahmin edildi. Dünya Bankası, 2018 yılı enflasyonun %10,4 ile çift haneli seviyede kalmaya devam edeceğini ve gelecek sene enflasyonun %9’a ineceğini tahmin ettiklerini belirtti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da Türkiye’nin büyüme tahminini bu yıl için %3,5’tan %4,4’e çıkarırken 2019 yılı için büyüme tahminini de %4,2 olarak belirtti.
Yeni haftada ekonomik takvimde yoğun bir gündem bizleri bekliyor. Hafta başında Mart ayı Ödemeler Dengesi verisinin açıklanmasıyla başlayacak olan gündem. Takip eden günlerde Şubat ayı İşgücü İstatistikleri, Nisan ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi ve Mart ayı Sanayi Üretim verisi ile devam edecek. Hafta sonuna doğru ise Konut fiyatları ve konut satış rakamları takip edilecek olan diğer gelişmeler arasında yer alacak. Diğer taraftan politik gündemde yaşanacak gelişmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere ziyaretinin etkileri yeni haftada siyasi ajanda da yer alan gelişmeler olarak kendisini gösterecek.
Dolar/TL’nin Tarihi Zirvesi
1 Yorum