Bitcoin Cash Nedir? Ne Zaman Çıktı?

Bitcoin Cash; Bitcoin’in çatalı olan ve bir altcoindir. Bitcoin Cash 2017 senesinde çıkmıştır. Toplamda 21 milyon Bitcoin Cash bulunmaktadır. Birimi BCH olmaktadır. Dolaşımdaki arzı 18.373.200 BCH olmaktadır. Bitcoin ile kıyaslandığında; işlem gören blokların kapasitesi daha fazla olduğu için hızlı onay sistemi avantajı bulunan bir kripto para birimidir.

İşlem hacmi geniş olan Bitcoin Cash, çok sayıda kripto para borsasında işlem görmektedir. Piyasadaki arz talep ilişkisi doğrultusunda Bitcoin Cash’in fiyatı belirlenmektedir. Kripto para borsalarından gerçek para birimleri ile satın alarak veya madencilik ödülü olarak Bitcoin Cash sahibi olunabilmektedir.

Bitcoin Cash Ne Zaman Kullanıma Açılmıştır?

Bitcoin Cash’in çıkış zamanı; 2017 yılına dayanmaktadır. 1 Temmuz 2017 tarihinde Bitcoin blokzinciri çatallanmış ve Bitcoin Cash ismi ile yeni bir kripto para birimi piyasaya sürülmüştür. Bu bölünmenin gerçekleşmesi ile beraber o dönem Bitcoin sahibi olan her yatırımcı eşit miktarda Bitcoin Cash token sahibi de olmuştur. Kısa sürede yatırımcılar tarafından benimsenen ve olumlu tepkiler alan Bitcoin Cash; işlem hacmi bakımından değerlendirildiğinde de Bitcoin ve Ethereum’dan sonra en fazla işlem hacmine sahip olan üçüncü kripto para birimidir.

2018 senesinde Bitcoin Cash de iki kripto para birimine ayrılmıştır. Bölünme sonrasında Bitcoin Cash ve Bitcoin SV olmak üzere iki kripto para birimi daha ortaya çıkmıştır. BitcoinCash’e ise bazen Bcash denebilmektedir.

Bitcoin Cash’e İhtiyaç Duyulma Hikayesi Nedir?

BitcoinCash’in ortaya çıkma hikayesine bakıldığında; 2017 senesinin mayıs ayında Bitcoin transfer işlemlerinin onaylanmasının daha da zorlaşmaya başlamasına dayanmaktadır. Bitcoin geliştirilirken her blok boyutu 1 MB olacak şekilde tasarlanmıştır. Bunun nedeni ise; potansiyel spam ve DDoS saldırı risklerini düşürebilmektir. Bitcoin’in işlem hacmi ilk çıktığı zamanlarda daha düşük olduğu için bu sınırlandırma herhangi bir zorlanmaya veya yavaşlamaya neden olmuyordu. Ancak zaman içerisinde işlem hacminin artması ile beraber bir işlemin onaylanması için dört gün beklenmeye başlaması gibi olumsuz durumlar yaşanmaya başlamıştır. Yatırımcıların işlemlerinin daha hızlı onaylanabilmesi için alternatiflere yönelme durumu olmuştur. Daha yüksek işlem ücretleri ödeyerek onay süreci hızlandırılabiliyor olsa da bu durum da düşük tutardaki Bitcoin işlemleri için dezavantajlı olmuştur.

Mevcut problemin çözülebilmesi için Bitcoin Unlimited ve Segregated Witness olmak üzere iki çözüm değerlendirilmeye başlanmıştır. Bitcoin Unlimited, blok büyüklüğünün ortadan kaldırılması ile bu sorunu çözmektedir. Hem blokların yığılmasını önlemekte hem de her blok için ödenecek toplam maden ücretini arttırmaktadır. Ancak madencilerin çoğu bu çözümü onaylasa da geliştiriciler bu çözümün küçük madenciler için dezavantaj olacağını düşünmüşlerdir. Segregated Witness ise; bazı bilgilerin blockchainin dışındaki dosyalarda saklanması anlamına gelmektedir. Bu sayede geliştiricilerin depolama alanlarında rahatlama olmakta ve onaylama süresi de kısalmaktadır. Karmaşık bir çözüm olduğu düşünülse de Segregated Witness uygulanmaya başlanmıştır. Bu uygulama ile beraber bazı bilgiler blockchain dışında saklanmaya başlanırken blok büyüklüğü için sınır da 2 MB olmuştur.

Yeni protokolün 1 Ocak 2017 ile beraber uygulanmaya başlaması sonucunda 1 Ağustos 2017 tarihinden sonra hard fork yapılacağı bildirilmiştir. Hard fork işlemi ise mecburi çatallanmadır. Bitcoin yazılım güncellemeleri de hard fork ile beraber yapılmaktadır. Hard fork yapıldığında geliştiriciler tarafından Bitcoin ağı bölünmektedir ve değiştirilmiş kurallar yeni blockchain ile beraber ortaya çıkmaktadır. Çatallaşma olduktan sonra her iki ağ da bağımsız olarak çalışmaya devam etmektedir. 2017’de bölünme gerçekleştikten sonra hard fork öncesinde Bitcoin sahipleri BitcoinCash token sahibi de olmuşlardır.

Bitcoin Cash Bitcoin Core’a Göre Daha Az Mı Maliyetlidir?

