Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Dolar Gelişmekte Olan Para Birimleri Karşısında Aşırı Değer Kazandı

Dolar Değer Kazandı

Dolar diğer tüm para birimleri karşısında aşırı değer kazandı. Dolar neden bu kadar artıyor. Nasıl bu kadar artabiliyor tüm detaylar yazımızda…

Dolar Aşırı Değer Kazandı

Geçtiğimiz hafta ABD ile Çin arasında ticaret görüşmelerinde yaşanan gerilimin artması Yuan’ın Dolar karşısında tarihi düşük seviyelere gerilemesine neden oldu ve küresel risk belirsizliklerinin de artması sebebiyle doların diğer gelişmekte olan para birimleri karşısında aşırı değer kazanmasına sebep oldu. Yurt içinde ise veri akışının sakin olduğu haftada carry trade çıkışları sebebiyle TL’de değer kayıpları gözlemledik.

Bu hafta yurt dışı tarafta ABD ve Çin taraflarından ticaret savaşlarına ilişkin gelebilecek açıklamalar ve yurt içinde ise önümüzdeki hafta PPK toplantısı faiz kararında etkili olabilecek enflasyon rakamları takip edilecek. Teknik anlamda geçen hafta belirttiğimiz gibi görece güç endeksinin ( RSI ) aşırı alımda olduğunu belirtmiştik. Beklenmedik gelişmeler olmaması durumunda aşırı değerli doların daha da değerlenmesini beklemiyoruz. Satışların hızlanması durumunda turuncu (5,70) ve mavi trend (5,60) çizgilerinin destek olması beklenebilir. Alımların gelmesi durumunda ise 5,84 ve 5,94 fibonacci direnç seviyeleri takip edilebilir.

Amerika ve FED Planı

ABD sermaye piyasalarının tesisatı sebebiyle neden her zamankinden daha da sağlam bir kriz sinyali olduğunu ifade etmeye çalışacalım. Tüm hikaye, Fed’in yabancı merkez bankalarına sunduğu ters repo imkanının miktar limitini 2015’te kaldırmasıyla başlıyor. Mekanizma şu: Yabancı merkez bankaları rezervlerini getirip ters repoya veriyor, Fed de bunun karşılığında ABD hazine bonosu ve de vade sonunda mevcut Fed Fonlar Faizi koridoru alt limiti civarında bir getiri veriyor. Bunu niye yapıyor? Çünkü o dönem piyasada az miktarda hazine bonosu ve fazla miktarda dolar likiditesi var. Dolayısıyla Fed, para piyasalarında uygulamaya çalıştığı faiz koridorunu koruyamayacağından endişe edip, en azından tahvillere olan yabancı merkez bankası talebini sterilize etmeye çalışıyor.

Likidite Durumu

Gelelim zurnanın zırt dediği yere: Trump’ın 2018 başında yaptığı vergi indirimleri ve bu sene yaşanan getiri eğrisinin tersine dönüşü. Bu faktörlerden ilki hazine kağıdı arzını patlatırken, diğeri de hazine tahvillerinin getirilerini Fed Fonlar Faizi koridoru alt limitinin altına indiriyor; ve bu iki faktör de dolar likiditesini adeta bir drenaj borusu gibi çekmeye başlıyor. Öncelikle ikinci faktör sebebiyle ve yabancı merkez bankaları dünkü çocuk olmadığından, tahvillerdeki vade riskini alacaklarına başlıyorlar parayı Fed’e basmaya. Buradan sene başından beri ekstra 50 milyar dolar likidite heba oldu. Getiri eğrisi böyle kalmaya devam ederse çeşitli tahminlere göre bir bu kadar daha likidite de sene sonuna kadar heba olabilir.

Ters reponun etkisi ile tahvil arzının patlaması ise birleşip bu yazının ana konusunu oluşturuyor. Yabancı merkez bankaları artık ters repoya aktığı için tahvil ihalelerinde piyasa yapıcı aracı kurumların almak zorunda kaldığı kısım artıyor. Hadi bunun bir kısmını piyasaya satmayı beceriyorlar ama bir kısım ellerinde kalıyor. E bir süre sonra doğal olarak meteliğe kurşun atıp bu almak zorunda oldukları tahvilleri bankalar ile repo olayına girerek fonlamaya başlıyorlar. Bu da banka bilançosundan cash parayı çekip bilançoyu hazine kağıdıyla dolduruyor.

Bir süre sonra Fed’in parasal daralmasının da etkisiyle bankaların çoğunda rezerv kalmamaya başlıyor. Dolayısıyla repo faizleri yükseliyor ve daha oynak hale geliyor. E zaten geçen hafta anlattığımız üzere bankaların kredi verme iştahı azalmıştı. Son paragraftaki mekanizma yüzünden sermaye piyasası oyuncuları da, rezervi görece yeten bankalar da swaplarla reel sektörün uzun vadeli yatırımlarını fonlamaktansa tatlı tatlı repo faizini tercih etmeye başlıyorlar. Şu an içinde bulunduğumuz durum aşağı yukarı bu. Bunun reel ekonomiye etkilerini ise tahmin edersiniz herhalde. Dolayısıyla getiri eğrisinin tersine dönüşü hala gayet iyi bir resesyon tahmincisi.

Dolar değer kazandı, dolar nasıl artıyor, dolar neden artar

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00