Bireysel Emeklilik Sistemi (Bes) Ne İşe Yarar?

bireysel emeklilik 1

Bireysel emeklilik sistemi son zamanlarda gündemde adı sıkça duyulan bir kavram olmaktadır. Kısaca bireysel emeklilik sistemi, kişinin kendi primlerini ödeyerek emekli olmasına olanak sağlayan bir sistem olarak gözükmektedir. Bu uygulama çalışan çalışmayan her insanı kapsamaktadır. Sigortalı olmayan ve çalışmayan birisi de bu sistem sayesinde kendisi prim ödeyerek emekli olma hakkına sahip olmaktadır. Bu bireysel emeklilik sisteminde aylık en az 100 TL tutarında bir prim ödenmesi gerekmektedir. Devlet prim ödemelerine %25 oranında bir ek prim de alabilmektedir. Yani 100 TL yerine 125 TL yatırılması gerekmektedir. Bu bağlamda kişi aylık istediği oranda prim yatırma hakkına sahip olmaktadır. Aylık ne kadar yüksek miktar yatırılır ise devlet katkısından da o nispette fazla olarak yararlanma imkanı bulunmaktadır.

Kendi Kendine Emeklilik

Bireysel emeklilik noktasında kişiler bu sistemi başlattığı yerden başka bir yere taşıma imkanına da sahip olmaktadır. Mevcut yerde 2 ay geçirdikten sonra farklı bir şirkete geçme hakkı bulunmaktadır. En az 10 yıl prim ödemesi yapıldıktan sonra 56 yaşını dolduran herkes bireysel emeklilik sistemi kapsamında emekli olmaktadır. 18 yaşını dolduran herkes bu sistemden yararlanma hakkına sahip olmaktadır. Kişinin vefat etmesi durumunda ise malulen emeklilik sistemi devreye girerek kişinin emekli aylığı varislerinin kullanımına geçmektedir. Bireysel emekliliğin özel sağlık sigortası ile bir bağlantısı bulunmamaktadır. Yani kişiler bu sistem sayesinde sadece emekli olma hakkına sahip olmaktadır. Sigorta kapsamında kişiye herhangi bir faydası dokunmamaktadır.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantaj ve Dezavantajları

Elinde para tutamayanlar için iyi bir birikim imkanı sağlamaktadır. Prim üzerine eklenen devlet katkısı ile kişilerin ödemiş oldukları tutarlar devlet güvencesi altına alınmaktadır. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler arasında kişi özgür iradesi ile fon ve şirketini değiştirme hakkına sahip olmaktadır. Kişiler yatırmış oldukları fonları her zaman ve istediği şekilde kontrol etme imkanı bulmaktadır. Buraya yapılan ödemeler kişilerin kendi isteklerine göre şekillendiği için istenilen oranda para yatırma imkanı yer almaktadır. Ayrıca kişiler primleri ödeyemeyeceği zamanlarda da bireysel emeklilik sistemini dondurma imkanı da bulmaktadır. Yatırılan primlere de herhangi bir vergi de alınmamaktadır.

Yukarıdaki avantajların yanı sıra bazı noktalarda da olumsuz yönleri yer almaktadır. Sistemden 10 yılı doldurmadan çıkınca devletin kişiye karşı uygulamış olduğu ceza anlamında yaptırımları olmaktadır. Fonların yönetilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Doğru fon yönlendirmesi olmadığında istenilen oranda gelir elde etme imkanı da ortadan kalkmaktadır.

Önerilen yazı; BES Nedir? İptali ve Kesintiler

İlgili Yazılar

4A Sigorta Primi Ne Kadar

30 Günlük Sigorta Primi Ne Kadar?

Sigorta Primi Ne Kadar? 2023 ve 2024 Yılı

2 Yorumlar

Mustafa Ocak 12, 2024 - 9:11 am
Daha önce yüzde 25 devlet katkısı vardı, bu yüzde 30 olarak güncellenmişti. Yani şu anda 100 TL yatırıyorsanız 30 TL’sini devlet veriyor ve bu 130 TL istediğiniz bir yatırım alanında değerleniyor. Siz bunu altına endekslerseniz altın yükseldiği anda yatırımınız kazanç sağlıyor, borsaya koyarsanız borsa endeksinin arttığı gibi kazancınız katlanıyor. Çeşitli yatırım fonlarında değerlendirirseniz o fonların artışına göre yatırımınız değerleniyor. Eğer 240 bin TL’ye kadar bir yatırım yapılacaksa BES’in faizden daha iyi getirisi olacaktır.
Enes Aralık 28, 2018 - 12:38 pm
BES’te yeni düzenleme.. Resmi gazetede yayınlanan karara göre BES otomatik katılım yönetmeliği değişti. Buna göre cayma hakkını kullananlar için daha önce 2 yıl olan zorunlu geri dönüş süresi 3 yıla çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bu süreyi bir yıl ile beş yıl arasında değiştirebilme yetkisi de verildi. Öte yandan BES’e geri dönüş imkanı tek seferle sınırlandırıldı.
Yorum yaz