“Beceri Geliştirme: İhtiyaçlarınıza Uygun Zaman!”

Günümüzde “itibarlı meslekler” listesi, hızlı değişimlerin yanı sıra farklı bir yönelim sergiliyor: Hangi eğitim düzleminden gelirse gelsin, yeni ihtiyaçlara uygun yetkinlikler geliştirmek zorunlu hale geldi. Diplomaların artık çok fazla işe yaramadığı bir dünyaya adım attık.

Bu yetkinliklerin en önemlisi, hızlı öğrenme becerisidir… Zira bir alanın her yönünü bilerek “uzmanlaşmak” gereklilikse, o alanın bir parçasını bilmek yeterli olabiliyor. Bu yaklaşım “T modeli insan” kavramı ile tanımlanıyor. T’nin dikey çizgisi gibi bir şeyin her yönünü, T’nin yatay çizgisi gibi her şeyin bir yönünü bilmek önem kazanıyor.

T İNSAN MODELİ KAYNAĞI

Fütürist yazar Ufuk Tarhan, “T İnsan” kitabında birçok örnek üzerinden yola çıkarak; “Başarılı olmak istiyorsanız, başka seçeneğiniz de yok” diyor. Bu görüşe ben de katılıyorum. Özellikle hızla değişen bir dünyada kariyerin zirvesi; hezarfen yani çok yönlü olmaktan geçiyor.

Bir örnek de benim tarafımdan; Buhurizade Mustafa İtri, Mustabey Armudu geliştirecek kadar botanikçi olmasının yanı sıra aynı zamanda bir hattat, kethüda, şair ve bestekar. Özellikle musiki alanında 400 civarında eser vermiş ve bunlardan 20’si günümüze ulaşmıştır. Neva Kâr, birçok kişi tarafından klasik müzik bestecisi olarak tanınmaktadır.

İKİ SORU İKİ CEVAP / Stratejiye dair…

Nasıl olunur?

İlgili Yazılar

“Kaybolan Yetenekler: İhmal Edilen Potansiyelin Hikayesi”

“Bir Öğrencinin Bilime İlgi Duyması, Benim İçin En Büyük Mücadele Ödülü!”

Ambulanslarda MTV Kaosu: Çözüm Arayışları ve Sorunlar