COP29’da Fosil Yakıt Devleri: Değişimin Sırasında Gelen Dalış!

Bir Finansçı – Fosil yakıt lobicilerinin COP29 iklim görüşmelerinde iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerin delegasyonlarını gölgede bırakması dikkat çekiyor. Kick Big Polluters Out (KBPO) koalisyonunun kapsamlı bir analizine göre, Bakü’deki COP29 zirvesine en az 1,773 fosil yakıt lobicisi katılarak, önemli iklim müzakerelerinde her yıl kirleticilerin varlığının ne denli büyük olduğunu vurguluyor. 

Bu rakam, iklim krizinden en fazla etkilenen 10 ülkenin delegelerinin toplamından bile daha fazla. COP29’da en kırılgan durumdaki ilk on iklim ülkesi şunlardır: Çad, Solomon Adaları, Nijer, Mikronezya, Gine-Bissau, Somali, Tonga, Eritre, Sudan ve Mali.

Bakü’de kayıtlı 1,773 fosil yakıt lobicisinden daha fazla sayıda delege gönderen ülkeler arasında yalnızca ev sahibi Azerbaycan (2229), COP30’a ev sahipliği yapacak olan Brezilya (1914) ve Türkiye (1862) yer almaktadır.

ZİRVEDEKİ EN BÜYÜK FOSİL YAKIT LOBİLERİ

COP’a katılım izni alan en büyük fosil yakıt grubu, TotalEnergies ve Glencore gibi büyük kirleticileri temsil eden 43 kişinin bulunduğu Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği oldu.

Ayrıca, Japonya delegasyonu bünyesinde kömür devi Sumitomo; Kanada petrol üreticileri Suncor ve Tourmaline; Birleşik Krallık 20 lobici; İtalya ise enerji devleri Eni ve Enel’in temsilcilerini Bakü’ye getirdi. Chevron, ExxonMobil, bp, Shell ve Eni de toplamda 39 lobici ile zirvede yer aldı. 

İlgili Yazılar

Biotrend Sürdürülebilirlik Alanında İlk Raporunu Yayınladı!

Hatay’da Çelikhane Atıkları Geri Dönüşüm İçin Hazırlanıyor!

“Sinerji 3E, Ankara’daki Geri Kazanım Tesisinde Kapasiteyi Yükseltiyor!”