Kripto para birimlerinden birisi olan Dash Coin, Bitcoin yazılımını etkin bir şekilde kullanan ve ona dayanan yeni nesil bir kripto para birimi olarak bilinmektedir. Fakat bazı yatırımcılar söz konusu para birimi ile ilgili yeteri kadar bilgiye sahip değildir. Nasıl çalışır? Hangi algoritmaları kullanır? Yatırım yapılma durumu nedir? Tarzındaki soruların insanlar tarafından sıklıkla sorulduğu bilinmektedir.
Dash Coin, Bitcoin sistemine dayanmasının yanı sıra buradaki önemli sorunları da çözdüğünü iddia etmektedir. Gelişmiş finansal gizlilik sunması, işlemlerin Bitcoin’e göre daha hızlı olması ve merkezi olmayan yani merkezsiz bir şekilde fonlama ve yönetim sistemine sahip olması sayesinde yatırımcıların çok daha sorunsuz işlem yapmasını sağlar.
Dash Coin Nedir?
Dash Coin ilk defa 18 Ocak 2014 tarihinde XCoin adıyla piyasaya çıkmıştır. Fakat bu isim zaman içinde değişikliklere uğramıştır. Öncelikle Dark Coin adını alan kripto para son olarak ise Dash Coin olarak yoluna devam etmeyi tercih etmiştir. Bu para biriminin genel özellikleri arasından açık kaynaklı, eşler arası P2P ve ölçeklenebilir olması öne çıkmaktadır. Bitcoin’in altyapısını kullanmasından dolayı Bitcoin özelliklerine etkin olarak sahip olduğu söylenebilir. Fakat bunların dışında anlık ve özel işlemlere de sahiptir ki bunlar Dash Coin’i özel yapan unsurlardan bazılarıdır.
Dash Coin ağının en önemli özelliklerinden birisi de kişi ve işletmeleri ödüllendiren, kendi kendini yöneten ve fon sağlayan bir modele sahip olmasıdır. Dash içerisinde yer alan merkezi olmayan bütçe ve yönetim sistemi sayesinde merkezi olmayan özerk bir kuruluş (DAO) statüsüne bürünür.
Dash Coin Genel Özellikleri
Bitcoin’de bulunan bir takım eksikliklerin giderildiğini iddia eden Dash’ın en önemli özelliklerinden birisi gizliliktir. Bilindiği gibi Bitcoin işlemleri dışarıdan takip edilebiliyor fakat Dash kullanıcılara gizlilik sunmaktadır. Yapılan işlemler, bakiye, hesap hareketleri sadece kullanıcılar tarafından görülür. Finansal bilgileri sadece kişilerin kendilerine açıktır.
Dash tarafından getirilen yeniliklerden bir tanesi de işlem hızıdır. Bitcoin yavaşlığı nedeniyle sık sık eleştirilirken Dash kullanıcılarına InstantX adı verilen bir teknoloji sağlamakta ve kullanıcılar bunu tercih ettiklerinde para gönderme işlemi yaklaşık 4 saniye içinde gerçekleşmektedir. Fakat bu işlemin geri dönüşü yoktur ve bundan dolayı kullanıcıların bu noktada iyi bir karar vermesi ve işlemi daha sonra yapması daha doğru olacaktır.
Güven konusunda da beklentileri rahatlıkla karşılayan Dash, işlem ücreti noktasında ise kullanıcılarına çok ciddi bir avantaj sunar. Söz konusu teknoloji sayesinde dünyanın her yerine para transferi yapılabilmektedir ve bunun için ise kullanıcıların diğer seçeneklere göre çok daha düşük bir miktarda işlem ücreti ödemesi gerekir. Dolayısıyla da bu bakımdan da son derece işlevseldir.
Dash, Bitcoin’den farklı olarak iki katmanlı bir ağa sahiptir ki Bitcoin’de tek katmanlı bir ağ söz konusudur. Bundan dolayı da Masternod teknolojisini etkin olarak kullanmaktadır.
Dash Coin Fiyatları ve Satın Alma Yöntemleri
Kripto para piyasasının geneline bakıldığı zaman Dash’ın çok önemli bir konumda olduğu rahatlıkla görülmektedir. Söz konusu sıralamada yeri 12 olan Dash, bundan dolayı çok fazla talep görmektedir. Piyasanın durumuna bağlı olarak bazen ilk 10 sıra içerisinde de yer almaktadır. Yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir işlem hacmine sahip olan Dash, günümüzde 187 dolar seviyelerinden işlem görmektedir.
Dash almak isteyenlerin tercih edebilecekleri çok sayıda seçenek vardır. Dünya üzerindeki 200’e yakın kripto para borsasında işlem görmesi, bu para birimini satın almayı çok kolay hale getirmektedir. Bundan dolayı da insanlar istedikleri borsadan bunu alabilirler.
1 Yorum