Dış Ticaret Açığına Rağmen Turizm Rakamları Yüksek

uluslararasi odeme sekilleri 1

Dış ticaret açığı beklentilere paralel gelirken, turizm rakamlarındaki yüksek seviyeler devam ediyor.

Geçtiğimiz haftanın ekonomi gündeminde Nisan ayına dair Dış Ticaret ve Turizm verileri vardı. TCMB’nin gerçekleştirdiği sadeleşme adımları da yakından takip edildi. Nisan ayında dış ticaret açığı beklentilere paralel seviyede yıllık %35,6 artışla 6,69 Milyar Dolar oldu. Buna göre aynı ayda ihracat yıllık bazda %7,8 artarak 13,87 Milyar Dolar olurken, ithalat ise %15,6 artarak 20,55 Milyar Dolar seviyesine geldi. İthalatın ihracatı karşılama oranı ise 2017 yılı Nisan ayında %72,3 iken, geçtiğimiz Nisan ayında %67,5 seviyesine geriledi. İhracatta motorlu kara taşıtları yıllık artışa 4,14 puanlık bir katkı yaparken; kazanlar ve makineler ile demir çelik ihracatı bu kalemi takip etti.

Dış Ticaret Açığı

Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi kıymetli maden ihracatındaki düşüş yıllık ihracatı sınırlarken, 4,3 puanlık negatif etki yaptı. İthalat kaleminde ise ilk 3 sırayı demir-çelik, mineral yaktılar ve makineler-kazanlar alırken toplamda 7,53 puanlık bir katkı yaptılar. Nisan ayında AB ülkelerine ihracat %22 oranında artarken, 12 aylık verilere göre AB ülkelerinin toplam ihracatımız içerisindeki payı %48,9 ile son 10 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

Turizm rakamlarındaki tarihi yüksek seviyeler Nisan ayında da devam etti. Buna göre Türkiye’yi yılın ilk 4 ayında ziyaret eden yabancı sayısı yıllık %32,5 artış gösterirken, Nisan ayındaki artış yıllık bazda %28,3 seviyesine ulaştı. Nisan ayında 2,66 Milyon kişi ülkemizi ziyaret ederken, ilk sırada Rusya yer almayı sürdürdü. Otel doluluk oranları Nisan ayında %79,5 seviyesine gelirken (Nisan 17- %64,3); ortalama otel fiyatları da oda başına %10,3 düzeyinde bir artışla 84,5 € seviyesine geldi.

Yeni haftada açıklanacak olan Mayıs ayı TÜFE verisi kritik olacak.

TCMB para politikası adımlarında bir hamle daha yaparak uzun süredir gündemde olan sadeleşme işlemini gerçekleştirdi. Buna göre yaklaşık 1,5 senedir kullanılmayan haftalık repo yolu ile fonlama yeniden devreye alınırken faiz oranı %16,5 olarak belirlendi. Haftalık repo oranı ile paralel şekilde gecelik borçlanma ve borç verme faizi de +/-150 baz puan marjinle belirlenecek. Uzun süredir ana fonlama kaynağı olarak kullanılan GLP faizi ise gecelik borçlanma faizine 150 baz puan eklenmesi yoluyla hesaplanacak ve yeniden piyasanın son fonlama kaynağı olarak işlem görecek. Fonlama yapısının değişerek haftalık repo faizinin devreye alınması için bir haftalık geçiş süreci öngörülürken, ilk haftalık repo işlemi ihalesi 1 Haziran tarihinde gerçekleşti. Tüm faiz oranlarının belirtilen şekilde işleme alınması 7 Haziran’da gerçekleşecek.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya Londra’da yatırımcılarla buluştu. Şimşek, yapılan toplantıların verimli geçtiğini belirtirken ekonomide yeniden dengelenme sürecinin başladığını, enflasyon ve cari açık ile mücadelenin en önemli öncelik olduğunu ve seçim sonrası yapısal reformların daha da hızlandırılacağını ifade etti. Bunun yanı sıra toplantıda yatırımcılara Mayıs ayı enflasyon verisinde hızlanma olması durumunda ek sıkılaşma yapılabileceği mesajı da verildi.

İmalat sanayi PMI Endeksi, Nisan ayındaki 48,9 seviyesinden Mayıs ayında 46,4’e gerileyerek Nisan 2009’dan bu yana en düşük değeri aldı ve sektör faaliyetlerinde önceki ay başlayan daralmanın hızlandığına işaret etti. Anket katılımcıları bu durumun büyük ölçüde talepteki durgunlaşma ve piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklandığını belirtti.

Yeni haftanın en önemli gündemi Pazartesi günü açıklanacak olan mayıs ayı enflasyon verisi olacak. Mayıs ayındaki kur hareketleri ve enerji maliyetlerinin yükselmesiyle enflasyonda yukarı yönlü bir hareket bekleniyor. Bu hareketin neticesinde TCMB’nin atacağı adımlar kritik olacak ve 7 Haziran’da gerçekleştireceği PPK toplantısı takip edilecek. Bununla birlikte seçimle birlikte süregelen jeopolitik belirsizlikler de yine takip edilen gelişmeler arasında yer alacak.

İlgili Yazılar

BIST 30 Endeksine Kaldıraçlı Yatırım Yapın

ODAS Hisse Yorum-ODAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

NIBAS Hisse Yorum-NİĞBAŞ NİĞDE BETON SANAYİİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

3 Yorumlar

Bora Toprak Haziran 5, 2018 - 5:19 pm
Geçen gün THY'nin operasyonu 24 saatte 1350 uçak kaldırdı.Air France'da bu rakam 1500lerde.Kötü değiliz yani.
kemal öz Haziran 5, 2018 - 5:09 pm
Bizi turizm kurtarır.Fransanın turisti 75 milyona dayandı.40 milyon orta kalite turist bizi uçurur.
Cemal Kabıl Haziran 5, 2018 - 4:22 pm
Bizi kurtarırsa turizm kurtarır.Fransa'nın yıllık turit miktarı 75milyonlara geldi.Kaliteli 40 milyon turist bizi uçurur.
Yorum yaz