Bitcoin Cash ve Bitcoin Core’un işlem ücretlerinin kıyaslanması yapıldığında; BitcoinCash daha ucuz olmaktadır. Genelde Bitcoin Cash’in geliştirilmeye başlanmasının esas sebeplerinden biri de işlem ücretleridir. 2017 senesinin sonlarında Bitcoin tokenlarını transfer etmek isteyen yatırımcılar 28 dolar civarında bir işlem ücreti ödemek durumunda kalmaktaydılar. Ayrıca 25 dolarlık Bitcoin göndermek istediklerinde %40 oranında komisyon ödemek durumunda kalmaktaydılar. BitcoinCash’in çıktığı yıl olan 2017 senesinin aralık ayında yapılan test kapsamında; Bitcoin Cash’in işlem ücretinin Bitcoin ağındaki işleme göre %99.56 daha ucuz olduğu tespit edilmiştir.

Bitcoin Cash’in Altyapısı Nasıldır?

BitcoinCash’in kullanıcılara vaat ettiklerine bakıldığında bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Bitcoin’de başta 1 MB olup sonrasında 2 MB’a çıkartılan sınırlamalar Bitcoin Cash’te 8 MB’tır. Dolayısı ile işlem hızı Bitcoin ile kıyaslandığında oldukça fazladır.
  • Bitcoin Cash yatırımcılara hızın yanı sıra uygun maliyet ile işlem yapabilmeyi vaat etmektedir.
  • BitcoinCash için de madencilik yapılabilmektedir. Bitcoin Cash’te üretilen her blok üzerinden madenciler Bitcoin’de olduğu gibi ödül almaya devam etmektedirler. Gerçekleşen yarılanmadan 6.25 BCH ödül elde edilmektedir.

Yatırım Yaparken Bitcoin Cash Tercih Edilmeli Midir?

Bitcoin Cash’e yatırım yapmak konusunda uzun bir geçmişi olmadığı için yatırımcıların bazıları tereddüt edebilmektedir. Ancak günümüzde güçlü kripto para birimlerinden biri olmuştur. Bitcoin, Ethereum, Ripple ve Bitcoin Cash dörtlüsü arasında piyasa değeri olarak dördüncü kripto para birimi olmaktadır. Ayrıca en değerli üçüncü kripto para birimi olarak işlem görmektedir. Bitcoin Cash’in işlem hacmi her geçen gün daha da artmaya devam etmektedir. Diğer kripto para birimlerinde de olduğu gibi alım satım hareketleri risk içermektedir ve dolayısı ile yatırımcının kendi risk analizini yaptıktan sonra Bitcoin Cash’e yatırım yapması gerekmektedir.

Bitcoin ve Bitcoin Cash Birbirlerine Bağlı Mıdır?

Bitcoin ile Bitcoin Cash’in bağlarına bakıldığında; her ne kadar Bitcoin blokzincirinin çatallanması ile BitcoinCash oluşmuş olsa da ikisi de birbirlerinden bağımsız olan kripto para birimleridir. Genelde Bitcoin Cash’in fiyatları da Bitcoin’e göre belirlenmemektedir. Ancak Bitcoin şu an için dünyanın işlem hacmi en yüksek ve baskın olan kripto para birimidir. Böyle olduğu için Bitcoin fiyatlarındaki değişiklikler kalan bütün kripto para birimlerinin olur. Mutlak çoğunluğun eğilimini takip etme ihtimalini arttırmaktadır.

Bitcoin Cash Hangi Amaçlar İle Kullanılmaktadır?

Bitcoin Cash’in kullanımına bakıldığında; çok sayıda kripto para borsası Bitcoin Cash’i entegre etmiş bulunmaktadır. Çoğu borsada kripto para birimi gönderme, satın alma ve satma işlemleri yapılabilmektedir. Satıcıların ise çoğunluğu Bitcoin Cash’i tercih etmemektedir. Kullanım alanı olarak ödeme yaparken BitcoinCash kullanılmamaktadır. Yatırımcılar yatırım amacı ile Bitcoin Cash’i tercih etmektedirler.

Bitcoin Cash’in Saklanabileceği Kripto Para Cüzdanları Nelerdir?

BitcoinCash ile uyumlu kripto para cüzdanları aşağıda verilmiştir:

  • Donanım cüzdanlar içerisinde olan Ledger Nano S ile uyumludur.
  • Donanım cüzdanda Bitcoin Cash’i saklamak isteyenler için Trezor alternatiflerden biridir.
  • KeepKey, Bitcoin Cash’in saklanabileceği donanım cüzdanlardan biridir.
  • Electron Cash’te BitcoinCash saklandığında hem masaüstü cihazlardan hem de telefon üzerinden olur. Böylece cüzdandaki kripto para kontrol edilebilmektedir. MacOS, Windows, Linux ve Android işletim sistemine sahip olan cihazlardan cüzdandaki bakiye görüntülenebilmektedir.
  • Bitcoin.com ile Bitcpin Cash saklanabilmektedir. Hem masaüstü hem de mobil cihazlardan bakiye kontrolü yapılabilmektedir.
  • Unit sadece mobil cihazlarda kullanılabilen bir kripto para cüzdanıdır.
  • Jaxx ile hem masaüstü hem de mobil cihazlardan işlem yapılabilmekte ve Bitcoin Cash saklanabilmektedir.

İlgili Yazılar

“Bitcoin’de Sakinleşme Dönemi”

BlackRock: Bitcoin’in Geleceği Hala Bir Muamma mı?

“2024’te Binance TR: Başarılar ve Gelişmelerin Değerlendirmesi”

1 Yorum

Okan Ağustos 28, 2023 - 2:26 pm
Bitcoin Cash'in altyapısı hakkında daha fazla detay verebilir misiniz? Birkaç örnekle açıklarsanız çok daha anlaşılır olur.
Yorum yaz